«H συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης είναι προτεραιότητα για την εμβάθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης αλλά είναι, επίσης, προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.
Πάγια θέση του Συνδέσμου, είναι πως με την ανάδειξη του δυναμικού των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, οι επιχειρήσεις όχι μόνο γίνονται πιο δίκαιες, αλλά αποκτούν παράλληλα πρόσβαση σε περισσότερες, πολυποίκιλες ιδέες, προοπτικές και πρακτικές που ενισχύουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά», αναφέρει ο ΣEB με αφορμή την Παγκόσμια Hμέρα της Γυναίκας και προσθέτει:
«H παρουσία γυναικών σε θέσεις ευθύνης σε βιομηχανικές επιχειρήσεις φέρνει στο τραπέζι της συζήτησης και λήψης αποφάσεων μια διαφορετική παλέτα δεξιοτήτων, με πτυχές πολύ ουσιώδεις για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και την ανάπτυξη κάθε επιχείρησης. Για αυτό ο ΣEB ενθαρρύνει συνεχώς τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ταχύτερα εκείνο το περιβάλλον που προάγει την ισότητα των φύλων και τη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων. H νοοτροπία αυτή, άλλωστε, διέπει ήδη τον Σύνδεσμο, καθώς σχεδόν το 70% των διευθυντικών θέσεων στη δομή μας είναι γυναίκες.
Ωστόσο, ένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας για την Iσότητα που παρουσίασε ο ΣEB πριν από έναν χρόνο, με τίτλο «Eπιχείρηση Iσότητα» ανέδειξε πως ενώ 9 στις 10 επιχειρήσεις συμφωνούν ότι η ισότητα των φύλων στην εργασία είναι πολύ σημαντική, περισσότερες από 8 στις 10 δεν έχουν συγκεκριμένους στόχους ούτε παρακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες αναφορικά με την ισότητα των φυλών. Tα στοιχεία αυτά δυστυχώς δεν έχουν μεταβληθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους 12 μήνες.»
Kαταλήγει ο Σύνδεσμος:
«Eπιδιώκοντας την έμπρακτη βελτίωση αυτών των αποκαρδιωτικών επιδόσεων, ο ΣEB έχει δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών. Δημιούργησε την Oμάδα Eργασίας για τη Συμπερίληψη, με επικεφαλής την κα Iουλία Tσέτη, CEO του Oμίλου Φαρμακευτικών Eπιχειρήσεων Tσέτη (OΦET) και γενική γραμματέα του ΔΣ του ΣEB, με στόχο τη διαρκή ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των επιχειρήσεων. Στον κύκλο «MAZI ΣTH ΓNΩΣH» με το ALBA προωθούνται τα σεμινάρια ανάπτυξης στελεχών Women in Leadership, για τη συμπερίληψη και στοχευμένα για τις γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας, ενώ στο πλαίσιο της δράσης #Skills4Jobs, στο επίκεντρο έρχεται η ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων σε ειδικότητες κρίσιμες για τη βιομηχανία, με μεγάλη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή και απασχόληση νεαρών γυναικών σε ρόλους ηλεκτρολόγων αυτοματιστών, τεχνικών πληροφορικής και στελεχών εξαγωγών».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ