Ποιες μεγάλες γαλλικές εταιρίες τροφίμων δείχνουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα

Οι γαλλικές εταιρείες που εκπροσωπήθηκαν είχαν διαφορετικά προφίλ προκειμένου να καλυφθεί ευρύτερο φάσμα ελληνικών τροφίμων και ποτών

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιχειρηματική αποστολή Γάλλων επιχειρηματιών του τομέα των τροφίμων που διοργάνωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας, στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά το πέρας της αποστολής, διαφάνηκε έντονο ενδιαφέρον από τις εταιρίες αυτές για τα μακεδονικά προϊόντα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η δράση αυτή είχε ως στόχο την ενδυνάμωση της εικόνας των μακεδονικών προϊόντων, με προβολή τροφίμων και ποτών που έχουν χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε., και την προώθησή τους στις ξένες αγορές και δη στη Γαλλία – ενόψει και της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων SIAL Paris 2024 (στην τελευταία διοργάνωση της οποίας συμμετείχαν 7.000 περίπου εταιρίες μεταξύ των οποίων και άνω των 300 ελληνικών επιχειρήσεων). Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της στήριξης της εξαγωγικής προσπάθειας των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και τη δικτύωση επιχειρήσεων με τα κανάλια διανομής τροφίμων και ποτών της Γαλλίας oργάνωσε τετραήμερη αποστολή με επίσκεψη παραγωγικών μονάδων της περιφέρειας καθώς και εξατομικευμένες Β2Β συναντήσεις με εκπροσώπους των ελληνικών εταιρειών.

Ποιες γαλλικές εταιρίες ήρθαν στην Ελλάδα

Οι γαλλικές εταιρείες που εκπροσωπήθηκαν είχαν διαφορετικά προφίλ προκειμένου να καλυφθεί ευρύτερο φάσμα ελληνικών τροφίμων και ποτών. Αναλυτικότερα συμμετείχαν:

  • η Μaison Μavrommatis, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ελληνικών οίνων και ένας εκ των μεγαλυτέρων εισαγωγέων ελληνικών προϊόντων με δικό του δίκτυο διανομής τροφίμων, 5 εστιατόρια, ένα εκ των οποίων έχει διακριθεί με αστέρι Michelin, αλλά και παρουσία σε γαλλικά σούπερ μάρκετ με προϊόντα και δικής του ιδιωτικής ετικέτας -https://www.mavrommatis.com/.

  • η εταιρεία Transgourmet, με δραστηριότητα το χονδρεμπόριο τροφίμων με αποκλειστική διάθεση σε επαγγελματίες Horeca, εστιατορίων αλλά και μαζικής εστίασης,- https://www.transgourmet.fr/ (Bordeaux-La Rochelle και Bordeaux-Βiarritz) με κύκλο εργασιών άνω του 1,6 δις €, 39.000 κωδικούς προϊόντων και 67.000 πελάτες σε όλη την επικράτεια (https://www.transgourmet.fr/le-groupe/groupe/nous-connaitre/chiffres-cles).

  • η εταιρεία Chirag, μία εκ των τριών μεγαλυτέρων εισαγωγέων ελληνικών τροφίμων και διανομής σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής https://chirag.fr/

  • η εταιρεία Comptoir de Méssenie, κατάστημα διάθεσης ελληνικών τροφίμων στην περιοχή του Στρασβούργου, χονδρεμπόριο σε διαδικτυακές πωλήσεις και διανομή ελληνικών τροφίμων σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ βιολογικών τροφίμων – https://www.messenie.fr/

  • η εταιρεία Evia Foods, εταιρεία εισαγωγών/εξαγωγών τροφίμων με γραφεία σε 3 ηπείρους, κύκλο εργασιών το 2022 63 εκ € και πωλήσεις προϊόντων μεταξύ άλλων σε Αφρική και Ασία – https://www.eviafoods.com/.

Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης: – ο δημοσιογράφος, συγγραφέας βιβλίων αφιερωμένων στους οίνους κ. Pierrick Bourgault (https://fr.wikipedia.org/wiki/Pierrick_Bourgault) ο οποίος θα αρθρογραφήσει για την επιχειρηματική επίσκεψη προβάλλοντας τους οίνους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλο το συνδρομητικό κοινό του γαλλικού περιοδικού με ειδικότητα τον οίνο ‘La Vigne’ (H άμπελος) το άρθρο του οποίου θα αναδημοσιευθεί και στο διεθνές τμήμα του γερμανικoύ περιοδικού ‘Der Badische Winzer’ καθώς και – η συγγραφέας κα Florence Tilkens Zotiades, η οποία έχει ήδη συγγράψει στη γαλλική 2 βιβλία για τους ελληνικούς οίνους (https://www.editions-apogee.com/381-florence-tilkens-zotiades) και στόχος της είναι το επόμενο σύγγραμμά της να είναι αφιερωμένο στους οίνους της Μακεδονίας.

Επισημαίνεται ότι δραστηριοποιείται παράλληλα επαγγελματικά σε Αγγλία κα Γαλλία προτείνοντας σε chef εστιατορίων την προσθήκη ελληνικών οίνων στο μενού των καταλόγων τους.

Πρόγραμμα αποστολής

Κατά την 1η ημέρα του προγράμματος είχαν προβλεφθεί από την πλευρά των διοργανωτών πάνω από 160 επιχειρηματικές συναντήσεις στο χώρο του ξενοδοχείου ‘Monasty’, στο κέντρο της πόλης, με ενδιάμεσο γεύμα δικτύωσης μεταξύ των Γάλλων και των Ελλήνων επιχειρηματιών. Το πρόγραμμα των 2 μελών της αποστολής που ήταν επιφορτισμένα με τη συγγραφή και αρθρογραφία αναφορικά με τους οίνους, έδωσε την ευκαιρία συναντήσεων με πάνω από 10 οινοποιούς. Από τις συζητήσεις με τους Γάλλους εκπροσώπους διεφάνησαν εξαιρετικά ευοίωνες δυνατότητες συνεργασιών.

Ιδιαίτερα θετικά σχόλια απέσπασε η ποιότητα των μακεδονικών προϊόντων καθώς και οι συσκευασίες τους, καθοριστικές παράμετροι για ενίσχυση της παρουσίας των προϊόντων στις αγορές delicatessen. Καθ’όλη τη διάρκεια των συναντήσεων παρόντες ήταν οι υπεύθυνοι οργάνωσης της αποστολής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η κα Καραλή, προϊσταμένη του τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων, λοιποί εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και τα μέλη του Γραφείου ΟΕΥ, τα οποία παράλληλα διευκόλυναν τις συνεννοήσεις στη γαλλική μεταξύ Ελλήνων επιχειρηματιών και Γάλλων εισαγωγέων καθώς και εκπρόσωποι των αναδόχων εταιρειών, κ. Αραμπταζής, κ. Παλησίδης και οι συνεργάτες τους.

Το παρόν καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των συναντήσεων έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης κ. Μ. Πρέλεβιτς, ο Δρ. Κ. Τερτιβανίδης, Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΚΜ. Η 1η ημέρα έκλεισε με γευστική δοκιμή 6 οίνων της Κεντρικής Μακεδονίας (ποικιλιών ροδίτη, ασσύρτικο ΠΓΕ Χαλκιδικής, μαλαγουζιά ΠΓΕ Πιερίας, ξινόμαυρο ροζέ ΠΓΕ Πέλλας, λιμνιό ΠΓΕ Χαλκιδικής και ξινόμαυρο κόκκινο ΠΟΠ Νάουσας) από την κα Αλεξάνδρα Ανθίδου, Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος -ΕΝΟΑΒΕ-, στο Ble Vin με μεζέδες της μακεδονικής κουζίνας – τυριά, κρεατικά: μαύρο χοίρο- παρουσίαση πούρων Κρύας Βρύσης και αποσταγμάτων από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Dorodouli Distillery, Abelon). Στο δείπνο καλωσορίσματος παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΚΜ συνοδευόμενος από λοιπούς εκπροσώπους του αρμόδιου τμήματος προβολής αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας.

Η 2η ημέρα της αποστολής περιελάμβανε επίσκεψη παραγωγικών μονάδων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των εγκαταστάσεων του εργοστασίου γαλακτοκομικών προϊόντων της MEVGAL, παραμονή στο Κτήμα Γεροβασιλείου στο οποίο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Μουσείου οίνου και ολοκληρώθηκε με γευστική δοκιμή 6 οίνων (λευκού ΠΓΕ Επανωμής, μαλαγουζιά, ξινόμαυρο ροζέ, και γαλλικών ποικιλιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα viognier και Syrah). Εν συνεχεία οι δύο δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το κτήμα βιολογικών οίνων Νεραντζή που διαθέτει γηγενή ποικιλία η οποία προέρχεται από την αρχαία τοπική ποικιλία Κονιάρος του νομού Σερρών και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής την οικογενειακή επιχείρηση βιολογικών αμπελουργικών προϊόντων ‘Αμπελόφυλλα Μαριάννας’ (Kazaki Vineyard House).

Κατά την τρίτη μέρα της αποστολής, δόθηκε η ευκαιρία σε όλα τα μέλη της αποστολής να επισκεφθούν το Μουσείο βασιλικών τάφων Αιγών στην Ημαθία, με παρουσία επιπλέον των εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εκπροσώπων της Περιφερειακής ενότητας Ημαθίας. Οι διοργανωτές είχαν προβλέψει γαλλόφωνο ξεναγό, ο οποίος συνόδευσε όλη την αποστολή στο Μουσείο από το οποίο αποκόμισαν εξαιρετικές εντυπώσεις. Η αποστολή στη συνέχεια μετέβη σε συνάντηση με εκπρόσωπο της ‘Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας’, της παραγωγικής μονάδας παραδοσιακών γλυκισμάτων ‘Kandylas’, η οποία απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από την αποστολή τόσο για την καθαριότητα των χώρων της, όσο και για τα προϊόντα της και ειδικότερα το ταχίνι.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη της εταιρείας φρούτων της περιοχής ‘Καλαϊτζίδης’. Παράλληλο πρόγραμμα ακολούθησαν οι δύο δημοσιογράφοι οίνου, για τους οποίους η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φρόντισε να διανθίσει με επιπλέον οινοποιείο της περιοχής το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, μετά την επίσκεψη του οποίου το σύνολο της αποστολής κατευθύνθηκε στο Κτήμα Κόκκινος της Νάουσας για γευστική δοκιμασία οίνων σε όλα τα στάδια της παραγωγής του οίνου και γεύμα με παραδοσιακά κρέατα της περιοχής.

Κατά την τέταρτη μέρα της αποστολής, ημέρα του ταξιδιού της επιστροφής, οι δύο δημοσιογράφοι σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επέτυχαν να εντάξουν στο πρόγραμμά τους και τον οίνο ΠΟΠ Γουμένισσας επισκεπτόμενοι το οινοποιείο Τάτση. Στο αποχαιρετιστήριο δείπνο της αποστολής παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας ΠΚΜ κ. Πρέλεβιτς συνοδευόμενος από τους εκπροσώπους του αρμόδιου τμήματος προβολής αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με όλα τα μέλη της αποστολής, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους της Περιφέρειας.

Προοπτικές εξέλιξης

Τα μέλη της αποστολής ενημερώθηκαν και γεύθηκαν τα προϊόντα υψηλής ποιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι συμμετέχοντες έλαβαν βιβλίο -στην αγγλική και γαλλική- μακεδονικών συνταγών βασισμένο στην μεσογειακή διατροφή με αναφορές στην ιστορική και πολιτιστική διάσταση της τοπικής γαστρονομίας. Επιπλέον δίγλωσσο προωθητικό υλικό για τα τοπικά προϊόντα και την περιοχή διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες με τα αξιοθέατα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της τοπικής ενότητας της Ημαθίας.

Οι συναντήσεις ήταν στοχευμένες, ξεπέρασαν τις προσδοκίες των Γάλλων επιχειρηματιών, οι οποίοι έκριναν ότι οι συζητήσεις ήταν καρποφόρες και η διοργάνωση υπερτερούσε από αντίστοιχες B2B συναντήσεις στο πλαίσιο ανάλογων εκδηλώσεων. Οι Γάλλοι επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν παραγωγικές μονάδες και εγκαταστάσεις γεγονός που δημιουργεί εξοικείωση και κλίμα εμπιστοσύνης και θα ενισχυθεί με την ανανέωση της επαφής τους κατά τη Διεθνή Έκθεση τροφίμων SIAL που θα λάβει χώρα τον προσεχή Οκτώβριο στο Παρίσι.

Οι εντυπώσεις των Γάλλων εισαγωγέων ήταν εξαιρετικές, όπως μας μεταφέρθηκαν στο τέλος της αποστολής και αισιόδοξες αναφορικά με τις προοπτικές συνεργασιών καθώς ήδη βρίσκονται σε επικοινωνία ενόψει σύναψης εμπορικών συμφωνιών. Οι Γάλλοι, κυρίως οι ειδικοί του οίνου διέκριναν περιθώρια ανάπτυξης στη θεματική τουρισμού, καθώς διανοίγονται μεγάλες προοπτικές τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία μπορεί να ανταγωνιστεί ισότιμα τις μεγάλες χώρες παραγωγής κρασιού και να αυξήσει το μερίδιό της στον οινοτουρισμό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ