Κωνσταντίνος Μαύρος (ΔΕΗ): Νέοι ορίζοντες για την ενεργειακή ασφάλεια με επενδύσεις σε ΑΠΕ, μπαταρίες και δίκτυα

Η ανάγκη επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), μονάδες αποθήκευσης και ενεργειακά δίκτυα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τονίστηκε από τον Κωνσταντίνο Μαύρο, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ, κατά την ομιλία του στο 28ο ετήσιο συνέδριο «Economist Government Roundtable» στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου.

Σε συνομιλία με τον Daniel Franklin, εκτελεστικό συντάκτη του Economist, ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν την ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ στην περιοχή. Αναλύθηκαν διάφορες απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια, όπως η γεωπολιτική αστάθεια, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, η κυβερνοασφάλεια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ελλείψεις στις διασυνδέσεις, η πρόσβαση σε πρώτες ύλες και οι πολιτικές αποφάσεις.

Ο κ. Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, της 100% θυγατρικής της ΔΕΗ για την ανάπτυξη ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, τόνισε πως όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ενεργειακή διαθεσιμότητα, τις τιμές και την εξάρτηση από συγκεκριμένες πηγές ενέργειας ή χώρες.

Ειδικότερα, ανέδειξε τις πράσινες τεχνολογίες ως κλειδί για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα προχωρά ταχύτατα προς την πράσινη μετάβαση και συγκαταλέγεται στις πέντε χώρες με την ταχύτερη ανάπτυξη ΑΠΕ. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ πρέπει να συνοδεύονται από επενδύσεις σε μονάδες αποθήκευσης, για να καλυφθεί το κενό μεταξύ της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και των ωρών μέγιστης ζήτησης.

Ενεργειακά δίκτυα

Απαραίτητες είναι και οι επενδύσεις στα ενεργειακά δίκτυα καθώς αφενός η παραγωγή ενέργειας δεν γίνεται πλέον σε λίγες μεγάλες μονάδες αλλά σε δεκάδες χιλιάδες σημεία απομακρυσμένα μεταξύ τους, αλλά και αφετέρου γιατί διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές έχουν διαφορετικές ώρες που πετυχαίνουν τη μεγαλύτερη παραγωγή τους από ΑΠΕ. Ειδική αναφορά έγινε και στην πρόσφατη μελέτη «Grids for Speed» της Eurelectric, σύμφωνα με την οποία οι απαιτήσεις για επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθουν σε έως και €67 δισ. ευρώ ετησίως μεταξύ 2025 και 2050, σχεδόν διπλάσιες από την τρέχουσα περίοδο.

Η μεγάλη διασπορά και η ασταθής παραγωγή των ΑΠΕ κάνει απαραίτητες και τις επενδύσεις σε ψηφιακοποίηση των δικτύων ώστε να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα. Όπως τονίστηκε, τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις σε όλη την αλυσίδα της ενέργειας για να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση που, όμως, θα έχει δύο πολύ σημαντικά αποτελέσματα, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή ασφάλεια.

Ο κ. Μαύρος περιέγραψε τη στρατηγική του Ομίλου ΔEΗ για την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία μπορεί να γίνει στρατηγικό πλεονέκτημα για την ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι και γίνεται μία τοπική υπερδύναμη της ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» τόνισε ο κ. Μαύρος.

Η στρατηγική του ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη

Στόχος της διοίκησης είναι ο Όμιλος ΔEΗ να γίνει ενεργειακός ηγέτης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σημαντικός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή. Η ΔΕΗ στοχεύει στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ο Όμιλος ΔEΗ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.

Με πρώτη σημαντική κίνηση την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ο Όμιλος ΔEΗ βγήκε εκτός ελληνικών συνόρων. Η PPC Romania, όπως ονομάζονται πλέον οι δραστηριότητες της ΔEΗ στη Ρουμανία, είναι ένας από τους πιο βασικούς παίκτες ενέργειας της χώρας. Ήδη, ο Όμιλος ΔEΗ προχωρά δυναμικά με τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή, από την Ιταλία και την Κροατία μέχρι τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Κλείνοντας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ του Ομίλου ΔEΗ τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πολίτες να κατανοήσουν ότι η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος. Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή, οι πράσινες κιλοβατώρες είναι οι φθηνότερες κιλοβατώρες που μπορούμε να παράξουμε. Χρειάζεται συνεχής δουλειά για να εξηγήσουμε στους ανθρώπους ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος μπροστά».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ