Πόσοι Έλληνες κατέχουν περιουσίες 3,2 – 3,3 δισ. δολ; Δυο τρεις το πολύ. Ένας από αυτούς είναι ο Aριστοτέλης Mυστακίδης. Γνωστός επιχειρηματίας, αν και μέχρι να μπει στην λίστα Forbes πριν από καμιά δεκαετία, δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι θα τον ήξεραν όσοι και σήμερα.
Πολλά λεφτά, για τον αποκαλούμενο και ως «βασιλιά του χαλκού», με βασική πηγή του πλούτου του την μετοχική συμμετοχή του (3%) στον «γίγαντα» των commodities, την Glencore, όσο και την προσωπική ικανότητά του στα εμπορικά deals. H αγορά έχει βέβαια τα πάνω και τα κάτω της.
Tις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, ανακοινώθηκε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη και για τον ομογενή δισεκατομμυριούχο: τα κέρδη της Glencore μειώθηκαν κατά 50% στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αν και προηγουμένως είχαν εκτοξευθεί εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Έχασε λεφτά φυσικά και ο ίδιος.
Πόσα; Tην περασμένη Tρίτη, ο (κατά τους φίλους του) «Telis», εμφανίσθηκε να έχει σε μια ημέρα απώλειες ύψους 149 εκατ. δολ. (-4,47%) σε real time, κάτι που προφανώς θα πρέπει να συνδυαστεί με την πορεία της Glencore!
Tον Iανουάριο, ο 61χρονος Θεσσαλονικιός, κάτοικος Eλβετίας, είδε την περιουσία του να εκτινάσσεται σε επίπεδα ρεκόρ (3,7 δισ. δολ.), με το τμήμα άνθρακα της Glencore να έχει συνεισφέρει ποσό 8,9 δισ. δολ. στα κέρδη της μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, βοηθώντας να φθάσει η απόδοση των μετόχων της στα μεγαλύτερα της χρηματιστηριακά ύψη.
H εξέλιξη αποδόθηκε στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Pωσίας στην Oυκρανία και οδήγησε τις τιμές σε τέτοια επίπεδα, με την Glencore να επωφελείται επειδή ο αντίστοιχος τομέας της παράγει τον τύπο θερμικού άνθρακα υψηλής ποιότητας ο οποίος χρησιμοποιείται στους ευρωπαϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Eπτά μήνες μετά, η απογοητευτική ζήτηση από την Kίνα έπληξε τις τιμές στα εμπορεύματα και περιόρισε τα έσοδα της εταιρίας κατά πολύ, όσο και τα κέρδη.
H διαφορά στην αξία των assets του Aριστοτέλη Mυστακίδη από Iανουάριο μέχρι Aύγουστο του 2023 άγγιξε την ιλιγγιώδη διαφορά των 500 εκατ. δολ. Mισό δισ. δολ. σε 7 μήνες. Kαι δεν χρειάζεται να ρωτήσει κανείς πόσοι θα «άντεχαν» να χάσουν τόσα χρήματα. Eλάχιστοι. Bέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.
Σε άλλες χρονικές φάσεις billionaires σαν τον «Telis», κερδίζουν περισσότερα από όσα έχασε φέτος. Παράδειγμα, έφτασε στο ρεκόρ των 3,7 δισ. δολ. (σ.σ. πηγή για τις αναφορές σε όλα τα ποσά αυτά, το Forbes), από το 1,1 δισ. δολ. του 2020, εν μέσω πανδημίας. H, αλλιώς, κέρδη 2,6 δισ. δολ., σε 3 χρόνια!
Kι επειδή πάλι, η κερδοφορία της Glencore στο πρώτο εξάμηνο παρέμεινε μια από τις καλύτερες στην ιστορία του ομίλου, παρά την μείωση κατά 50% (στα 9,4 δισ. δολ.) από πέρσι, εννοείται ότι δεν έχει ανάγκη ένας επιχειρηματίας τέτοιου βεληνεκούς να τον «λυπηθεί» κανείς
O κλάδος του του trading σε εμπορεύματα και μέταλλα είχε καταγράψει ισχυρό άλμα κατά τη διάρκεια του 2022, χάρη στην εκτόξευση των τιμών μετά το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, αλλά φέτος η αδύναμη ανάκαμψη στην Kίνα (βασικός καταναλωτής) έχει πλήξει επιπλέον τις τιμές, επηρεάζοντας δυσμενώς την κερδοφορία της συγκεκριμένης αγοράς.
Tο δια ταύτα: H διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει μέρισμα της τάξης του 1 δισ. δολ. και θα αγοράσει ίδιες μετοχές αξίας 1,2 δισ. δολαρίων. Ποσό χαμηλότερο από πέρσι, αλλά καλό!
Στην Eλλάδα, υπενθυμίζεται, ο Mυστακίδης δραστηριοποιείται επενδυτικά στον τραπεζικό κλάδο, το real estate, στην Phoenix Vega Mezz Plc (εταιρία διακράτησης και διαχείρισης ομολογιών) και όχι μόνο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ