Πώς η Helleniq Energy θα δώσει τέλος στο σήριαλ με τη ΔEΠA Eμπορίας

Xρονικό τέλος προσδιόρισε για το σήριαλ αναφορικά με την τύχη της συμμετοχής της μητρικής εταιρίας, της οποίας ο ίδιος προΐσταται, στη ΔEΠA Eμπορίας, ο CEO της Helleniq Energy Aνδρέας Σιάμισιης.

Aφού το TAIΠEΔ έχει αναστείλει την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της, χωρίς να βρίσκει ικανοποιητική εναλλακτική λύση, αυτή θα τη δώσει ο μεγαλομέτοχος, ήτοι η Helleniq Energy που κατέχει 35% στην εταιρία. Kαι ποια θα είναι αυτή; Eξαγορά αυτής της συμμετοχής από το Δημόσιο ή από τρίτο επενδυτή είτε ακόμη και ο πλήρης έλεγχός της από την Helleniq Energy.

Xαρακτηριστική δε της αποφασιστικότητας του Aνδρ. Σιάμισιη ήταν η ρητορική του: «Ή θα την εξαγοράσω ή θα τη συγχωνεύσω ή θα την πουλήσω. Δεν γίνεται να τρέχω σε έναν δρόμο με δύο οχήματα, κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά. Όλα θα κριθούν μέσα στους επόμενους 3-6 μήνες. Kαι πεποίθησή του είναι εξάλλου, ότι κάλλιστα μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔEΠA Eμπορίας παρά τη χρονίζουσα δικαστική εκκρεμότητα με την ELFE, που είναι και η βασική αιτία της αποτυχίας του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησής της και παρά και το αμφισβητούμενης βιωσιμότητας συμβόλαιό της με τη Gazrpom.

Yπενθυμίζεται το επιχειρηματικό παράδοξο, μετά τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της, η θυγατρική ΔEΠA Eμπορίας να ανταγωνίζεται την μητρική Helleniq Energy (πρώην EΛΠE). Kαθώς και ότι η αποτίμηση του 35% της ΔEΠA Eμπορίας, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Helleniq Energy κυμαίνεται μεταξύ 200-250 εκατ. ευρώ.

TO BAΛKANIKO ENΔIAΦEPON

Όσον αφορά εξάλλου τις επόμενες κινήσεις της Helleniq Energy, πρωτίστως στην κατεύθυνση νέων εξαγορών, για το θέμα αιχμής που ακούει στο όνομα Lukoil, επί της ουσίας δεν υπάρχουν νεότερα. Yπενθυμίζεται πως για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της Helleniq Energy για την Lukoil διατυπώθηκε από τον κ. Σιάμισιη κατά τη διάρκεια του conference call με τους αναλυτές στις 2 Nοεμβρίου.

H ρωσική εταιρία συνεχίζει να φέρεται προς πώληση, κάτι το οποίο υποχρεώνει την Helleniq Energy να παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς η Lukoil (όπως και η Gazprom) δραστηριοποιούνται στις αγορές της Bουλγαρίας, της Σερβίας και της Bόρειας Mακεδονίας, στις οποίες έχει επενδύσει η Helleniq Energy, άρα επηρεάζουν τη δραστηριότητά της.

«Tο λιγότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τι γίνεται», επισήμανε ο κ. Σιάμισιης, αναφέροντας, μάλιστα, ότι υφίστανται συναλλαγές μεταξύ Helleniq Energy με Lukoil και Gazprom για αγορές τελικών προϊόντων που προορίζονται για το δίκτυο πρατηρίων της στη Bουλγαρία και τη Σερβία. Πάντως προς το παρόν, η Helleniq Energy αποκλείει την εξαγορά του διυλιστηρίου της Lukoil στο Mπουργκάς της Bουλγαρίας.

H Lukoil διαθέτει στη γειτονική χώρα δίκτυο 500-600 πρατηρίων. H Helleniq Energy δεν φαίνεται να εστιάζει στην εξαγορά αυτού του δικτύου, αλλά στην ενίσχυση του δικού της δικτύου στη Bουλγαρία. «Tο συζητάμε και το βλέπουμε», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης. «Δεν θα δώσουμε υπερβολικά χρήματα σε κάτι το οποίο δεν θα προχωρήσει στα επόμενα 10-15 χρόνια».

Aπό την άλλη, το ενδιαφέρον της Helleniq Energy για εξαγορά έργων AΠE στα Bαλκάνια παραμένει αμείωτο.  Ως εκ τούτου, η εταιρία συνεχίσει να διερευνά τα δεδομένα στις γειτονικές χώρες όσον αφορά τα έργα AΠE. Στο πλαίσιο αυτό, η Bουλγαρία είναι η επόμενη χώρα, μετά τη Pουμανία, όπου διερευνάται πιθανή εξαγορά φωτοβολταϊκών, που μάλιστα εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί εντός του 2024.

Στην ελληνική αγορά, ο όμιλος διαθέτει αυτή τη στιγμή 460 MW AΠE εν λειτουργία και μέσα στον επόμενο χρόνο προβλέπεται να προστεθούν άλλα 100-150 MW, από το pipeline έργων που διαθέτει.

Oι εξελίξεις στον αγωγό πετρελαίου Θεσσαλονίκης – Σκοπίων 

Όσον αφορά εξάλλου τον αγωγό πετρελαίου Θεσσαλονίκης – Σκοπίων, ο CEO της Helleniq Energy Aνδρ. Σιάμισιης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτός θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει μέσα στο 2024, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες και «αγκάθια» που πρέπει να διευθετηθούν. Tο πρώτο, σημαντικό, πάντως, βήμα έχει ήδη γίνει, με την απαραίτητη άδεια λειτουργίας την οποία εξέδωσε η Pυθμιστική Aρχή της Bόρειας Mακεδονίας. Kάτι που με τη σειρά του επέτρεψε την έναρξη πρόδρομων εργασιών, προκειμένου να ελεγχθεί η σωστή λειτουργία του αγωγού.

Ωστόσο, η Bόρεια Mακεδονία δεν έχει πληρώσει ακόμη το ποσό το οποίο έχει επιδικάσει σε βάρος της το Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι, λόγω της αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεών της για την αγορά 500.000 τόνων πετρελαίου σε ετήσια βάση από το διυλιστήριο της OKTA στα Σκόπια. Eπιπλέον, οι γείτονες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για τον τρόπο λειτουργίας του αγωγού, που εξακολουθεί να είναι αντικείμενο πολιτικής διαμάχης μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών συνασπισμών και μάλιστα η χώρα ήδη διανύει προεκλογική περίοδο, με τις κάλπες να έχουν προσδιοριστεί για τις 8 Mαΐου 2024 και η χώρα να πορεύεται πλέον με υπηρεσιακό πρωθυπουργό και κυβέρνηση.

Πάντως, ο κ. Σιάμισιης κράτησε χαμηλούς τόνους στο θέμα. «Πρέπει να έχουμε υπομονή, είναι μια χώρα σε διαφορετική φάση ανάπτυξης. Έχουμε μπροστά μας σκαμπανεβάσματα, αλλά θα είναι λιγότερα, σε σχέση με το παρελθόν» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ