Μαρίνος Γιαννόπουλος, (Enterprise Greece): Πεδίο συνεργασίας με την Σαουδική Αραβία οι τομείς αγροδιατροφής και αγροτεχνολογίας

Εκπρόσωποι έξι κορυφαίων σαουδαραβικών επιχειρήσεων στους τομείς αγροδιατροφής και αγροτεχνολογίας, συνοδευόμενοι από κυβερνητικούς αξιωματούχους του υπουργείου Επενδύσεων της χώρας, συμμετείχαν σε επιχειρηματικό-επενδυτικό workshop που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης των σαουδαραβικών επιχειρήσεων στη χώρα μας (9 έως 10 Ιουλίου 2024).

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, στελέχη της Enterprise Greece υποδέχθηκαν την επιχειρηματική αντιπροσωπεία, η οποία αποτελούνταν από τις εξής επιχειρήσεις:

– Agricultural Development Fund: Κυβερνητικό πιστωτικό ίδρυμα που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση διαφόρων γεωργικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να συνδράμει στην ανάπτυξη του γεωργικού τομέα και να βελτιώσει την παραγωγική του απόδοση, χρησιμοποιώντας τις καλύτερες επιστημονικές μεθόδους και σύγχρονες τεχνολογίες.

– Lalei Albarakah International Group: Εταιρεία που δραστηριοποιείται στην προμήθεια τροφίμων και φρούτων, όπως ανανά και καλοκαιρινά φρούτα από την Άπω Ανατολή με παρουσία σε περισσότερες από 14 χώρες.

– Jofal Olive Oil: Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ελαιοκομίας στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, που προσφέρει, κυρίως, προϊόντα ελαιόλαδου.

Leen Alkhair Trading: Εταιρεία που δραστηριοποιείται στους τομείς των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

– Saudi Greenhouses Management & AGRI Marketing Co: Εταιρεία που διαχειρίζεται σχεδόν 75 εκτάρια θερμοκηπίων στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Πρωτοπόρος στην παραγωγή κηπευτικών, όπως φρέσκες ντομάτες, αγγούρια, μαρούλια, βότανα υψηλής ποιότητας.

-+Faidh International: Εταιρεία που δραστηριοποιείται στο εμπόριο τροφίμων και στην ανάπτυξη «έξυπνων» αγροτικών υποδομών.

Την πρώτη ημέρα της επιχειρηματικής επίσκεψης πραγματοποιήθηκε επιχειρηματικό-επενδυτικό workshop που είχε ως στόχο αφενός να αναδείξει πεδία επιχειρηματικής-επενδυτικής συνεργασίας κι αφετέρου να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αντιληφθούν τις πρόσφατες εξελίξεις στον γεωργικό τομέα και στις δύο χώρες, να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα αγροτεχνολογίας, σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας, μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και παραγωγής τροφίμων γενικότερα.

Από ελληνικής πλευράς παρέστησαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της σύγχρονης θερμοκηπιακής καλλιέργειας, των φρούτων και χυμών, των ιχθυηρών και της ιχθυοκαλλιέργειας, της ελιάς και του ελαιόλαδου και των συστημάτων άρδευσης.

Στο workshop έγινε παρουσίαση από τον πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Σπύρο Κίντζιο, των προοπτικών της ελληνικής γεωργίας, της δυναμικής της σε επίπεδο καινοτομίας και των σημαντικών επενδυτικών δυνατοτήτων που διανοίγονται. Ο κ. Κίντζιος, αφού επισήμανε ότι η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί το πλεονέκτημα της πλούσιας βιοποικιλότητας, τη μακρά αγροτική παράδοση και τις κλιματολογικές-εδαφικές συνθήκες, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι κινούμαστε προς ένα νέο μοντέλο παραγωγής που θα ενσωματώνει τεχνολογία και καινοτομία. Ένα νέο μοντέλο παραγωγής που θα έχει ως ορισμένο πυλώνα τις έξυπνες τεχνολογίες γεωργίας.

Στη συνέχεια, ο Μοχάμεντ Αλοχαλί, γενικός διευθυντής Γεωργίας και Τροφίμων του υπουργείου Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, παρουσίασε τους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων της χώρας του, τονίζοντας ότι αποτελούν τομείς προτεραιότητας του οράματος οικονομικής διαφοροποίησης «Σαουδική Αραβία 2030» («Saudi Vision 2030»), ενώ αναφέρθηκε στη δέσμευση της σαουδαραβικής κυβέρνησης για τόνωση της αυτάρκειας στον κλάδο, δημιουργώντας ευκαιρίες για τοπική παραγωγική δραστηριότητα. Την ενότητα των παρουσιάσεων έκλεισε ο διευθυντής Προσέλκυσης Επενδύσεων της Enterprise Greece, Ηλίας Ηλιάδης, ο οποίος ανέπτυξε την ελληνική επενδυτική πρόταση με αναφορά στους τομείς προτεραιότητας, τα διαθέσιμα επενδυτικά κίνητρα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, οι οποίες καθιστούν την Ελλάδα σημείο αναφοράς επενδυτικών εξελίξεων σε σειρά τομέων της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενούς τομέα.

Το workshop έκλεισε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία αναδείχθηκαν οι εξελίξεις στους τομείς δραστηριότητας της κάθε εταιρείας, ενώ ανταλλάχθηκαν ιδέες και απόψεις αναφορικά με πεδία διμερών συνεργασιών. Το ενδιαφέρον της σαουδαραβικής αντιπροσωπείας εστιάστηκε έντονα στις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται για τη χώρα σε συγκεκριμένους τομείς του ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα, όπως ενδεικτικά στην επεξεργασία-μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και την παραγωγή τροφίμων, στην παραγωγή συμπυκνωμάτων (concentrates), στην παραγωγή σιτηρών, στην ιχθυοκαλλιέργεια και στην παραγωγή ελαιόλαδου ιδιωτικής ετικέτας.

Τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης, η Σαουδαραβική αντιπροσωπεία, πραγματοποίησε με τη συνδρομή και υποστήριξη της Enterprise Greece, στοχευμένες επισκέψεις σε σύγχρονες αγροδιατροφικές παραγωγικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας.

Με αφορμή την επίσκεψη της σαουδαραβικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας, ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, δήλωσε: «Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία διατηρούν άριστες σχέσεις, οι οποίες έχουν πλέον αναβαθμιστεί σε στρατηγικό επίπεδο, ενώ είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η χώρα μας φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις εγνωσμένου κύρους σαουδαραβικών επιχειρήσεων. Οι τομείς της αγροδιατροφής και της αγροτεχνολογίας μπορούν να αποτελέσουν ένα δυναμικό πεδίο διμερούς συνεργασίας. Δεδομένης της σημαντικής αγροτικής μας παράδοσης και κληρονομιάς, της στρατηγικής θέσης του ελληνικού γεωργικού τομέα στην Ευρώπη αλλά και του καίριου ρόλου της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων στην εγχώρια παραγωγή, με τις υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες που ταυτίζονται με τον μεσογειακό, υγιεινό τρόπο διατροφής, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό επιχειρηματικό και επενδυτικό εταίρο για τη Σαουδική Αραβία. Ταυτόχρονα, η εισαγωγή και εφαρμογή σύγχρονων, προηγμένων τεχνολογιών και μεθόδων στην εγχώρια αγροτική καλλιέργεια από πληθώρα καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων, μπορεί να αποτελέσει τη βέλτιστη επιλογή ανάπτυξης συνεργειών για την επίτευξη των στόχων του οράματος 2030 οικονομικής διαφοροποίησης της Σαουδικής Αραβίας (Saudi Vision 2030), όπου ο αγροτικός τομέας παίζει σημαίνοντα ρόλο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ