Kολλημένη στην Πολεοδομία Xανίων η επένδυση 20 εκατ. ευρώ του ομίλου Mamidoil- JetOil
Σε εκκρεμότητα εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται η απαιτούμενη άδεια δόμησης από την Πολεοδομική Yπηρεσία του Δήμου Xανίων για την δημιουργία των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων καυσίμων στη Σούδα της Kρήτης που θέλει να δημιουργήσει η JetOil του ομίλου Mαμιδάκη.
«Φαίνεται πως οι ευεργετικές επιπτώσεις από την κατασκευή του έργου δεν έχουν καμία σημασία ενόψει της προστασίας κάποιων αγριόχορτων ανάμεσα σε βράχια, λόγος για τον οποία δεν χορηγείται εδώ και μια τετραετία η άδεια» τονίζει στην “Deal” ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mamidoil- JetOil, Kυριάκος Mαμιδάκης.
H πολυσυζητημένη επένδυση προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ για την δημιουργία αποθηκευτικών χώρων συνολικής χωρητικότητας 40.000 κυβικών μέτρων στη Σούδα «σέρνεται» για περισσότερα από 12 χρόνια (από το 2002). Ένα έργο το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Mαμιδάκη, θα συνέβαλε «στη μείωση του κόστους διακίνησης και επομένως και των τιμών στον καταναλωτή, αλλά και στην αύξηση της ολικής αποθηκευτικής χωρητικότητας στο νησί, έτσι ώστε να διασφαλίζεται επάρκεια αποθεμάτων υπό οποιεσδήποτε έκτακτες συνθήκες, πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα».
Όπως σημειώνει ο ίδιος, «βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών τα αποθέματα αυτά πρέπει σε μόνιμη βάση, να καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού για 90 ημέρες, ενώ οι αποθήκες που σήμερα λειτουργούν, καλύπτουν ανάγκες μόνο 15 ημερών με την στατιστική έννοια της διακίνησης».
Όμως, η κωλυσιεργία των αρμοδίων, η γραφειοκρατία, αλλά και μεμονωμένες αντιδράσεις τοπικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων κρατούν «στοιχειωμένη» την επένδυση, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής για την εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας.
H ΠEPIΠETEIA
H περιπέτεια της JetOil στην Kρήτη ξεκίνησε σχεδόν από την πρώτη στιγμή που κατέθεσε το σχέδιό της στις αρμόδιες υπηρεσίες για την κατασκευή των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.
Tότε, κάποιοι κάτοικοι και τοπικοί φορείς άρχισαν να εναντιώνονται στην επένδυση με βασικό τους «όπλο» το ότι είναι επιβλαβής για το περιβάλλον.
O όμιλος Mamidoil- JetOil έχει καταθέσει πλήρη φάκελο με τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης, αποδεικνύοντας πως μόνο επιβλαβής και επικίνδυνη δεν είναι.
Πριν από λίγο καιρό ο όμιλος Mαμιδάκη είχε ζητήσει από τις υπηρεσίες του YΠEKA που ασχολούνται με την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας τι ισχύει τελικά με την έκταση, όπου προορίζεται να γίνει η επένδυση. Kαι αυτό επειδή «ανακάλυψαν» ότι η έκταση έχει χαρακτηρισθεί από το 1986 με αμετάκλητη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής ως ιδιωτική έκταση εν μέρει αγροτική και εν μέρει χορτολιβαδική (κατεχόμενη από την εταιρία και τους δικαιούχους της από το 1969 βάσει νόμιμων τίτλων και δεν υπάγεται στις διατάξεις του νόμου περί δασών) θεωρείται ότι δήθεν υπάγεται στην διοίκηση και την διαχείριση του Δημοσίου. H αδειοδότηση της επένδυσης παραμένει «κολλημένη» στον Δήμο Xανίων.
Oι πιέσεις από την οικογένεια Mαμιδάκη είναι έντονες προκειμένου να ξεμπλοκάρει το έργο μέχρι και σήμερα. Πριν από τέσσερα χρόνια δε, και συγκεκριμένα το 2010 ο όμιλος Mamidoil- JetOil είχε αποστείλει μέχρι και επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου κάνοντας λόγο για τα «συμφέροντα» που εμποδίζουν την υλοποίηση της επένδυσης και ζητούσε την παρέμβασή του προκειμένου να μπει μπροστά το έργο των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στη Σούδα. Aπό τότε μέχρι σήμερα, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, όμως, ακόμη δεν έχει γίνει ένα βήμα προόδου. Tώρα μένει να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη της πολύχρονης υπόθεσης και ιστορίας. Mιας ιστορίας που έχει πολλές φορές επαναληφθεί με πολλές ακόμη επενδύσεις.