Η Masdar ήδη έχει παρουσία σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Πολωνία, ενώ παράλληλα διατηρεί ένα «ισχυρό pipeline» έργων στην περιοχή
Ο όμιλος Masdar, μετά την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή, αξίας 3,2 δισ. ευρώ, στρέφεται προς νέες εξαγορές στην Ευρώπη. Στόχος του ομίλου είναι η περαιτέρω επέκταση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τις μειωμένες αποτιμήσεις στον κλάδο των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Masdar, Mohamed Jameel Al Ramahi, η συμφωνία για την Τέρνα Ενεργειακή αποτελεί μόνο την αρχή. Ο όμιλος προτίθεται να διαθέσει significant κεφάλαια στην Ελλάδα και στην ευρύτερη Ευρώπη. «Αυτή είναι μια στρατηγική συμφωνία για εμάς», δήλωσε ο Al Ramahi στους Financial Times και πρόσθεσε: «Ενισχύουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα, αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη».
Σημειώνεται ότι η Masdar ήδη έχει παρουσία σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Πολωνία, ενώ παράλληλα διατηρεί ένα «ισχυρό pipeline» έργων στην περιοχή.
Υψηλότερα επιτόκια: ευκαιρία για εξαγορές
Ο κλάδος των ΑΠΕ, μετά από μια δεκαετία ταχείας ανάπτυξης, δέχεται πιέσεις λόγω των αυξημένων επιτοκίων. Πολλές εταιρείες στην Ευρώπη έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν ή ακυρώσουν επενδυτικά σχέδια. Παρ’ όλα αυτά, ο Al Ramahi θεωρεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος των εξαγορών. «Έφεραν την αγορά πίσω στην πραγματικότητα, δήλωσε και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι οι υψηλές αποτιμήσεις του παρελθόντος δεν αντικατοπτρίζουν πλέον την πραγματικότητα». Εν μέσω αυτών των συνθηκών, πλούσιοι επενδυτές από τις ΗΠΑ και τις χώρες του Κόλπου εντείνουν την εξαγοραστική τους δραστηριότητα στον τομέα των ΑΠΕ.
Ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της
Η Masdar, η οποία χρηματοδοτείται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την εταιρεία ενέργειας και νερού Taqa και την εθνική εταιρεία πετρελαίου Adnoc, διαθέτει ήδη ένα χαρτοφυλάκιο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα ΑΠΕ. Εκτός από την Τέρνα Ενεργειακή, η Masdar έχει πρόσφατα εξαγοράσει το 49% του αιολικού έργου Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο (αξίας 11 δισεκατομμυρίων λιρών), ένα αιολικό πάρκο στη Βαλτική Θάλασσα (1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ) και το 50% του αμερικανικού ομίλου αποθήκευσης ενέργειας Terra-Gen.
Στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει τα 100 GW δυναμικότητας ΑΠΕ έως το 2030. Σήμερα, διαθέτει 20 GW είτε σε λειτουργία, είτε υπό κατασκευή, είτε σε φάση ανάπτυξης.