Η BlackRock (BLK.N) συμμετέχει σε συζητήσεις με διάφορες κυβερνήσεις για να διερευνήσει τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για βασικές επενδύσεις για την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI), συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της παροχής ενέργειας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.
Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την παγκόσμια παραγωγικότητα, αλλά απαιτεί κέντρα δεδομένων και εργοστάσια ημιαγωγών που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Larry Fink, μιλώντας εξ αποστάσεως στη συνάντηση των επιχειρηματικών ομάδων Β7 της Ομάδας των Επτά (G7) στη Ρώμη, τόνισε αυτή την ανάγκη. Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των κορυφαίων οικονομιών της G7 την επόμενη εβδομάδα στην Ιταλία.
“Αυτά τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης θα απαιτούν περισσότερη ενέργεια από ό,τι είχαμε ποτέ φανταστεί. Η G7 δεν διαθέτει επί του παρόντος επαρκή ισχύ”, δήλωσε ο Fink. “Αυτό θα αποτελέσει σημαντική ανταγωνιστική πρόκληση για τις χώρες”.
Ο Fink σημείωσε ότι τα κέντρα δεδομένων είναι πιθανό να κατασκευαστούν σε περιοχές με φθηνότερη παροχή ενέργειας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κρατικές επιδοτήσεις σε περιοχές όπου το ενεργειακό κόστος είναι υψηλότερο.
Οι επενδύσεις που απαιτούνται για την κατασκευή και την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων και των εργοστασίων τσιπ που υποστηρίζουν τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BlackRock, ανέρχονται σε “τρισεκατομμύρια δολάρια”, θα χρειαστούν τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Αυτό αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες, πρόσθεσε ο Fink.
Η Ιαπωνία προέβλεψε πρόσφατα ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί κατά 35% έως 50% έως το 2050 για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση από τα εργοστάσια ημιαγωγών και τα κέντρα δεδομένων που υποστηρίζουν την ΤΝ.
“Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συζητήσεις με πολλές κυβερνήσεις για το πώς θα προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια”, δήλωσε ο Fink, σημειώνοντας ότι τα κράτη της G7 δεν μπορούν να αναλάβουν μόνα τους το κόστος λόγω του κινδύνου μιας “δημοσιονομικής κρίσης”. Τόνισε: “Τα ελλείμματα στην G7 γίνονται βάρος για τις μελλοντικές γενιές”.