«Είμαι η Ιουλία Τσέτη και είμαι υποψηφία για την προεδρία του ΣΕΒ». Με τη φράση αυτή, η 64χρονη πληθωρική Ηπειρώτισσα επικεφαλής του ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), που περιλαμβάνει τις βιομηχανίες UNI-PHARMA, InterMed, UniHerbo και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle, έκλεισε χθες το βράδυ τη βασική της τοποθέτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παρέθεσε με αφορμή την υποψηφιότητά της για την προεδρία του Συνδέσμου.
Μέσα από την υποψηφιότητά της, σε μια παρουσίαση «κατάθεση ψυχής», όπως λέει η ίδια, θέλει να δώσει ελπίδα στις νέες και τους νέους -ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, χρώματος ή άλλων διακρίσεων- ώστε να μείνουν στον τόπο τους και να μεγαλουργήσουν. Οι πρόσφατες ευρωεκλογές, με την μεγάλη αποχή, ανέδειξαν μια διαμαρτυρία καθώς φαίνεται να υπάρχει αδιαφορία για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας. «Εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη να επιλύω τα καθημερινά προβλήματα του επιχειρείν. Αυτά που μας υποσχέθηκαν και δεν τα έκαναν πράξη. Αυτά που λιμνάζουν χρόνια», τόνισε η κ. Τσέτη που θέλει επίσης να δώσει ένα πρότυπο στους νέους.
Η 65χρονη φαρμακοβιομήχανος στη χθεσινή εκδήλωση για τους εκπροσώπους του Τύπου στον κήπο μπροστά από το γιαννιώτικο κτίριο, που στεγάζει το Ίδρυμα ΑΜΚΕ «Κλέων Τσέτης», στην Κάτω Κηφισιά, αναφερόμενη στις δεσμεύσεις και τις προτεραιότητές της τόνισε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου να υποστηριχθεί η νέα γενιά.
«Θέλουμε οι επιστήμονες μείνουν στον τόπο τους, στον τόπο που τους μόρφωσε και τους έκανε ακαδημαϊκούς πολίτες. Η δική μου υποψηφιότητα είναι μια ελπίδα σε όλους τους νέους που θέλουν να μεγαλουργήσουν χωρίς φύγουν από την χώρα. Είναι αφιερωμένη η υποψηφιότητα μου σε ανθρώπους που θα πάρουν την σκυτάλη από εμάς και θα συνεχίσουν. Έχω την υποχρέωση στις γενιές που έμειναν και θέλουν να δουλέψουν στην Ελλάδα, να έχουν αξιοπρεπή ζωή εδώ και οφείλω να είμαι παρούσα».
«Δεσμεύομαι», συνέχισε, «για τη διασύνδεση όλων των επιχειρήσεων. Πρέπει να δοθούν επιταχυντές εξεύρεσης χρηματοδότησης αυτό είναι που ακούω στις συνεχείς επαφές που έχω με όλες τις επιχειρήσεις».
Μάλιστα η ίδια πρότεινε ο ΣΕΒ να δημιουργήσει fund χρηματοδότησης νεοφυών ή ΜμΕ. Μάλιστα η κυρία Τσέτη εστίασε ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανάγκη που υπάρχει να στηριχθούν από τις μεγάλες εταιρείες – βιομηχανίες.
Κύριο μέλημά της άν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΕΒ, όπως είπε είναι «το αγκάλιασμα της βιομηχανίας με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να ανέβουν οι ΜμΕ εκεί που χρειάζεται, εκεί που πρέπει και να αναγνωριστεί όλος ο ιστός της οικονομίας. Να μην υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες και να υπάρχει διαφάνεια και σύμπνοια».
Η κυρία Τσέτη υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν από τις μεγάλες βιομηχανίες οι οποίες πρέπει, όπως είπε, να μεταλαμπαδεύσουν τη δική τους νοοτροπία.
«Η οικονομία έχει συνέχεια. Δεν ξεχωρίζω αν ο ένας είναι με 2 άτομα επιχείρηση ή με 5 ή με 1.000. Οι πιο δυνατοί έχουν υποχρέωση να κρατήσουν ενήμερους (σ.σ. για τις αλλαγές που προωθούν στις Βρυξέλλες) και προστατευμένους τους μικρότερους. Γι’ αυτό λέω ενεργοποίηση του γραφείου των Βρυξελλών πριν αυτές οι αποφάσεις γίνουν νομοθετήματα. Για αυτό μιλάω για ταχύτητες. Αυτό θεωρώ υποχρέωση και ευθύνη μου».
Η κυρία Τσέτη δεν παρέλειψε να σχολιάσει την ύπαρξη 22 ομάδων εργασίας και 13 Επιτροπών στον ΣΕΒ, είπε: «Είναι ένα δυναμικό ετοιμοπόλεμο. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας να δίνουμε λύσεις. Αυτό είναι το μήνυμα».
Αναφερόμενη στην ακρίβεια είπε: «πρέπει να αναζητήσουμε τις πραγματικές αιτίες από που προκύπτει η ακρίβεια, και όχι να κάνουμε αφορισμούς». Τάχθηκε δε αναφανδόν εναντίον της επίθεσης που εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις πολυεθνικές. «Είμαι εναντίον σε αυτό που ειπώθηκε για τις πολυεθνικές. Τις πολυεθνικές τις έχουμε ανάγκη. Έχουμε πολυεθνικές που εξάγουν, αυξάνουν το ΑΕΠ μας, θα τα βάλουμε και με αυτές. Αν μπορούμε να τις συμμαζέψουμε είναι θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού».
Με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης η κυρία Τσέτη τόνισε πως δεν έχει αντιπάλους αλλά μόνο συμμάχους. «Εγώ θέλω να πάει καλά ο τόπος μου και θέλω να είναι ισότιμο μέλος στην ΕΕ σε αυτό τον προσανατολισμό που ανήκουμε πολιτισμικά», σημείωσε.