Απειλή νέων λουκέτων
Δύο απ’ αυτές ήδη βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού
Δέκα ασφαλιστικές εταιρίες έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών και τουλάχιστον δύο απ’ αυτές βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο». Η Διεύθυνση Ελέγχου Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ζητήσει επιτακτικά να προχωρήσουν άμεσα σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα καθώς βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.
Εάν αυτό δεν συμβεί για οποιονδήποτε λόγο, η Διεύθυνση Ελέγχου θα προχωρήσει στην έκδοση πορίσματος για την αναστολή της λειτουργίας τους με βασικό επιχείρημα ότι οι εταιρίες είναι ανεπαρκείς ως προς την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Στις υπόλοιπες από τις 10 ασφαλιστικές η ΤτΕ έχει απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, απαραίτητες για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Πέρα απ’ αυτό, θεωρείται δεδομένο ότι η ασφαλιστική αγορά σήμερα διέρχεται έναν τριπλό κάβο που σαφώς στο πέρασμά του δημιουργεί εξελίξεις καθώς εκτός από τις αναμενόμενες συγχωνεύσεις και πωλήσεις, κυρίως των ασφαλιστικών εταιριών που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των τραπεζών, έρχονται και λουκέτα.
Οι εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο ότι μέσα στην επόμενη διετία θα παραμείνουν εν λειτουργία μόλις 30 από τις 60 εταιρίες που λειτουργούν σήμερα.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες καλούνται να περάσουν μάλιστα από τα stress tests ενώ η αγορά, σε ό,τι αφορά το ύψος των ασφαλίστρων, παρουσιάζει διαρκώς μείωση.
Το 2009 το σύνολο των ασφαλίστρων ήταν 5,4 δισ., το 2010 έπεσε στα 5,3 δισ., το 2011 στα 4,9 δισ., το 2012 η πτώση τα έφερε στα 4,4 δισ. ενώ η καθοδική πορεία συνεχίστηκε και το 2013 με τις εκτιμήσεις να μιλούν ακόμα και για σπάσιμο του φράγματος των 4 δισ. ευρώ.
Δύο κατηγορίες
Οι ασφαλιστικές εταιρίες που θα δοκιμαστούν χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
Σ’ εκείνες που θα αυτο-αξιολογηθούν και στη συνέχεια θα ελεγχθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΙΟΡΑ. Και σ’ εκείνες που θα αξιολογηθούν μόνο από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή για τις ασφαλιστικές εταιρίες ξεκίνησε τις διαδικασίες για τα stress tests από τις 30 Απριλίου με στόχο να τις ολοκληρώσει μέσα στον Νοέμβριο του 2014.
Τα stress tests έχουν στο επίκεντρο την κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιριών, η οποία εξετάζεται πάνω σε διάφορα σενάρια και μεταβολές των οικονομικών δεδομένων.
Η κάλυψη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας που θα ισχύσουν από το 2016 βάσει του Solvency II αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες να επεκταθούν και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς το σύστημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλειας.
Η ενσωμάτωση
Η ενσωμάτωση της νομοθεσίας από την Ελλάδα θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2015 ενώ οι ασφαλιστικές θα εκδίδουν πλέον τους ισολογισμούς τους βάσει των διεθνων λογιστικών προτύπων.
Ενδιάμεσα, όπως έχει ανακοινώσει η ΕΙΟΡΑ, θα εκδίδονται και άλλα νέα μέτρα εφαρμογής για το Solvency II.
Το βασικό πλεονέκτημα για τους καταναλωτές, κατόχους ασφαλιστικών συμβολαίων αλλά και τους δικαιούχους, αποτελεί το επαρκές επίπεδο προστασίας απέναντι σε πιθανή αφερεγγυότητα της εταιρίας.
Ταυτόχρονα, ο αυξημένος ανταγωνισμός που θα επέλθει στις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές αγορές θα επιφέρει μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων σε πιο προσιτές τιμές για τον καταναλωτή, δεδομένου ότι με το Solvency II τα ασφαλιστικά προϊόντα θα αξιολογούνται με τις σωστές τιμές οι οποίες θα παρέχουν και την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων.
Εθνική ασφαλιστική – Eurolife – ΑΤΕ Ασφαλιστική
Έντονο ενδιαφέρον για τα «ασημικά» των τραπεζών
Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών έφεραν σε δεύτερο πλάνο το θέμα των τραπεζικών ασφαλιστικών εταιριών.
Ως ένα βαθμό η τύχη τους εξαρτάται από τα ευρωπαϊκά stress tests αλλά ούτως ή άλλως η πώλησή τους συμπεριλαμβάνεται στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι διοικήσεις των τραπεζών στο πλαίσιο της κατεύθυνσης να δραστηριοποιηθούν μόνο σε τραπεζικές δραστηριότητες. Μετά την εντολή της Τρόικας συζητήσεις έχουν κάνει και οι τρεις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς και Eurobank) που κατέχουν ασφαλιστικές εταιρίες.
Η Alpha έχει ήδη πουλήσει την ΑΧΑ και δεν έχει τέτοια δραστηριότητα.
Η Εθνική Ασφαλιστική της ΕΤΕ που η αξία της αποτιμάται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ πρόκειται να πουληθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η Eurolife της Eurobank που στηρίζει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της στο δίκτυο της τράπεζας και έχει αξία κοντά στα 250 εκατ. ευρώ αποτελεί το επόμενο project για τη διοίκηση Μεγάλου στο μέγαρο Μποδοσάκη.
Πιο «ώριμη» φαντάζει η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής που διαθέτει 33,3 εκατ. κεφάλαια μετά την αύξηση κεφαλαίου 172 εκατ. ευρώ που κάλυψε η Τράπεζα Πειραιώς. Το ενεργητικό της ανέρχεται στα 457 εκατ. και η αποτίμηση της αξίας της, σύμφωνα με την αγορά, προσδιορίζεται στα 150 εκατ. ευρώ.
Ήδη δύο μεγάλες ξένες πολυεθνικές αλλά και η Interamerican (δια στόματος Γ. Κώτσαλου) έχουν ενδιαφερθεί για την απόκτησή της και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.