Ερμηνευτική εγκύκλιο για την εφαρμογή του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας απέστειλε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με διευκρινίσεις για τις εξαιρέσεις από τον μηχανισμό είτε σε κλάδους είτε εργαζόμενους – φυσικά πρόσωπα.
Στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σταδιακά έχουν ενταχθεί τράπεζες, σούπερ μάρκετ με πάνω από 250 άτομα προσωπικό, εταιρείες ιδιωτικής φύλαξης, σταθερές συγκοινωνίες, σιδηρόδρομοι, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, διόδια κ.ά. ενώ από 1ης/1/2024 εντάχθηκαν κι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου.
Πως εφαρμόζεται σήμερα η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο προς το παρόν, η μέτρηση του χρόνου εργασίας, που πραγματοποιείται με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας, περιορίζεται μόνο στην μέτρηση του χρόνου κατά τον οποίο, οι εργαζόμενοι των ενταγμένων επιχειρήσεων απασχολούνται με φυσική παρουσία στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
Συνεπώς, η σήμανση της ψηφιακής κάρτας απεικονίζει την πρώτη είσοδο και την τελευταία έξοδο από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, η οποία σε περιπτώσεις εργαζομένων που δεν ξεκινούν ή δεν ολοκληρώνουν την εργασία τους σε αυτές, δεν ισοδυναμεί με μέτρηση του συνολικού ημερήσιου χρόνου απασχόλησής τους.
Για την μέτρηση του συνολικού χρόνου ημερήσιας απασχόλησης των εργαζομένων συνυπολογίζεται το ωράριο, που έχει δηλωθεί νωρίτερα στην Ψηφιακή Οργάνωση του Χρόνου Εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, το προγραμματισμένο ωράριο και η σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Ποιοι εξαιρούνται σήμερα από τον μηχανισμό Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας;
Από την υποχρέωση της Ψηφιακής Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και τον μηχανισμό Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας εξαιρούνται οι φορείς του Δημοσίου και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, εν γένει, που απασχολούν υπάλληλους Ι.Δ.Α.Χ. ή Ι.Δ.Ο.Χ., εφόσον ισχύουν για αυτούς οι ρυθμίσεις του Ενιαίου Μισθολογίου (ν. 4354/2015, A` 176). Αντίθετα, δεν έχουν εφαρμογή σε αυτούς οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση (άρθρο 58, ν. 4808/2021).
Η εξαίρεση αυτή υφίσταται και στις περιπτώσεις φορέων του Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, γενικά, οι οποίοι απασχολούν υπάλληλους Ι.Δ.Α.Χ. ή Ι.Δ.Ο.Χ. σε έργα/προγράμματα (λόγου χάρη Ε.Λ.Κ.Ε.) που χρηματοδοτούνται από ιδιωτικούς, διεθνείς και ίδιους πόρους, και οι πάσης φύσεως αποδοχές τους καταβάλλονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής.
Εξαιρούνται Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα – Ναυπηγεία κ.ά.
Από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εξαιρούνται επίσης τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε (ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ) καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, των πετρελαιοειδών, των ορυχείων και των ναυπηγείων και σε κάθε περίπτωση εφόσον οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν την κυρίαρχη οικονομικά επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη-επιχείρησης γεγονός που αποδεικνύεται από το έντυπο Ε3.
Ενδεικτικά αναφέρονται ο κλάδος των ναυπηγείων, η εξαίρεση του οποίου συμπεριλαμβάνει και παρεμφερείς δραστηριότητες όπως για παράδειγμα την επισκευή και συντήρηση πλοίων, σκαφών, αεροσκαφών κλπ και ο κλάδος των ορυχείων, η εξαίρεση του οποίου συμπεριλαμβάνει και παρεμφερείς δραστηριότητες όπως, για παράδειγμα, τα λατομεία.
Ποιοι εργαζόμενοι δεν εντάσσονται στον Μηχανισμό Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας;
Εργάτες Γης
Αλιεργάτες
Εργαζόμενοι σε οικοδομοτεχνικά έργα.
Δικηγόροι που αμείβονται με πάγια αντιμισθία