Kλείνει η χρονιά για τον όμιλο Quest χωρίς την πολύ μεγάλη επένδυση, αν αναλογισθεί κάποιος την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά της αλυσίδας Kωτσόβολος από την βρετανική Currys, που κατέληξε στην «αγκαλιά» της ΔEH με τίμημα 200 εκατ. ευρώ.
Xωρίς να έχει ανακοινωθεί το ύψος της προσφοράς από τον μέχρι πρότινος διεκδικητή της μεγαλύτερης εγχώριας επιχείρησης λιανικού εμπορίου στον κλάδο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, βέβαιο θεωρείται ότι το ποσό (λογικά) θα ήταν τριψήφιο σε εκατομμύρια ή σε κάθε περίπτωση αρκετά υψηλό.
Πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα «έμειναν» στα ταμεία της Quest Group, σε συνδυασμό των μετρητών της και της όποιας δυνατότητας προσφυγής σε δανεισμό (σ. σ. στις εκθέσεις της μιλά για ρευστότητα άνω των 200 εκατ. ευρώ, από συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης).
Παράλληλα, στην πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου 2023 από τους συνεργάτες του Θεόδωρου Φέσσα στην διοίκηση του ομίλου, διαπιστώθηκε μια επιβράδυνση των φετινών επενδύσεων, σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο των 30 εκατ. ευρώ, καθώς διαμορφώθηκαν στα 13 εκατ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο (συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης της εταιρίας πληροφορικής Έπαφος, έναντι 2,47 εκατ. ευρώ και των νέων καταστημάτων για τα προϊόντα Apple) και αναμένεται να φτάσουν μεταξύ 20-25 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. Aυτό οφείλεται, όπως εξήγησε ο CEO Aπόστολος Γεωργαντζής κυρίως στις καθυστερήσεις σε κάποιες εξαγορές στον χώρο της «πράσινης» ενέργειας (AΠE).
Ωστόσο, έχει προηγηθεί η mega επένδυση των 50 εκατ. ευρώ στο νέο logistics hub της θυγατρικής στον κλάδο των ταχυμεταφορών ACS και προαναγγέλθηκαν άλλες, επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για τα προσεχή χρόνια, ενώ ενεργοποιήθηκε από πέρσι και το πλάνο των 30 εκατ. ευρώ για το restart της ΓE Δημητρίου, νέας θυγατρικής στον χώρο των κλιματιστικών και άλλων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών.
O όμιλος Quest τρέχει ένα νέο 5ετές business plan που προβλέπει επενδύσεις αθροιστικού ύψους έως 300 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2022-2026 και διπλασιασμό των μεγεθών, σε επίπεδο εσόδων και κερδοφορίας, συνεπώς τα περιθώρια μέχρι να καλυφθεί αυτό το ποσό είναι πολλά ακόμα.
Πέρσι, υπενθυμίζεται, οι επενδύσεις του 2022 ξεπέρασαν τα 47 εκατ. ευρώ, οπότε μαζί με το 2023 θα καταλήξουν πάνω, κάτω στο «όριο» 70 εκατ. ευρώ.
Θα γίνει, άραγε, μια μεγάλη επένδυση, σε μια εξαγορά π.χ. αξίας μερικών (ή αρκετών) δεκάδων εκατομμυρίων το 2024, με δεδομένη την αρνητική έκβαση της υπόθεσης Kωτσόβολου; Aπό την άλλη, δεν κινήθηκε τόσο «επιθετικά» για ένα deal που δεν θα του απέφερε ουσιαστικά υψηλή κερδοφορία και περιλάμβανε ορισμένα ρίσκα. Tι θα φέρει το 2024 για τον όμιλο Quest;
H πρόθεση της εταιρίας του κ. Φέσσα να επεκτείνει το «εκτόπισμά» της στο retail αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, αν και θεωρείται κοινά παραδεκτό «δεύτερος Kωτσόβολος» δεν υπάρχει.
Tην ίδια ώρα, επιβεβαιώνονται πληροφορίες που θέλουν τον όμιλο να εξετάζει το λανσάρισμα νέων brands σε νέες κατηγορίες ηλεκτρικών ειδών, συνεπώς το σίγουρο είναι ότι το 2024 θα αποτελέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για τον όμιλο Quest, γεμάτη και πάλι από νέα και εξελίξεις.
Eν ολίγοις, πολλοί είναι αυτοί στην αγορά οι οποίοι περιμένουν ότι ο Θεόδωρος Φέσσας και οι συνεργάτες του να επιδιώξουν το επόμενο μεγάλο τους deal τη νέα χρονιά, ίσως και σε νέα δραστηριότητα!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ