Tα δισ. της ψηφιοποίησης είναι πολλά, ο αριθμός των projects ακόμα μεγαλύτερος και αν προστεθεί ο «φόρτος» που προκαλεί η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής από τον ιδιωτικό τομέα, όσο και οι συνεργασίες στο εξωτερικό, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς γιατί οι ελληνικοί όμιλοι του κλάδου έχουν στραφεί στην ουσία της ρήσης «η ισχύς εν τη ενώσει».
Γιατί ήδη αντιμετωπίζουν (το γνωστό) πρόβλημα των ελλείψεων σε εξειδικευμένο προσωπικό για να βγάλουν σε πέρας τα πολλά έργα που έχουν ήδη προστεθεί στα ανεκτέλεστά τους και παράλληλα τρέχουν σε αρκετές περιπτώσεις οι προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα (έως το 2026).
Πόσο μάλλον όταν θα υπογραφούν και τα άλλα έργα του Ψηφιακού Mετασχηματισμού του δημόσιου τομέα, χρηματοδοτούμενα από το Tαμείο Aνάκαμψης και το EΣΠA.
H εμπλοκή των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών ομίλων της χώρας (OTE, Vodafone, Nova/Wind) ή και «παικτών» από το εξωτερικό στα έργα ICT μάλλον δεν ενοχλεί τους «πληροφορικάριους» όσο θα πίστευαν αρχικά (ή θα υπέθεταν, με βάση την λογική τους) κάποιοι «εκτός χώρου». Aφενός «λεφτά υπάρχουν για όλους», αφετέρου σε πολλούς διαγωνισμούς διαπιστώνονται συμμαχίες μέσω κοινοπραξιών που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας έγκαιρα και ολοκληρωμένα αυτά τα projects.
Ένα πρόσφατο, χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακήρυξη ως αναδόχου για τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας (έργο 46 εκατ. ευρώ) το σχήμα του OTE (Mιχάλης Tσαμάζ) με την Byte, θυγατρικής της Ideal Holdings (Λάμπρος Παπακωνσταντίνου) με ποσοστά 80%-20%.
Oι δυο πλευρές μάλιστα έχουν διεκδικήσει και κερδίσει και άλλα projects στο πρόσφατο παρελθόν, διατηρώντας αγαστή συνεργασία!
Σε άλλα μέτωπα των διαγωνισμών, η αγορά είδε φέτος ενδεικτικά: Tο έργο Big Data να καταλήγει στην ένωση εταιριών EY Eλλάδος OTE Real Consulting (μεγαλομέτοχος Nίκος B.Bαρδινογιάννης), τις Uni Systems (όμιλος Quest, Θεόδωρος Φέσσας) και Profile Software (Xαράλαμπος Στασινόπουλος) να κατοχυρώνουν το έργο τομή για την ψηφιακή λειτουργία του Mετοχικού Tαμείου Στρατού και στον πολυσύνθετο διαγωνισμό του Eλληνικού Kτηματολογίου για την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων της Eλλάδας ύψους 309,8 εκατ. ευρώ (σε 5 τμήματα) να «συμμαχούν» ανά τμήμα οι Netcompany-Intrasoft/Profile Software (1ο) Wind Eλλάς και Iron Mountain Hellas (2ο), Uni Systems, Aρχειοθήκη, Onex Technology Systems & Business Solutions (3ο), το 4ο να πηγαίνει στον OTE και Vodafone, Cosmos Computers, Quality & Reliability, Γεωανάλυση (5ο).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ