ΔΕΠΑ: Στροφή προς τα ΑΠΕ με χρηματοδότηση 395 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ

Η ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο της στρατηγικής στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προχωρά στην ανάπτυξη ενός εκτεταμένου πράσινου χαρτοφυλακίου με συνολική ισχύ 816 MW. Η υλοποίηση του project στηρίζεται σε χρηματοδότηση ύψους 395 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Αρχικά, η ΔΕΠΑ εστιάζει στην κατασκευή 500 MW φωτοβολταϊκών πάρκων. Τα τεύχη διαγωνισμών για την ανάδειξη των εργολάβων αναμένονται να δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα, με στόχο την υπογραφή συμβάσεων το φθινόπωρο και την έναρξη κατασκευής άμεσα. Η ολοκλήρωση των έργων εκτιμάται σε 19-22 μήνες.

Στο μέλλον, η ΔΕΠΑ σχεδιάζει να ενσωματώσει στο χαρτοφυλάκιο της και αιολικά πάρκα, ενώ παράλληλα εξετάζει την προσθήκη μπαταριών αποθήκευσης σε φωτοβολταϊκές μονάδες. Ο μακροπρόθεσμος στόχος αγγίζει 1 GW πράσινης εγκατεστημένης ισχύος.

Η συμφωνία με την ΕΤΕπ θεωρείται κομβικής σημασίας για την εδραίωση της ΔΕΠΑ στο νέο ενεργειακό τοπίο. Η εταιρεία έχει ήδη καταθέσει στη ΡΑΑΕΥ αιτήσεις για άδειες παραγωγής 200 MW αυτόνομων μπαταριών, ενώ παράλληλα διεκδικεί τροποποίηση αδειών για φωτοβολταϊκά, προκειμένου να ενσωματώσει μπαταρίες σε νέες μονάδες.

Επιπλέον, η ΔΕΠΑ δεν αποκλείει μελλοντικές εξαγορές στον τομέα των ΑΠΕ, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στην αγορά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε την ανάγκη να ενσωματώνονται αιολικά και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε κάθε χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, πέρα από τα φωτοβολταϊκά. Αυτό θα οδηγήσει σε μια πιο ισόρροπη ανάπτυξη και θα ενισχύσει την αξιοπιστία του συστήματος.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε επίσης τη σημασία των ΑΠΕ για το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η ΔΕΠΑ φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο με παρουσία σε όλη την αλυσίδα αξίας της ενέργειας, από την εμπορία φυσικού αερίου έως την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και φυσικό αέριο.

Σε σχέση με την αξιοποίηση της ενέργειας που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά της ΔΕΠΑ, ο κ. Ξιφαράς, πρόεδρος της εταιρείας, ανέφερε ότι ένα μέρος θα διατίθεται στη θυγατρική “Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας” για την κάλυψη των αναγκών της, ενώ το υπόλοιπο θα πωλείται στην αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ έχει λάβει άδεια ΦΟΣΕ, η οποία της επιτρέπει να δραστηριοποιηθεί και στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού ως παραγωγός ΑΠΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ