Φυσικό αέριο, εισαγωγές και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κράτησαν όρθιο το ηλεκτρικό σύστημα τον περασμένο Ιούλιο, εν μέσω του ισχυρού κύματος καύσωνα με τη μηνιαία ζήτηση να αυξάνεται κατά 40% και το μέγιστο φορτίο συστήματος να διαμορφώνεται σε 10.244 MW.
Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, η οποία κάλυψε το 41% του μίγματος καυσίμου, σε σύγκριση με τον Ιούνιο που είχε φτάσει στο 39%.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κάλυψαν το 30% που μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έφτασαν στο 37%, και οι καθαρές εισαγωγές το 15%. Ο λιγνίτης συμμετείχε μόλις με 7%.
Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 5,3 TWh και ήταν, αυξημένες κατά 18% σε μηνιαία βάση. Από τις 5.3 TWh, οι 2.5 TWh (47%) εισήχθησαν μέσω της Αγίας Τριάδας στη Ρεβυθούσα και αφορά σε LNG, οι 2 TWh (38%) μέσω του Σιδηροκάστρου (ελληνοβουλγαρικά σύνορα), οι 0.2 TWh (4%) εισήχθησαν μέσω των Κήπων (σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας), ενώ οι 0.6 TWh (11%) μέσω της Νέας Μεσημβρίας το σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου) με τον αγωγό TAP.
Η συνεισφορά του LNG κατά 47% αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που ήδη παίζει και αναμένεται να παίξει τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από το σημείο εξόδου στο Σιδηρόκαστρο, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, στο οποίο εισέρχεται ρωσικό φυσικό αέριο, πλέον καταγράφονται εξαγωγές φυσικού αερίου. Ωστόσο, τον περασμένο Ιούλιο καταγράφηκαν μηδενικές ποσότητες από το συγκεκριμένο σημείο εξόδου.
Πηγή: newmoney.gr