«Αχαρτογράφητα» deals δισ. ευρώ για… λίγους στην Ελλάδα

Ισως και σε διψήφιο αριθμό δισ. τα «χρυσά» αυτά deals σίγουρα αφορούν… λίγους συγκριτικά με το εύρος της εγχώριας αγοράς

Οι κλεισμένες επιχειρηματικές συμφωνίες ή και προγραμματισμένες, οι οποίες αφορούν την ελληνική οικονομία για το 2024, υπολογίζονταν εξαρχής ότι θα φτάσουν αθροιστικά σε ένα ύψος αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, στο σύνολο της χρονιάς.

Ισως και σε διψήφιο αριθμό δισ. τα «χρυσά» αυτά deals σίγουρα αφορούν… λίγους συγκριτικά με το εύρος της εγχώριας αγοράς, ειδικότερα σε κλάδους με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και έντονη δραστηριότητα.

Ομως, όσο περνούν οι μήνες -ήδη έχουν διανυθεί οι πρώτοι πέντε του έτους και οδεύουμε προς τη συμπλήρωση του μισού ’24- αυτονόητα προκύπτουν και συναλλαγές με εξτρά αξία από αυτές που θεωρούνται «αχαρτογράφητες» και απλά γίνονται γνωστές όταν ανακοινώνονται ή διαρρέουν λίγο νωρίτερα. Λογικό…

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η εξαγορά της Ευρώπης Ασφαλιστικής από τον Ομιλο Intracom, με πρόεδρο και CEO τον Σωκράτη Κόκκαλη, με τίμημα 46,5 εκατ. ευρώ. Ενα deal ξαφνικό, απρόσμενο για κάποιους, τόσο ως κίνηση όσο και στο timing που ανακοινώθηκε.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και νωρίτερα στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής, εν μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.

Η συμφωνία που «τάραξε τα νερά» είναι κυρίως, ως τώρα, η εξαγορά της BETA CAE Systems: εταιρίας με «ρίζες» από το Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης, που εξελίχθηκε σε ηγέτιδα δύναμη διεθνώς στη δημιουργία λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης και προσαρτήθηκε, από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, στο τεχνολογικό «άρμα» του εισηγμένου στο Nasdaq αμερικανικού ομίλου Cadence Design Systems, με deal ύψους 1,15 δισ. ευρώ, σε μετρητά και μετοχές.

(σ.σ.: Η BETA, με πελάτες ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλες βιομηχανίες, αεροπορικές, κατασκευάστριες τρένων, ναυπηγεία, ομάδες της Formula 1, μέχρι και τη NASA, μετέφερε την έδρα της μητρικής της στην Ελβετία μεν, αλλά διατηρεί ελληνική θυγατρική που έχει την ευθύνη της παραγωγής του ομίλου.)

Ακολούθησαν άλλες δύο συμφωνίες, οι οποίες είχαν περάσει κάτω από τα ραντάρ της αγοράς προτού επισημοποιηθούν, για δύο ελληνικούς εισηγμένους στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών ομίλους πληροφορικής, με ειδίκευση στο business software, των Entersoft και Epsilon Net.

Οι δύο υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην πρώτη περίπτωση υπήρξε η συμφωνία για την εξαγορά του 53,73% της Entersoft από τον Ομιλο Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, και την επενδυτική Imker Capital, με στόχο την απόκτηση του 100% των μετοχών, μέσω δημόσιας πρότασης για το υπόλοιπο ποσοστό, με βάση μια αποτίμηση 240 εκατ. ευρώ.

Στη δεύτερη, ο μεγαλομέτοχος Ιωάννης Μίχος και η Εθνική Τράπεζα «συνασπίστηκαν» με το αμερικανικό mega fund General Atlantic για την εξαγορά του ποσοστού μειοψηφίας (37,08%) αντί 241,17 εκατ. ευρώ, ποσό που υπολογίζεται από το προσφερόμενο τίμημα των 12 ευρώ της δημόσιας πρότασης για κάθε μετοχή.

Μόνο από τον τομέα της πληροφορικής, χωρίς να συμπεριληφθούν οι φετινές εξαγορές μικρότερου μεγέθους, οι νέες συμφωνίες ξεπερνούν ήδη τα 1,63 δισ. ευρώ!

Ενα από τα «μπαμ» της χρονιάς είναι η μεγάλη στρατηγική συμφωνία των 2 δισ. ευρώ ανάμεσα σε δύο ελληνικούς «κολοσσούς» της ενέργειας -και όχι μόνο), τη ΔΕΗ (Γεώργιος Στάσσης) και τη Mytilineos Energy & Metals (Ευάγγελος Μυτιληναίος).

Το deal των δύο πλευρών προβλέπει την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2.000 MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Mytilineos αναλαμβάνει την κατασκευή των φωτοβολταϊκών, τα οποία θα αποκτώνται από τον Ομιλο ΔΕΗ μετά τη σύνδεσή τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα των ανωτέρω χωρών.

Η αγορά του πλειοψηφικού ποσοστού της Aegean Baltic Bank (ABBank), η οποία διαθέτει ενεργητικό 1 δισ. ευρώ και εξειδικεύεται στη ναυτιλία, από τον ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο Αριστοτέλη Μυστακίδη προστέθηκε επίσης τον περασμένο Απρίλο στην άτυπη λίστα, με μια συμφωνία που προσδιορίστηκε κοντά στα επίπεδα των 140 εκατ. ευρώ.

Στα «αχαρτογράφητα» deals περιλαμβάνονται και κάποιες αποεπενδύσεις με υψηλές υπεραξίες, όπως, για παράδειγμα, η αιφνιδιαστική (για τους περισσότερους) πώληση της Astir Vitogiannis από την Ideal Holdings, στον βιομηχανικό κλάδο και στην παραγωγή μεταλλικών πωμάτων, με αγοραστή την ιταλική Guala Closures και συμφωνηθείσα εταιρική αξία 136 εκατ. ευρώ.

Συναλλαγές, όπως οι προαναφερόμενες, αλλά και άλλες, που, όταν ολοκληρωθούν όλες, θα ανεβάσουν τον πήχη του φετινού απολογισμού κατά μερικά δισ. ευρώ…

ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ… ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ

Οι φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά αυτή την εποχή και αποτελούν θέμα συζητήσεων στους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας είναι πολλές και μιλούν για τις πιθανότητες νέων μεγάλων deals, ελληνικού ενδιαφέροντος, μέσα στους προσεχείς μήνες.

Επειτα από τις επικείμενες ευρωεκλογές, όσοι επιχειρηματίες ή επενδυτές είχαν λόγους για να «παγώσουν» προσωρινά τα σχέδιά τους, περιμένοντας ενδεχομένως και το γενικότερο κλίμα που θα διαμορφωθεί, αναμένεται να πατήσουν γκάζι…

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τοποθετούνται, πέρα από τον τεχνολογικό κλάδο, αυτοί του τουρισμού (με τις κυοφορούμενες νέες συμφωνίες να αφορούν και υφιστάμενα ξενοδοχεία), της ενέργειας, της ναυτιλίας, των τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων των νέων εξαγορών που ετοιμάζουν οι κορυφαίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ), εσχάτως και ο ασφαλιστικός, αλλά και τα νέα deals από εισηγμένες εταιρίες συμμετοχών (Ομιλος Quest, Ideal Holdings).

Ισχυροί ελληνικοί όμιλοι επιδιώκουν να διευρύνουν το εκτόπισμά τους, είτε στη χώρα είτε στο εξωτερικό, μέσω επενδύσεων σε εξαγορές. Για πολλούς ισχύει η δεύτερη εκδοχή, της διεθνούς επέκτασης, καθώς η εσωτερική αγορά θεωρείται μικρή.

Αρα και το «ταβάνι» της είναι για ορισμένους επιχειρηματίες… χαμηλό και πιο εύκολο να το φτάσουν, ως προς τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των εταιρειών τους.

Αυτονόητα, η κάθε κρίση δεν πλήττει όλους. Κάποιοι «λυγίζουν» από τις συνέπειές της, άλλοι, ωστόσο, οι πιο δυνατοί και οι πιο οξυδερκείς συνήθως, εντοπίζουν και αξιοποιούν τις κατάλληλες ευκαιρίες.

Αυτό εξαρτάται ενίοτε από τα χαρακτηριστικά και την πορεία του κάθε κλάδου, ακόμα και σε οικονομίες οι οποίες επηρεάζονται αρνητικά από τις συνθήκες που προκαλούν, παραδείγματος χάριν, οι πληθωριστικές τάσεις και η ακρίβεια. Πόσο μάλλον η αποδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας ή ένα ενεργειακό «κραχ»…

ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ» NOVA, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΜΟΤΟR ΟΙΛ ΚΑΙ…

Τα ανοικτά «μέτωπα» των funds

Στα deals του 2024 τα οποία βρίσκονται «σε αναμονή», αλλά δεν θεωρείται ακόμα κάτι χειροπιαστό, συμπεριλαμβάνεται η πιθανή αποεπένδυση της BC Partners από τη NOVA, που, αν προχωρήσει μέσα στο έτος, θα προσθέσει έως και 2 δισ. ευρώ στον τελικό «λογαριασμό».

Τα τελευταία 24ωρα διαρρέουν φήμες, οι οποίες φέρουν ένα άλλο ισχυρό ξένο fund διατεθειμένο για κάνει αποεπένδυση από ένα αρκετά πολύτιμο ελληνικό asset του, όπως είναι για το CVC Capital η πώληση του ακινήτου της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Συγγρού αντί 120 εκατ. ευρώ και ίσως των κλινικών του χαρτοφυλακίου του στον κλάδο της υγείας. Αυτό το σενάριο συνδέεται, μάλιστα, από κύκλους της αγοράς με ενδεχόμενη επένδυσή του στις τηλεπικοινωνίες (NOVA). Αλλωστε, και στην Ιταλία φημολογείται exit του CVC από τη φαρμακοβιομηχανία Recordati, με συμφωνία που θα ενισχύσει πολύ τη ρευστότητα του fund.

Πάντως, στην «κούρσα» για την εξαγορά της NOVA, μετά την Emirates Telecommunications, προσφορά για τη μητρική United Group μελετά και η STC Group της Σαουδικής Αραβίας.

Τρίτο fund, ελληνικών συμφερόντων αυτό, που εξετάζει πωλητήριο είναι το Diorama I της Deca Investments στην περίπτωση της Μινέρβα Ελαιουργική, με τίμημα πολύ υψηλότερα από τα 45,1 εκατ. ευρώ της απόκτησής της το 2019…

Η Q&R, από τις ανερχόμενες δυνάμεις του ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου της πληροφορικής, προετοιμάζει τις διαδικασίες για την ΑΜΚ των 30,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 19 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για εξαγορές άλλων εταιριών, με την πρώτη μέσα στο 2024.

Από τις εταιρίες συμμετοχών, η Quest «βολιδοσκοπεί» την απόκτηση της ιστορικής Μπενρουμπή, με deal 34 εκατ. ευρώ, και η Ideal Holdings διατηρεί στα σχέδιά της σερί εξαγορών, συμπεριλαμβανομένης της πληροφορικής με κεφάλαια 130+ εκατ. ευρώ.

Μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση της πώλησης της καταχρεωμένης εταιρίας ιχθυοκαλλιεργειών Avramar, όπως και σε αυτήν του επενδυτικού ενδιαφέροντος από αραβικό όμιλο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με εκτιμώμενο τίμημα 2,3 δισ. ευρώ.

Στο στάδιο των ανακοινώσεων, τέλος, περνά για τη Motor Oil η εξαγορά της Ηλέκτωρ, με συμφωνία ύψους 114,7 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ