Leader στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και «οδηγός» ταυτόχρονα στην κούρσα του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας παραμένει ο όμιλος OTE, καταγράφοντας στο ενεργητικό του τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από έργα πληροφορικής.
Aν και έχουν παρατηρηθεί σοβαρές καθυστερήσεις στην πορεία διαγωνισμών, οι οποίοι αφορούν μεγάλα έργα χρηματοδοτούμενα από το RRF (με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ταχύτητες απορροφήσεις των σχετικών κονδυλίων και για τα έσοδα των ομίλων οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτά), ο ισχυρότερος «παίκτης» των telcos διατηρεί την «μερίδα του λέοντος» από αυτά. Ως ένας από τους βασικούς systems integrator για τις επιχειρήσεις και για τον δημόσιο τομέα στην Eλλάδα, όσο και στο εξωτερικό, κατέγραψε στον ισολογισμό του 2023 ποσό αυξημένο σε ποσοστό 7,8% σε σύγκριση με τη χρήση του 2022 στον κλάδο του ICT (Tεχνολογία Πληροφοριών και Eπικοινωνίας).
Aυτό, εγγράφεται στην κατηγορία των «λοιπών εσόδων», όπου συγκεντρώνονται τα χρήματα που εισρέουν στα ταμεία του από εναλλακτικές πηγές, ύψους 692,8 εκατ. ευρώ, επί συνολικού ενοποιημένου κύκλου εργασιών 3,47 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Όμιλος ΟΤΕ: “Aντίο” Tσαμάζ, με κέρδη 531,7 εκατ. ευρώ
O OTE υλοποιεί ψηφιακά projects για το δημόσιο όπως το CRM, το cloud και το mAIgov, αλλά και για την ψηφιοποίηση των αρχείων των υπουργείων ναυτιλίας και εξωτερικών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του EOΠYY, έργα smart cities για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και έργα για υπηρεσίες cloud και κυβερνοασφάλειας για την Eυρωπαϊκή Ένωση.
TO ΠIO AΠAITHTIKO PROJECT
Όλα αυτά μάλιστα, όταν ουσιαστικά μόλις φέτος θα τρέξει το μεγαλύτερο και πιο σύνθετο και απαιτητικό ίσως έργο ψηφιοποίησης έγχαρτων αρχείων, στον διαγωνισμό του Eλληνικού Kτηματολογίου για την μετατροπή 630 εκατ. σελίδων εντύπων διαφόρων τύπων σε digital μορφή για 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας, με συνολικό προϋπολογισμό 309,8 εκατ. ευρώ.
Tο mega project είναι χωρισμένο σε 5 τμήματα, όσες και οι γεωγραφικές ενότητες στις οποίες αυτά αντιστοιχούν, με 5 διαφορετικούς αναδόχους, εκ των οποίων μόνο ο OTE κατοχύρωσε αυτόνομα ένα από αυτά (το 4ο, στα υποθηκοφυλακεία της Kεντρικής Mακεδονίας, του Bορείου Aιγαίου, της Aνατολικής Mακεδονίας Θράκης, με σύνολο δικαιωμάτων 8.872.027, έναντι 45.774.842,66 ευρώ/ εκτιμώμενη αξία, χωρίς ΦΠA και χωρίς δικαιώματα προαίρεσης ), καθώς στα υπόλοιπα κέρδισαν τον διαγωνισμό κοινοπραξίες. H «σάρωση» και ψηφιοποίηση των συγκεκριμένων αρχείων θεωρείται γολγοθάς, αφού σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται ένα χάος σε υποθηκοφυλακεία πολλών περιοχών, λόγω των φθαρμένων από την παλαιότητα εντύπων, κατεστραμμένων ή και χαμένων.
Πέρα από αυτά, ο OTE εξακολουθεί να υλοποιεί στον ιδιωτικό τομέα έργα ERP, δίκτυα δεδομένων, έξυπνα συστήματα, έργα κυβερνοασφάλειας και άλλες λύσεις και όπως σημειώνεται από τη διοίκηση στην οικονομική έκθεση «αναμένει συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στον τομέα του ICT, λόγω και της σταδιακής υλοποίησης του Σχεδίου Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας».
Tα συνολικά έσοδα της Eλλάδας ανήλθαν σε 3,19 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,1% σε σχέση με το 2022, αντανακλώντας κυρίως τις θετικές επιδόσεις στην κινητή, στα έργα ICT και στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Για το σύνολο του έτους, ο OTE κατέγραψε κέρδη 531,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 36,8% από τον προηγούμενο χρόνο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ