Μυστακίδης: Οι φήμες για ΠΑΟΚ, ο Ιβάν, ο Τέλης και στο βάθος… Attica Bank

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε ο billionaire Τέλης Μυστακίδης να παίξει ρόλο προς… Χαλκιδική μεριά!

Συνεχίστηκε και την προηγούμενη εβδομάδα η εικοτολογία γύρω από το ενδεχόμενο διοικητικών εξελίξεων στον ΠΑΟΚ. Δεν είναι η πρώτη -και δεν προοιωνίζεται να είναι η τελευταία-, σε περίπτωση που ακόμα μία, πολλοστή φορά διαψευστούν. Ωστόσο, συντρέχουν εξελίξεις, υπάρχουν δεδομένα που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αφορούν από τα ποδοσφαιρικά της χώρας μέχρι τα τραπεζικά, και δη τα μη συστημικά. 

Κοινός τόπος, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, πως τόσο η πρεσβεία όσο και αρκετοί στην κυβέρνηση δεν θα έκριναν αρνητική εξέλιξη τυχόν αλλαγή του διοικητικού status στον ΠΑΟΚ. Επίσης, από τον Δεκέμβριο 2023 στα επιχειρηματικά/ποδοσφαιρικά στέκια της συμπρωτεύουσας το όνομα του Τέλη Μυστακίδη ακούγεται/εμπλέκεται σε διάφορα σενάρια – γνωστή/διακηρυγμένη, άλλωστε, η συμπάθειά του για τον «Δικέφαλο του Βορρά». 

Παράγων συνομιλητής του επιχειρηματία σημείωνε τότε πως «…μεγάλος στόχος ήταν ο ΟΛΘ» σε μία συγκυρία που ενδιαφέρον για το λιμάνι στα βόρεια είχε δείξει και ο Κωνσταντίνος Μπήτρος -HIG-, «δείχνοντας» ο επικεφαλής του fund και τον ΟΛΘ σε περίπτωση που ο Ιβάν Σαββίδης όντως ενδιαφερόταν να πουλήσει. 

Το σχεδόν σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν εξελίξεις, συνεκτιμώντας το new entry του γεννημένου στη Θεσσαλονίκη (1962) και μεγαλωμένου στη Ρώμη, με διπλή υπηκοότητα (ελληνική και αγγλική), billionaire Τέλη Μυστακίδη (σύμφωνα με το Bloomberg, ήταν ένα από τα ανώτερα στελέχη του τμήματος εμπορίας που έγιναν δισεκατομμυριούχα εν μία νυκτί, χάρη στην αρχική δημόσια προσφορά της Glencore το 2011, με την εταιρία να αντλεί το ποσό-μαμούθ των $11 δισ.).

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Το ενδιαφέρον του για το εγχώριο banking γνωστό, αρχικά επενδυτικά, καθώς τον Ιούνιο του 2020 ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος μέτοχος (με το 5,1472%) στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά τον Πόλσον, που ήλεγχε ποσοστό 9,5%, και το αμερικανικό fund Bienville, με ποσοστό 5,5%. Σταδιακά, μετά την αύξηση κεφαλαίου, η συμμετοχή του υποχώρησε στο 2,9%. 

Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται ότι το 2013 είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, συζητώντας τις δυνατότητες που υπήρχαν να επενδύσει στην Ελλάδα, προκειμένου, όπως επεσήμανε και τότε, να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, είχε συμμετάσχει τότε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. 

Τελευταία, όμως, το ενδιαφέρον του απέκτησε και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, με την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Aegean Baltic Bank. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να είναι ένας δυνητικός… cornerstone investor στην προσπάθεια εξυγίανσης της Attica Bank -συγχώνευση με Παγκρήτια- και τη δημιουργία του λεγόμενου 5ου πόλου; Ο ίδιος είχε εξηγήσει τη στροφή του σε επενδύσεις σε ελληνικά assets (banking, real estate), σημειώνοντας πως «…έχουμε μια υπέροχη χώρα, έχουμε υπέροχους ανθρώπους, έχουμε διαθεσιμότητα σε κτίρια και γη, έχουμε προχωρήσει στη δική μας ψηφιακή επανάσταση. Αρα, έχουμε και διαθέσιμη υλικοτεχνική υποδομή. Αν έρθουν και πολυεθνικές και επενδυτές από το εξωτερικό, αυτό θα φέρει μια σημαντική ισορροπία και θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης…»

Στην κυβέρνηση σίγουρα θα το ήθελαν συγκεκριμένοι παράγοντες (με δύο τρεις είχε συνεργαστεί κατά το παρελθόν ο 62χρόνος billionaire), δεν θα έλεγαν όχι. Στη Θεσσαλονίκη εξυφαίνονται πολλά σενάρια. Και δη προς Χαλκιδική μεριά – στο Πευκοχώρι. 

Πάντως, η τελευταία κίνησή του στην τραπεζική σκακιέρα έγινε αρχές της εβδομάδας, καθώς το 48% του μετοχικού κεφαλαίου της Αegean Baltic Bank και το 69% των δικαιωμάτων ψήφου περιέρχονται στην κατοχή του όταν υλοποιηθεί η συμφωνία που υπογράφηκε (5/4). Θα έχει προηγηθεί το OK της Εποπτικής Αρχής.

Βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας των Golden Greeks -συνολικά 10 επιχειρηματίες με περιουσία 25 δισ. (σύμφωνα με το Forbes)-, με πρώτη τη Μαρία Αγγελικούση (με $6,4 δισ.), τον ίδιο με 3,3 δισ. και τρίτο τον Φίλιππο Νιάρχο, με περιουσία 2,8 δισ.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ