Tα όπλα των πέντε ισχυρών για το «χρυσάφι» στο αέριο

Μυτιληναίος, Βαρδινογιάννης, Κοπελούζος, Περιστέρης, Λάτσης διεκδικούν ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ

 

Στόχος να κερδίσουν κομμάτι από την πίτα των 40 – 50 περίπου δισ. ευρώ που τους σερβίρει η τρίτη δόση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα

 

Θέσεις μάχης καταλαμβάνουν πέντε ισχυροί εγχώριοι ενεργειακοί «παίκτες» για το «χρυσάφι» του φυσικού αερίου που… απλώνεται στα πόδια τους. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο Σπύρος Λάτσης μέσω των ΕΛ.ΠΕ. και ο Γιώργος Περιστέρης αποτελούν την ελληνική πεντάδα των μεγάλων της ενέργειας, που θα κονταροχτυπηθούν με τους ξένους επιχειρηματικούς ομίλους ή θα συνάψουν συνέργιες, αντιλαμβανόμενοι ότι όλες οι αποφάσεις, όλες οι εξελίξεις, όλα τα νέα μέτρα τους ευνοούν και ανοίγουν τον δρόμο για μια εξαιρετικά κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Στόχος να κερδίσουν κομμάτι από την πίτα των 40 – 50 περίπου δισ. ευρώ, που τους σερβίρει η τρίτη δόση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά στην αγορά φυσικού αερίου Το ποσό αυτό σε βάθος χρόνου μπορεί να πολλαπλασιαστεί γι’ αυτούς που θα γίνουν «αφεντικά» της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ, της ΕΠΑ, αλλά και άλλων ενεργειακών πηγών, οι οποίες προωθούνται από το κυβερνητικό επιτελείο.

 

Εξέλιξη – κόμβος για τις ανακατατάξεις που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια στην αγορά ενέργειας, αποτελεί το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει μέχρι τις αρχές Μαρτίου το λεγόμενο «τρίτο ενεργειακό πακέτο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί και όρο του μνημονίου. Με αυτό το πολυνομοσχέδιο ο τομέας του φυσικού αερίου και γενικότερα ο ενεργειακός τομέας, θα περάσει από το κράτος στους ιδιώτες.

 

Τα μυστικά για ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ

 

Η κυβέρνηση στρέφεται στην πώληση της ΔΕΠΑ «πακέτο» με την θυγατρική του, τον ΔΕΣΦΑ, στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση του οικονομικού εσόδου που θα προκύψει από την αποκρατικοποίησή της. Οι βλέψεις της κυβέρνησης είναι να αντλήσει ποσό 220 εκατ. ευρώ από τη διάθεση ποσοστού της ΔΕΠΑ (και του ΔΕΣΦΑ) σε επενδυτή, ένας στόχος που με τα δεδομένα που προδιαγράφονται εκτιμάται ότι είναι πολύ εύκολο να επιτευχθεί.

 

Μετά το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ από την Μ+Μ των Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη, τα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου άλλαξαν, αφού άνοιξε η όρεξη και για άλλους. Οι δύο επιχειρηματίες τώρα, είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν την ΔΕΠΑ με το δεδομένο ότι θα πουληθεί μαζί με τον ΔΕΣΦΑ, μέσω του οποίου φέρνουν το φυσικό αέριο για τις μονάδες τους (προς το παρόν), ενώ σε «θέση μάχης» βρίσκεται και ο Γιώργος Περιστέρης με την Τέρνα Ενεργειακή, χωρίς ωστόσο να αλλάζει την θέση του για μεταφορά των δραστηριοτήτων του ομίλου του στο εξωτερικό, καθώς αυτή η πρόθεση αφορούσε την αιολική ενέργεια, που στην Ελλάδα προωθείται από τους επιχειρηματίες, όχι όμως και από το κράτος. Το «καρέ» συμπληρώνει ο Δημήτρης Κοπελούζος με την Προμηθέας Gaz, στην οποία μέτοχος κατά 50% είναι η ρωσική Gazpromexport Limited, θυγατρική 100% της Gazprom. Με αυτό το «όπλο», την Gazprom δηλαδή, ο Δημήτρης Κοπελούζος μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι, καθώς η ρωσική εταιρεία έχει συστήσει κοινοπραξία με τον ΔΕΣΦΑ για την υλοποίηση του ελληνικού τμήματος του αγωγού Southstream, ο σχεδιασμός του οποίου παραμένει ως έχει, παρά τις φήμες ότι η Ρωσία αλλάζει την πορεία του, για να μη περνάει από ελληνικό έδαφος, φήμες που προκάλεσαν αναστάτωση στην ελληνική κυβέρνηση και τον επιχειρηματικό κόσμο.

 

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα όμως από όλους, το έχει προφανώς ο Σπύρος Λάτσης, μέσω των ΕΛ.ΠΕ. Τα Ελληνικά Πετρέλαια ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ με το υπόλοιπο 65% να ανήκει στο Δημόσιο, ενώ ελέγχουν ανάλογο ποσοστό και στον ΔΕΣΦΑ, που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ. Έτσι, η υπόθεση ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ έχει μια φυσική εξέλιξη. Όποιος αποκτήσει το πακέτο της ΔΕΠΑ θα γίνει αυτόματα συνέταιρος του Σπύρου Λάτση, εκτός κι αν τα ΕΛ.ΠΕ. που έχουν δικαίωμα βέτο σε στρατηγικές αποφάσεις, καταφέρουν να ελέγξουν πλήρως την ΔΕΠΑ με την απόκτηση του ποσοστού που θα προσφέρει η κυβέρνηση. Τα ΕΛ.ΠΕ. άλλωστε, μετέχουν και στην ΕΠΑ Αττικής, μέσω του ποσοστού 35% στη ΔΕΠΑ, η οποία με τη σειρά της είναι μέτοχος με ποσοστό 51% στις τρεις εταιρείες παροχής αερίου σε Αττική, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα πάντως με το σχεδιασμό που έκανε το υπουργείο Ενέργειας, το Δημόσιο θα κρατήσει μικρό μετοχικό ποσοστό, το οποίο μπορεί να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πάνω από το 10%, ώστε να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον σε ότι αφορά θέματα εθνικής σημασίας. Η κυβέρνηση μέσω του μειοψηφικού ποσοστού, που θα διατηρήσει. θα έχει καθοριστικό ρόλο σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η επέκταση των δικτύων και των αγωγών.

 

Tα οφέλη από τους αγωγούς

 

Στον τομέα εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά και επιχειρηματικών στόχων, μέσω της ΔΕΠΑ ανήκει εκτός από τον Southstream και ο Nabucco (εμμέσως), αλλά και ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου ITGI. Στην κοινοπραξία του ITGI, μετέχουν η ΔΕΠΑ, η Edison και η τουρκική Botas, τα στελέχη της οποίας είχαν πρόσφατα επαφές με τους επικεφαλής του Nabucco, προκειμένου ο μεγάλος ανταγωνιστικός αγωγός του ρωσικού Southstream να τροφοδοτείται συμπληρωματικά με υγροποιημένο αέριο από τερματικό σταθμό στην περιοχής της Καβάλας.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ, οι εκπρόσωποι του Nabucco βρήκαν ενδιαφέρουσα την πρόταση.

 

Η πρόταση έγινε με μεγάλη μυστικότητα και το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία νέου τερματικού σταθμού LNG στην Καβάλα, προκειμένου ο Nabucco να αποκτήσει πρόσβαση και σε υγροποιημένο αέριο. Παράλληλα, ο σταθμός LNG της Καβάλας θα συνδέεται με τον ελληνοβουλγαρικό IGB, τον αποκαλούμενο «μικρό Nabucco», με προοπτική να προχωρήσει η ΔΕΠΑ σε ελληνοαλβανική διασύνδεση φυσικού αερίου, μέσω αυτού του αγωγού. Όλες αυτές οι επαφές, η ολοκλήρωσή του και τα οφέλη θα περάσουν στους ιδιώτες που θα γίνουν κάτοχοι της ΔΕΠΑ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ