Οι καταγγελίες στον ΣΕΔ για τις συγχωνεύσεις εταιρειών και την αποτίμησή τους
«Η μειοψηφία των μετόχων ισχυρίζεται πως στην περίπτωση της “Στροφύλι” αντικαταστάθηκε αιφνιδίως ο εσωτερικός ελεγκτής»
Σα να μην πέρασε μια μέρα και η ιστορία της διαμάχης ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Στέγγο και τους μετόχους μειοψηφίας της Τεχνικής Ολυμπιακής επαναλαμβάνεται.
Πριν από ένα χρόνο ήταν οι καταγγελίες τους για καταχρηστικά εις βάρος τους προγράμματα stock options και χαριστικές υπέρ των μεγαλομετόχων μεταβιβάσεις τμημάτων εταιρειών του Πόρτο Καρράς.
Τώρα, οι καταγγελίες τους αφορούν στην «ανύπαρκτη πληροφόρηση», σχετικά με τις συγχωνεύσεις των ΕΔΑΠ, ΜΠΕΙ CENTER, T. C. Parking Plot Νοτίων Προαστίων και Στροφύλι Α.Ε στις οποίες έχει προβεί τους τελευταίους 18 μήνες η Τοξότης, θυγατρική της Μοχλός που αναλαμβάνει τις κατασκευαστικές δραστηριότητες του ομίλου.
Οι μικρομέτοχοι κήρυξαν ακόμα μια φορά τον «πόλεμο» στον Κωνσταντίνο Στέγγο καταφεύγοντας στον Σύνδεσμο Επενδυτών και Διαδικτύου για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Μάλιστα, εκτός από τις διαφωνίες τους ως προς τις αποτιμήσεις των συγχωνευόμενων εταιρειών και τη μηδαμινή πληροφόρηση, ισχυρίζονται πως στην περίπτωση της Στροφύλι τον περασμένο Ιούλιο – όταν και πραγματοποιήθηκε και η απόσχιση του κατασκευαστικού κλάδου της Μοχλός, υπήρξε και αιφνιδιαστική αντικατάσταση του εσωτερικού ελεγκτή της εταιρείας, χωρίς να δοθεί οποιαδήποτε εξήγηση από μέρους του μεγαλομετόχου της Τεχνικής Ολυμπιακής. Φαίνεται δε ότι στο νέο σχέδιο σύμβασης που ανακοινώθηκε από την Μοχλός στις αρχές Φεβρουαρίου, οι αποτιμήσεις είναι αναθεωρημένες, έτσι ώστε η συμμετοχή της Μοχλός να μειώνεται σχεδόν κατά 1/3 από το προηγούμενο σχέδιο σύμβασης. Υπάρχουν επίσης σοβαρά παράπονα για ελλιπή ενημέρωση, όχι μόνο των μετόχων μειοψηφίας, αλλά και του επενδυτικού κοινού για σημαντικές εξελίξεις στις δραστηριότητες των εταιρειών του Ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής.
Η προϊστορία
Αν και τον περασμένο Απρίλιο οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα κλίμα συναίνεσης προκειμένου να γεφυρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι μεταξύ τους διαφορές, αυτό είχε πολύ μικρή διάρκεια.
Αιτία ήταν η άρνηση της διοίκησης της Τεχνικής Ολυμπιακής να αποδεχτούν απανωτά αιτήματα των μικρομετόχων για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, ώστε να ενημερωθούν για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου και για τις εξελίξεις στις υποθέσεις της Tousa και του Πόρτο Καρράς.
Σημειώνεται πως στην αίτησή τους οι μικρομέτοχοι ζητούσαν, επίσης, να τεθεί προς συζήτηση στην έκτακτη γενική συνέλευση και η προοπτική αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.
Η διοίκηση της εισηγμένης, απαντώντας στην ομάδα των μικρομετόχων που εκπροσωπούν περί το 5% του μετοχικού της κεφαλαίου, ανέφερε πως το ζήτημα της αναδιάρθρωσης και η ενημέρωση για την Tousa και το Πόρτο Καρράς δεν μπορούν να αποτελέσουν από νομικής άποψης αντικείμενο μιας έκτακτης γενικής συνέλευσης, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αγοράς ιδίων μετοχών επεσήμανε πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να γίνει υπό τις σημερινές συνθήκες.
Η στάση αυτή της διοίκησης είχε εξοργίσει τους μικρομετόχους, οι οποίοι μάλιστα δεν απέκλειαν τότε το ενδεχόμενο να ζητήσουν τη συνδρομή της Δικαιοσύνης και μέσω του Πρωτοδικείου Αθηνών να εξασφαλίσουν την πραγματοποίηση της έκτακτης συνέλευσης. Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως οι μικρομέτοχοι είχαν προτείνει στην Τεχνική Ολυμπιακή να προβεί στη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του management του Πόρτο Καρράς.