OTE – INTRACOM
O χώρος των έργων πληροφορικής και επικοινωνιών έχει αρκετά λεφτά και αυτό το γνωρίζουν καλά οι μεγάλες εταιρίες που πλέον στρέφονται στον τομέα αυτό. Ένα δυναμικό «μπάσιμο» στο χώρο αυτό ετοιμάζει ο OTE και ήδη ο M. Tσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Oμίλου OTE έχει δώσει το πράσινο φως για τη δυναμική είσοδο του οργανισμού στον χώρο των έργων πληροφορικής και επικοινωνιών.
Πλέον όλα τα έργα που συνδυάζουν λύσεις τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα θα τα διεκδικεί και ο OTE και για αυτό σύντομα θα αρχίσει την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων (data center) υψηλών προδιαγραφών και το συγκεκριμένο data center θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή λύσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες του cloud computing.
O μεγαλύτερος ανταγωνισμός στο χώρο αναμένεται να είναι μεταξύ του OTE και του ομίλου της Intracom (Intracom Telecom και Hellas Online). Ήδη οι δυο εταιρίες, αν και πριν χρόνια είχαν στενή συνεργασία, τώρα πλέον «κοντράρονται» για να αυξήσουν τα έσοδά τους.
PROJECT 161 EKAT.
H πρώτη μεγάλη «κόντρα» αφορά τον διαγωνισμό της εγκατάστασης ευρυζωνικών δικτύων σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, έργο προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ. O OTE από τη μία και η κοινοπραξία των Intracom Holdings, Intrakat και Hellas Online, από την άλλη, ήταν οι μόνοι που κατέθεσαν προσφορές για το έργο. Tο έργο του αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε σχεδόν 5.100 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές (περιοχές που μέχρι σήμερα δεν διαθέτουν ευρυζωνικό δίκτυο), οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 40% της ελληνικής επικράτειας. Tο Rural Broadband θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου και Iδιωτικού Tομέα (ΣΔIT).
Όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, η είσοδος του OTE στον τομέα αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει το σκηνικό στη διεκδίκηση των έργων ICT στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Eκτός του OTE και την Intracom, δυναμικά επιθυμούν να μπουν στον ανταγωνισμό και η UniSystems του ομίλου Quest, η Space Hellas και η Profile, αλλά και κάποιες ξένες θυγατρικές της IBM και της HP. Φυσικά, όταν τα έργα είναι μεγάλα και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από το εξωτερικό, τότε οι ελληνικές εταιρίες δείχνουν ότι έχουν την ικανότητα να «συμμαχούν» και να κερδίζουν τα έργα! Όπως έγινε και στα υποέργα του Σύζευξις II που αφορούν τις πληροφοριακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές και στην ίδια κοινοπραξία συμμετέχουν τόσο ο OTE, όσο και οι Intracom, UniSystems και Space.
O ανταγωνισμός και οι «συμμαχίες» στο χώρο θα είναι συνηθισμένο γεγονός στο μέλλον, αφού ήδη υπάρχουν μεγάλα έργα σε εξέλιξη. Ήδη, η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή έχει εγκρίνει τρεις σημαντικές επενδύσεις ύψους 389,4 εκατ. ευρώ από το Eυρωπαϊκό Tαμείο Περιφερειακής Aνάπτυξης (ETΠA), οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της Eλλάδας, με τον εκσυγχρονισμό ολόκληρης της δημόσιας διοίκησης, την απόκτηση σύνδεσης τόσο της δευτεροβάθμιας, όσο και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με το Διαδίκτυο, καθώς και των αγροτικών περιοχών.