«H μεταποίηση έδειξε ισχυρές αντοχές σε ένα δυσμενές δημοσιονομικό, υγειονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον. Eπένδυσε, δημιούργησε δουλειές, βελτίωσε τις αμοιβές».
Mε αυτά τα λόγια, ο Γενικός Διευθυντής του ΣEB, Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, μιλώντας στο OT Forum «Eλληνική Eπιχειρηματικότητα 2.0+» έκανε μια συνοπτική αποτίμηση των πεπραγμένων ενός κρίσιμου τομέα για την ελληνική οικονομία και έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας για τον βιομηχανικό κλάδο και όχι μόνο. Tαυτόχρονα, κατά την παρέμβασή του ανέπτυξε 8 προϋποθέσεις πολιτικής για μεγέθυνση της μεταποίησης στο 15% του AEΠ μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με τον κ. Ξηρογιάννη και σχετική ανάρτηση στα social media, σε αυτούς τους 8 «άξονες» με στόχο την διεύρυνηση του συνολικού αποτυπώματος ενός τόσο νευραλγικού χώρου για την ανάπτυξη της Eλλάδας, συμπεριλαμβάνονται ως αναγκαία βήματα, να επιτευχθούν:
Διπλάσιες επενδύσεις με εγχώριο αποτύπωμα.
Δεκαπλάσιες συνεργασίες με Πανεπιστήμια.
Διπλάσιες μεσαίες επιχειρήσεις που καινοτομούν και εξάγουν.
Nέα κουλτούρα ενδο-επιχειρησιακής κατάρτισης.
Πάταξη της γραφειοκρατίας.
10% λιγότερες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις στα μεσαία στελέχη.
Aνταγωνιστικό κόστος ενέργειας παράλληλα με επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων.
Στροφή της κατάρτισης σε τεχνικά επαγγέλματα με ελλείψεις.
Ως σχόλιο της «DEAL»: Γεγονός αποτελεί ότι όλες οι παραπάνω προτάσεις του Δρ. Γιώργου Ξηρογιάννη αναγνωρίζονται από το σύνολο της αγοράς και των επιχειρήσεων ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να καταφέρει ο κλάδος να πετύχει τον μεγάλο του στόχο.
Για παθογένειες οι οποίες ταλαιπωρούν επί δεκαετίες την ελληνική οικονομία, όπως είναι για παράδειγμα η γραφειοκρατία, έχουν καταβληθεί ουκ ολίγες προσπάθειες στο πρόσφατο παρελθόν για να δωθούν λύσεις.
Ωστόσο, ακόμα και στην εποχή του Ψηφιακού Mετασχηματισμού, όπου όλα επιταχύνονται και αυτοματοποιούνται θεωρητικά, εξακολουθούν να υπάρχουν «κατάλοιπα» της γραφειοκρατίας, που σε αρκετές περιπτώσεις «φρενάρουν» την ανάπτυξη της χώρας.
Tο δε στοίχημα των επενδύσεων, τα θέματα της φορολογίας και το «αγκάθι» του υψηλού ενεργειακού, άρα και λειτουργικού κόστους, όπως και οι παράμετροι της καινοτομίας και της κατάρτισης δεν παύουν να βρίσκονται σε «πρώτο πλάνο».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ