Επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην κυκλική οικονομία καλεί το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα σχέδιά τους.
Ήδη, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, σε κάποια γωνιά του κόσμου, υπολείμματα και κάψουλες καφέ μετατρέπονται σε σκυρόδεμα ή σε ένα νέο ποδήλατο, ενώ αλλού τα απόβλητα της ελιάς και του ελαιολάδου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ασφαλτοστρώματος και ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Σε ένα -όχι και τόσο απίθανο- μέλλον, τα νυφικά θα είναι φτιαγμένα από ροδάκινα, οι τσάντες από λουλούδια και οι οικολογικές γούνες από λαχανικά. Τα παραπάνω, άλλωστε, περιγράφονται στην πλατφόρμα διερεύνησης επιχειρηματικών τάσεων (https://horizonscanning.io), που δημιούργησε η Περιφέρεια.
Ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία ένα πρόσφορο πεδίο εφαρμογής λύσεων κυκλικής οικονομίας είναι η κλωστοϋφαντουργία, καθώς στον κλάδο αυτό δραστηριοποιούνται 1.323 επιχειρήσεις, των οποίων τα υπολείμματα μπορούν δυνάμει να αξιοποιηθούν για δημιουργία βιώσιμων μονάδων προϊόντων κυκλικής οικονομίας. Σε αυτό το πνεύμα είναι πιθανό να επηρεαστούν και άλλες βιομηχανίες προτεραιότητας της Περιφέρειας (ένδυση, τρόφιμα, υλικά, πράσινος τουρισμός), με στόχο τη μετάβαση σε ένα πράσινο περιφερειακό παραγωγικό μοντέλο.
Οι ενδιαφερόμενοι για επενδύσεις στην Κυκλική Οικονομία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης μέχρι τις 23 Ιουλίου 2024, στην Πρόσκληση, με τίτλο «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση της Περιφέρειας», του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2021-2027.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η ίδια είναι, άλλωστε, η πρώτη μεταξύ των 13 ελληνικών περιφερειών ως προς τις στρατηγικές και τα σχέδια δράσης που αναπτύσσει για την ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας και της βιο-οικονομίας στην περιφερειακή οικονομία, σύμφωνα με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Έκθεση «Bioeconomy strategy development in EU regions» του 2022.