Στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα πολιτιστικά αγαθά στην ανάπτυξη του τουρισμού σε περιοχές που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Εφραίμογλου, στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Η πρόεδρος συμμετείχε σε ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην προσπάθεια διεθνοποίησης των επιχειρήσεων», στο πλαίσιο της διευρυμένης, πρόσφατης, συνεδρίασης της διοικητικής επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στη Φλώρινα και στην παρέμβασή της αναφέρθηκε στην απολιγνιτοποίηση.
Όπως είπε πρόκειται για ένα θέμα που αφορά ιδιαίτερα την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και υπογράμμισε την σημασία της καινοτομίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης και τη μετάβαση σε ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης. Επιπλέον, υπενθύμισε τις δράσεις για την ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων μέσω της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας του ΕΒΕΑ, το πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης 5.300 άνεργων γυναικών σε ψηφιακές δεξιότητες και δεξιότητες επιχειρηματικότητας του ΕΕΔΕΓΕ και σημείωσε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα πολιτιστικά αγαθά στην ανάπτυξη του τουρισμού στις περιοχές που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση.
Η ίδια αναφέρθηκε εκτενώς στην αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εθνική οικονομία. Όπως είπε: «Η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό πυλώνα στην προσπάθεια για αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας και τη διαμόρφωση συνθηκών ταχύτερης και πιο διατηρήσιμης ανάπτυξης. Σήμερα, οι εξαγωγές πρωταγωνιστούν στην ταχύρρυθμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καταρρίπτοντας διαδοχικά ρεκόρ αύξησης και διευρύνοντας τη συμμετοχή τους στο ΑΕΠ. Οι επιδόσεις αυτές αποτυπώνουν τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Δείχνουν ότι οι εξαγωγείς μας έχουν καταφέρει να χτίσουν όλα αυτά τα χρόνια αξιοσημείωτες αντοχές και προσαρμοστικότητα, απέναντι σε διαδοχικές κρίσεις. Παραμένει, ωστόσο, η ανάγκη για διεύρυνση της εξαγωγικής μας βάσης. Σήμερα, το 50% των ελληνικών εξαγωγών στηρίζεται στο 2% του συνόλου των επιχειρήσεων».
Η κυρία Εφραίμογλου υπογράμμισε ότι για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι εξωστρέφειας, είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούν περισσότερες επιχειρήσεις. Και δη μικρομεσαίες, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων αυτών, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση και δίκτυα, αλλά και ο σχεδιασμός και εφαρμογή της στρατηγικής εξωστρέφειάς τους.
«Τα επιμελητήρια – τα οποία λειτουργούν διαχρονικά ως βραχίονας εξωστρέφειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις – μπορούν να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο, στην υποστήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικότερα το ΕΒΕΑ έχει αναδείξει την προώθηση της εξωστρέφειας σε κεντρική προτεραιότητα. Βεβαίως, η μάχη της εξωστρέφειας θα κερδηθεί κυρίως από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να υιοθετήσουν μια εξαγωγική κουλτούρα. Να θέσουν νέες προτεραιότητες, να εστιάσουν και να επενδύσουν στην παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων και υπηρεσιών, με υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Τώρα είναι η στιγμή να βάλουμε όλοι τον πήχη της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας ακόμα πιο ψηλά. Να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις να βρουν το δρόμο της διεθνοποίησης. Να ανοίξουν νέους ορίζοντες ανάπτυξης και να στηρίξουν, ταυτόχρονα, την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας», κατέληξε η πρόεδρος.