Νέοι «μνηστήρες» μπαίνουν στην «μάχη» των σκουπιδιών.
Το νέο «πεδίο» για τους ισχυρούς Έλληνες επιχειρηματίες ( κατασκευαστές ως επί το πλείστον), αποτελεί ο διεθνής διαγωνισμός για την υλοποίηση μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Κέρκυρα. Σε σύγκριση με όσα συνέβησαν στους προηγούμενους 4 διαγωνισμούς που ολοκληρώθηκαν, η επανεμφάνιση της Waste Cyclo, που αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της ΔΕΗ και της ισπανικής Urbaser και η «προσάρτηση» της Watt (συμφερόντων του Αθανάσιου Κατρή, πρώην CEO της Ηλέκτωρ) στην «τριάδα» Archirodon Group- Intrakat (όμιλος Κόκκαλη)- Envitec (Χρ.Δρακόπουλος) δημιουργούν τα νέα δεδομένα, αφού, οι υπόλοιποι 4 ενδιαφερόμενοι όμιλοι έχουν την ίδια παρουσία σε αντίστοιχες διαδικασίες. Δηλαδή, οι: Ακτωρ Παραχωρήσεις-Ηλέκτωρ (όμιλος Μπόμπολα), Ερέτβο (Γ.Ρωμοσιός)-Δομοσπόρτ (Κ.Ρούτσης), Μεσόγειος (όμιλος Λασκαρίδη-Eurobank)-J&P ΑΒΑΞ (Δ.Ιωάννου) και Τοξότης (Χρ.Καλογρίτσας). Το ενδιαφέρον σημείο για την ελληνική εταιρία Watt είναι ότι ελέγχεται από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και μέτοχο της Ηλέκτωρ (του ομίλου Ελλάκτωρ) Θανάση Κατρή.
«ΔΙΑΖΥΓΙΟ» ΚΑΙ COME BACK
Ο επιχειρηματίας (και εκ των ιδρυτών της) αποχώρησε πριν από 2,5 χρόνια από την Ηλέκτωρ και τα τελευταία χρόνια κινείται στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων μέσω της WATT, έχοντας επεκτείνει την δραστηριότητα της στην Γερμανία ( με την ίδρυση θυγατρικής).
Στο παρελθόν ο Θανάσης Κατρής «συνδέθηκε» με τον όμιλο Μπόμπολα όταν η τεχνική εταιρία που ίδρυσε το 1985 , η ΤΟΜΗ, εξαγοράσθηκε από τον Ελλάκτωρα το 2001 και μετονομάσθηκε σε Ηλέκτωρ.
Οι δρόμοι τους χώρισαν και στην συνέχεια ο ίδιος έκανε το come back όταν απέκτησε μια μικρή εταιρία, την ΕΠΑΝΑ, την σημερινή WATT, η οποία μεταξύ άλλων projects εξασφάλισε συμβάσεις αποβλήτων στην ρωσική επαρχία Γιατσούκ και την Παλαιστίνη. Το project της Κέρκυρας θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και ο ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του.
Χαρακτηρίζεται, μάλιστα, από μια ιδιαιτερότητα: είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων που υλοποιείται σε νησιωτική περιοχή.
Η εγκατάσταση θα διαχειρίζεται ετησίως περίπου 87 χιλ. τόνους, ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ και το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά 60% από ευρωπαϊκούς και δημόσιους πόρους.