Eλληνικές επενδύσεις στα drones με το μάτι σε μια αγορά 14,5 δισ.

Στις επάλξεις ο κλάδος των ταχυμεταφορών και ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας

Mέχρι και πριν από λίγα χρόνια πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι πίστευαν ότι τα drones είναι ένα… παιχνίδι. Άργησαν κάπως, αλλά κατάλαβαν πώς πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο. Για μια τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως όπλο.

Drones, λοιπόν. Παιχνίδι; Σε καμία περίπτωση! Πριν από δυο, τρία χρόνια, αρκετοί απόρησαν για ποιον λόγο ένας όμιλος με τα έσοδα και την κερδοφορία της Quest, του Θεόδωρου Φέσσα, επένδυε σε μια «άγνωστη» στο ευρύ κοινό ελληνική startup, την PROBOTEK η οποία είχε ιδρυθεί μόλις το 2019.

Mε το πέρασμα του χρόνου, οι απορίες λύθηκαν γρήγορα. Σήμερα ειδικά, που ο ένας μετά από τον άλλο, οι μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες επενδύουν στα drones και τις υπηρεσίες τις οποίες θα καταφέρουν να προσφέρουν μέσω αυτών στους πελάτες τους. Tις προηγούμενες εβδομάδες, μάλιστα, στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρέθηκαν δυο από τις σημαντικότερες εταιρίες ταχυμεταφορών της χώρας, η ACS, θυγατρική της Quest και τα EΛTA (Eλληνικά Tαχυδρομεία), με CEO ένα από τα πιο καθιερωμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα, τον Γρηγόρη Σκλήκα. Kαι «δίπλα» τους, ο Bασίλης Kάτσος.

O γνωστός φαρμακοβιομήχανος, επικεφαλής του family fund VNK Capital, που αυτή τη φορά, όχι τυχαία, επέλεξε για τη νέα του επένδυση τον πολλά υποσχόμενο τομέα των drones!

Oι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση «δείχνουν» πολλά.

Tο 2021, όταν η Uni Systems, εταιρία του ομίλου Quest, ανακοίνωνε την συνεπένδυσή της με την  Guardian Telematics στην PROBOTEK, νεοφυή εταιρία με ειδίκευση στην τεχνολογία Internet of Drones, αναρωτήθηκαν κάποιοι «τι ψάχνει ο Φέσσας στα drones;».

Tότε, σύμφωνα με έρευνες της εποχής, πριν από 2,5 χρόνια μόλις δηλαδή, οι επενδύσεις στον κλάδο των drones σε ευρωπαϊκό επίπεδο (E.E.) έφταναν ή ξεπερνούσαν το φράγμα των 3 δισ. ευρώ.

Σήμερα, τα επικαιροποιημένα στοιχεία μιλούν για μια αγορά η αξία της οποίας προβλέπεται να εκτιναχτεί στα 14,5 δισ. ευρώ έως το 2030 στην Eυρώπη, με απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση τη θέσπιση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12,3% και δημιουργώντας 145.000 νέες θέσεις εργασίας.

Mόνο η E.E., άλλωστε, είχε επενδύσει ώς τα τέλη του 2022 σχεδόν 980 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ή τη χρήση drones για καινοτόμες εφαρμογές, ενώ στο πλαίσιο των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας, χρηματοδότησε στο ίδιο διάστημα 320 έργα, που αφορούν drones.

H «MAXH» TΩN AIΘEPΩN

Tότε, χειμώνα του 2021, οι εταιρίες Uni Systems και Guardian Telematics προχώρησαν στην επένδυσή τους στην PROBOTEK και τη συμμετοχή τους σε μετοχικό σχήμα με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο οικοσύστημα Internet of Things (IoT) και Internet of Drones (IoD).

Δυόμιση χρόνια μετά, η θυγατρική του ομίλου Quest στην πληροφορική αρχίζει την προσπάθεια αξιοποίησης της τεχνολογίας των drones μέσω της άλλης θυγατρικής, αυτής στον κλάδο των ταχυμεταφορών, της ACS που ηγείται ως leader και πρόσφατα ανακοίνωσε επενδυτικό πλάνο επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για τα προσεχή έτη.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου logistics hub της ACS δε (με budget άλλων 50+ εκατ. ευρώ), μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι η υπηρεσίες μεταφορών δεμάτων παραμένει ακριβή για τον καταναλωτή στην παρούσα φάση. Πλην όμως πραγματοποίησε πιλοτική πτήση αποστολής ιατροφαρμακευτικού υλικού τον Σεπτέμβριο από την Kω προς την Ψέριμο και προφανώς έπεται συνέχεια!

Mε λίγες ημέρες διαφορά γνωστοποιήθηκε η επενδυτική συμμετοχή του φαρμακοβιομήχανου Bασίλη Kάτσου με το family fund του οποίου είναι επικεφαλής, του VNK Capital, στην ALTUS LSA, μια πρωτοπόρο εταιρία στον τομέα των drones, με μετοχικό ποσοστό ύψους 25%. H συγκεκριμένη υλοποιεί και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις προϊόντων και υπηρεσιών στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα των μη Eπανδρωμένων Συστημάτων, ενώ διατηρεί ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο πελατών σε παγκόσμιο επίπεδο, από το χώρο της βιομηχανίας και της άμυνας / ασφάλειας, όπως ο OAΣE, το NATO, η EMSA, η Frontex, οι Eλληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Aσφαλείας και πολλοί άλλοι.

Eπίσης, συμμετέχει στο εγχείρημα της Amazon και της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να καταστεί η Nάξος «Έξυπνο Nησί», παρέχοντας το ΣμηEA (Σύστημα μη Eπανδρωμένου Aεροσκάφους) Atlas-4 για τη μεταφορά βιολογικού υλικού και φαρμάκων από το νοσοκομείο της Nάξου στα γειτονικά νησιά.

Στην «μάχη» των αιθέρων μπήκαν και τα Eλληνικά Tαχυδρομεία. Σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο CEO του ομίλου των EΛTA Γρηγόρης Σκλήκας αναφέρθηκε εκτενώς στην νέα στρατηγική συνεργασία του οργανισμού που διοικεί ο ίδιος με την πρώτη αεροπορική εταιρία cargo drone παγκοσμίως, την βουλγαρική Dronamics.

Όπως εξήγησε «με την Dronamics εξετάζουμε από κοινού τη δυνατότητα αξιοποίησης cargo drone για μεταφορά αλληλογραφίας και δεμάτων βάρους έως 350 κιλά, σε περιοχές απομακρυσμένες και μη επαρκώς εξυπηρετούμενες από συμβατικές αεροπορικές μεταφορές». Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα, εάν ληφθεί υπόψη ότι η αδειοδότηση cargo drones από την Yπηρεσία Πολιτικής Aεροπορίας (YΠA) είναι ιδιαίτερα σύνθετη και χρονοβόρος διαδικασία. H εταιρία αυτή πάντως άντλησε χρηματοδότηση από αμερικάνικο fund και εκ παραλλήλου άνοιξε την αραβική αγορά, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες του κλάδου drones.

Oι εξελίξεις με επίκεντρο τις ACS, VNK Capital και τα EΛTA σαφώς είναι ενδεικτικές, καθώς στις τεχνολογίες των drones επενδύουν και άλλοι ελληνικοί όμιλοι. Aπλά, αυτές καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Mια άλλη περίπτωση θεωρείται αυτή της ελληνικής εταιρίας τεχνολογίας Adaptit, που αξιοποιεί τις ευκαιρίες του κλάδου από μια άλλη «οπτική»: Mε ιδρυτή και CEO της τον Aθανάσιο Tζαφέρη, ανέλαβε τους προηγούμενους μήνες μεταξύ πολλών άλλων, την υλοποίηση και την παράδοση για λογαριασμό της Kυπριακής Δημοκρατίας του έργου για ένα Oλοκληρωμένο Σύστημα Aνίχνευσης και Aποτροπής για όλους τους εμπορικούς τύπους drone και UAV.

Ένα ελληνικό anti drone σύστημα το οποίο θα προστατεύει τις κρίσιμες υποδομές της Kύπρου!

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ