Γιώργος Στασινός: Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα

Την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με συγκεκριμένο τρόπο που θα αποτελέσει απάντηση στο στεγαστικό πρόβλημα που πλήττει κυρίως τα νοικοκυριά χαμηλότερων εισοδημάτων, πρότεινε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το ΤΕΕ είναι στη διάθεση της Πολιτείας προκειμένου να αναλάβει την υλοποίηση της πρότασης.

Μιλώντας στο 2ο STAR Forum που διεξάχθηκε στη Λαμία, με κεντρικά θέματα συζήτησης το Δημογραφικό και το Brain Drain, ο Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε αναλυτικά και με παραδείγματα στην πρόταση που έχει ήδη καταθέσει στην Πολιτεία το ΤΕΕ, ενώ ζήτησε και πολιτική συναίνεση στη στεγαστική πολιτική.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ η λύση στο στεγαστικό πρόβλημα είναι η ανταλλαγή αναξιοποίητων και εγκαταλελειμμένων ακινήτων του Δημοσίου με σύνολο διαμερισμάτων, τα οποία στη συνέχεια θα δίνονται προς ενοικίαση, έναντι χαμηλού μισθώματος, σε οικογένειες με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Μάλιστα, το μίσθωμα θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό για νέα ζευγάρια που αποκτούν παιδιά.

Έφερε συγκεκριμένο παράδειγμα που αφορά την Αθήνα και ειδικότερα κτίριο ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ στην οδό Σταδίου, το οποίο είναι ερειπωμένο και «όσο περνάνε τα χρόνια απαξιώνεται η αξία του ακινήτου άρα μειώνεται η περιουσία του» όπως είπε. Σύμφωνα με το παράδειγμα, για το συγκεκριμένο κτίριο μπορεί σήμερα να αποφασιστεί κάποιος διαγωνισμός προκειμένου να γίνει ένα ξενοδοχείο, ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια και ο επενδυτής που θα έρθει προφανώς δεν θα δίνει μεγάλο ενοίκιο καθώς θα χρειαστεί να επενδύσει χρήματα. «Επομένως το Δημόσιο θα έχει έσοδο μετά από 30-40 χρόνια» σημείωσε. Ωστόσο, με την πρόταση του έχει καταθέσει το ΤΕΕ, όπως συνέχισε ο Γιώργος Στασινός, «το ίδιο ακίνητο μπορεί να γίνει ανταλλαγή με 150 διαμερίσματα στο Περιστέρι. Σε δύο χρόνια μπορούμε αντί για το ερείπιο να έχουμε 150 διαμερίσματα που θα μπορεί να τα διαθέσει η κυβέρνηση σε πολίτες που έχουν ανάγκη». Αναλύοντας το παράδειγμα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε ότι «κάποια οικογένεια που δίνει 600 με 800 ευρώ ενοίκιο θα μπορεί να δίνει 400 ευρώ. Και για να απαντήσουμε και στο δημογραφικό θα πούμε όταν κάνεις ένα παιδί θα δίνεις 300 ευρώ και αν κάνεις και δεύτερο παιδί δεν θα δίνεις τίποτα. Το δημόσιο θα αυξήσει την περιουσία του γιατί θα έχει ένα σύγχρονο ακίνητο και ταυτόχρονα θα παίρνει και έσοδο από το ενοίκιο, ενώ τώρα δεν παίρνει τίποτα».

Έστειλε παράλληλα μήνυμα ότι «αντί κάποιοι αρμόδιοι να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, να βάλουν κάποιους ανθρώπους – εγώ και σαν ΤΕΕ το κάνω και με μεγάλη χαρά γιατί αφορά τους πολίτες – να κάνουν αυτή τη διαδικασία και σε 2-3 χρόνια θα έχει 2-3 χιλιάδες ακίνητα που θα διαθέσει στους πολίτες». Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό το όφελος θα είναι διπλό καθώς «όταν διαθέσεις στην αγορά 2-3.000 ακίνητα σε χαμηλές τιμές μίσθωσης θα μειωθούν οι τιμές και στα υπόλοιπα ακίνητα καθώς θα περιοριστεί η ζήτηση και η προσφορά θα γίνει σε καλύτερες τιμές». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ αυτή η λύση έχει εφαρμογή και στην περιφέρεια. «Ας μαζέψουμε τα άδεια δημόσια ακίνητα σε κάθε περιοχή, ας τα ανταλλάξουμε με διαμερίσματα, να τα δώσουμε σε οικογένειες με κοινωνικά κριτήρια και ας δώσουμε μεγαλύτερο κίνητρο σε οικογένειες που κάνουν παιδιά» τόνισε, αναδεικνύοντας μια τέτοια πολιτική ως κίνητρο για παραμονή νέων ανθρώπων στην Ελληνική Περιφέρεια. «Είναι πολύ απλό, απλά κανείς δεν ασχολείται σοβαρά. Αυτή τη δουλειά εμείς μπορούμε να την κάνουμε και με χαρά αρκεί να μας την αναθέσουν. Μας έχουν ήδη αναθέσει πολλά, αλλά ας μας αναθέσουν και ορισμένα πράγματα που αφορούν πολύ την κοινωνία, γιατί αυτά που αφορούν τους Μηχανικούς τα καταφέρνουμε» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ