Στην WindEurope 2024, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή συνέδρια και εκθέσεις για την αιολική ενέργεια, το οποίο διεξήχθη στο Μπιλμπάο μεταξύ 20 και 22 Μαρτίου συμμετείχε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).
Όπως αναφέρει ανακοίνωση, υπό το σύνθημα «Ο άνεμος μας, η αξία μας – Δημιουργώντας αξία για την Ευρώπη, ζώντας τις αξίες της Ευρώπης», το φετινό συνέδριο απασχόλησαν θέματα όπως η προστιθέμενη αξία της αιολικής ενέργειας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προστασία της φύσης, η ενεργειακή ασφάλεια, η οικονομική ανταγωνιστικότητα και οι τοπικές κοινωνίες.
«Μετά από αρκετά χρόνια πανδημίας, πολέμου, πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης εντός της Ευρώπης, όπως σημειώνεται, η αισιοδοξία στον κλάδο έχει επανέλθει καθώς οι επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα αυξάνονται, εγκρίνονται περισσότερες άδειες και η εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου αυξάνει τις πωλήσεις της και το παραγωγικό δυναμικό της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της WindEurope, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αναπτύξει αιολικά πάρκα της τάξεως των 29 GW ετησίως από το 2024 έως το 2030, καθιστώντας παράλληλα εφικτούς τους στόχους της για το 2030. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι πέρυσι κατασκευάστηκαν αιολικά πάρκα ισχύος 16,2 GW σε όλη την ΕΕ».
Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν 15 συναντήσεις με τη συμμετοχή σημαντικών εταιρειών ανάπτυξης αιολικών έργων, αρκετές εκ των οποίων ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τα στελέχη των ξένων εταιρειών που συμμετείχαν στις συναντήσεις, ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή Προσέλκυσης Επενδύσεων της Enterprise Greece, Νίκο Στάμου, για τις ρυθμιστικές εξελίξεις στις ΑΠΕ, την προοπτική ανάπτυξης του κλάδου των αιολικών, καθώς και την ευρύτητα των επενδυτικών ευκαιριών και συνεργειών που αναπτύσσονται στον τομέα της ενέργειας, κατά το πρόσφατο διάστημα. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες από τις συμμετέχουσες εταιρείες ήδη εξετάζουν ή ακόμα και σχεδιάζουν, την περαιτέρω ανάπτυξή τους με νέα επενδυτικά σχέδια στην χώρα μας, τόσο στα υπεράκτια αιολικά και την αποθήκευση ενέργειας, όσο και στις Υπηρεσίες όπως τα εξειδικευμένα Κέντρα Υποστήριξης (SSC-GBS) για την παροχή από την Ελλάδα, εξειδικευμένων υπηρεσιών από επιστήμονες όπως ηλεκτρολόγοι-μηχανολόγοι μηχανικοί, ανάπτυξης λογισμικού, κ.α. για την υποστήριξη των ευρύτερων λειτουργιών ενεργειακών ομίλων.
Επιπλέον, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στο συνέδριο που διεξήχθη παράλληλα με την έκθεση και είχε μεγάλη συμμετοχή, στην εναρκτήρια Υπουργική Συνεδρία με την συμμετοχή 5 ευρωπαίων αξιωματούχων, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασε τις επιδόσεις της Ελλάδας στην πράσινη μετάβαση αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας. Επίσης η υφυπουργός αναφέρθηκε στον επόμενο «πράσινο» στόχο της χώρας μας που είναι η ανάπτυξη off shore αιολικών πάρκων, για τα οποία αναμένονται επενδύσεις άνω των 7 δις ευρώ μέσα στην επόμενη 7ετία προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εγκατεστημένης ισχύος 1,9GW υπεράκτιων αιολικών ως το 2030, όπως προβλέπει το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.
Στη συνέχεια, σε ειδική συνεδρία για τις εξελίξεις στην αιολική ενέργεια στη Νότια Ευρώπη, από ελληνικής πλευράς ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), Αρης Στεφάτος, παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, ενώ ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου, αναφερόμενος στις προοπτικές για τα χερσαία αιολικά πάρκα στην Ελλάδα εστίασε στις βασικές προκλήσεις για την ανάπτυξή τους και ειδικότερα: στην επέκταση και την ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρισμού, στην ανάγκη για ένα ισορροπημένο μείγμα παραγωγής από τεχνολογίες ΑΠΕ με μεγαλύτερη συνεισφορά της αιολικής ενέργειας, στις περικοπές της παραγόμενης πράσινης ενέργειας και στις οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρουν στα έργα