AMMOUSA: Η μπίρα από την Πάτρα πάει… Χονγκ Κονγκ και Κύπρο

Η δημιουργία ενός premium brand στον κλάδο της ζυθοποιίας που άρχισε από ένα υπόγειο

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Από την Πάτρα μέχρι την… Απω Ανατολή, με νέο της «σταθμό» το μακρινό Χονγκ Κονγκ, «ταξιδεύει» μια 100% ελληνική μπίρα, η Ammousa, η οποία παρασκευάστηκε πρώτη φορά από έναν ερασιτέχνη, αρχικά, του είδους, μηχανικό στο επάγγελμα, τον Γιώργο Ντάνο, σε ένα υπόγειο αυτοσχέδιο μικροζυθοποιείο, και σταδιακά αυξάνει την παραγωγή της, τις πωλήσεις της αλλά και τις εξαγωγές της.

Πολλές φορές συμβαίνει ό,τι αρχίζει ως χόμπι να εξελίσσεται πολύ περισσότερο απ’ όσο θα το είχε φανταστεί και ο ίδιος ο εμπνευστής της ιδέας.

Το success story της βραβευμένης Ammousa συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια και εκτός Ελλάδος, με συνεργασίες στη Σιγκαπούρη και σε κάποιες δύσκολες, ανταγωνιστικές και απαιτητικές αγορές, όπως είναι αυτές του Λονδίνου, της Αυστρίας και της Γερμανίας, χώρες οι οποίες θεωρούνται «πατρίδες» της μπίρας, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα επεκτείνει τις πωλήσεις της και σε αυτές της Κύπρου και του Χονγκ Κονγκ.

«Η δημιουργία ενός premium brand στον τομέα της μπίρας από το μηδέν ήταν κάτι που ως έναν βαθμό ούτε εγώ το περίμενα. Σε πέντε χρόνια η Ammousa έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και ανέπτυξε συνεργασίες με το εξωτερικό. Επόμενο βήμα μας αποτελεί η απόκτηση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων, μέσω ενίσχυσης του αναπτυξιακού νόμου…» δηλώνει στην «DEALnews» ο Γιώργος Ντάνος.

Σε μια εποχή κατά την οποία ο κλάδος της ζυθοποιίας έχει περιέλθει ουσιαστικά στα χέρια ξένων πολυεθνικών δυνάμεων, διατηρώντας στα προϊοντικά χαρτοφυλάκιά τους γνωστά brands και μαζί τα ηγετικά μερίδια στην εγχώρια αγορά, οι αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις «πολεμούν» πότε με τα… lockdowns της πανδημίας και πότε με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, η οποία μειώνει την κατανάλωση και τον πληθωρισμό, για να σταθούν όρθιες. Πόσο μάλλον οι μικρότερου μεγέθους εταιρίες, οι μικροζυθοποιίες.

Αυτήν την πενταετία, από το 2019, με πολύ κόπο και επιμονή, η Ammousa καθιερώθηκε, όπως μας λέει ο κ. Ντάνος, και έγινε μία από τις πιο αγαπημένες μπίρες σε μερικά από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια (Σπονδή, Merceri, ARK κ.τ.λ.) και σε πολλά delicatessen καταστήματα (Nora’s deli, Olicatessen κ.ά.) σε όλη την Ελλάδα, πέρα από τις εξαγωγές της, για τη διάθεσή της στο καταναλωτικό κοινό από αντίστοιχα σημεία πώλησης στις προαναφερόμενες έξι χώρες.

 «Ολα άρχισαν από ένα χόμπι»

«Ολα ξεκίνησαν, πραγματικά, από ένα χόμπι. Συνειδητοποίησα το πάθος μου για τη ζυθοποίηση το 2016, όταν τυχαία δοκίμασα φρέσκια μπίρα από μικροζυθοποιείο. Εκεί κατάλαβα τη διαφορά γεύσης και ποιότητας. Κάνοντας μια σχετική έρευνα, διαπίστωσα ότι είναι εφικτό να φτιάξεις μπίρα και πέρασα από τη θεωρία στην πράξη» προσθέτει ο Πατρινός ζυθοποιός και συνεχίζει: «Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τη ζυθοποίηση, είχα σαν σκέψη και σαν στόχο να συνδυάσω δύο διαφορετικές ίδιες τέχνες, την τέχνη της μπίρας και την τέχνη του φαγητού, και να δημιουργώ μπίρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να σου συμπληρώνουν ή να σου αναδεικνύουν το φαγητό».

Τα χαρακτηριστικά της Ammousa; Πρόκειται για μία μπίρα κατηγορίας English IPA, με 5,5% Vol, απαστερίωτη και αφιλτράριστη, που φτιάχνεται και με την προσθήκη τζίντζερ και, όπως εξηγεί, ο δημιουργός της: «Τη θεωρώ, σαφώς, ένα ανταγωνιστικό προϊόν. Απλά λόγω των συνθηκών παράγεται, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, σε περιορισμένες ποσότητες. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τις πολυεθνικές, αλλά θέλω να πιστεύω ότι βάζουμε κι εμείς ήδη το μικρό στίγμα μας στην αγορά του ζύθου. Είναι όμορφο να παρακολουθείς πώς «γεννιέται» ένα νέο ελληνικό brand και προχωρά, μέσα από έναν τόσο ισχυρό ανταγωνισμό. Η επιχειρηματική ανάπτυξη του brand μας θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. Τα επόμενα βήματά μας, όπως σας τα περιέγραψα, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την περαιτέρω πορεία της Ammousa.

Η αύξηση της παραγωγής είναι κάτι το οποίο συζητάμε. Είναι ευχάριστη, ιδιαίτερα περίπλοκη, όμως δεν απευθύνεται σε όσους αναζητούν μία γλυκιά μπίρα. Βάζοντάς τη στο ποτήρι, καταλαβαίνεις πως έχει μέτρια ενανθράκωση. Ο καλύτερος τρόπος για να την απολαύσεις είναι να τη γευτείς σκέτη για να εντοπίσεις όλα τα χαρακτηριστικά και τους τόνους, ωστόσο συνδυάζεται και με φαγητό».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ