Θαλάσσια αιολικά πάρκα: Καθυστέρηση τουλάχιστον ένα έτος για τον πρώτο διαγωνισμό

Η Ελλάδα, παρά τις φιλόδοξες εξαγγελίες για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, βρίσκεται ακόμη στην αρχή μιας μακρόχρονης διαδικασίας. Ενώ η Ευρώπη “τρέχει” για να εκμεταλλευτεί το τεράστιο δυναμικό των ανέμων στη θάλασσα, η χώρα μας φαίνεται να έχει “κολλήσει” σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και αντιδράσεις.

Παρ’ όλο που η ιδέα των αιολικών πάρκων παρουσιάστηκε με ενθουσιασμό τον Οκτώβριο του 2023, εννέα μήνες μετά, το σχέδιο παραμένει αόριστο. Αντιδράσεις τοπικών κοινοτήτων, τουριστικών επιχειρήσεων και η εμπλοκή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έχουν καθυστερήσει σημαντικά την υλοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες περιοχές όπου θα εγκατασταθούν τα πάρκα έχουν σχεδόν οριστικοποιηθεί. Ανάμεσά τους, η Κρήτη, η Εύβοια, ο Πατραϊκός κόλπος, η Ρόδος, η Γυάρος και η Δονούσα.

Η θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, ωστόσο η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρέπει να εγκριθεί από το ΥΠΕΝ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί.

Ο αρχικός ενθουσιασμός της αγοράς για την ανάπτυξη μιας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας έχει αρχίσει να υποχωρεί λόγω των καθυστερήσεων. Επενδυτές και επιχειρήσεις αναμένουν με ανυπομονησία την τελική έγκριση του σχεδίου.

Καθυστερεί ο διαγωνισμός

Οι φιλόδοξοι στόχοι της Ελλάδας για την ανάπτυξη της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας φαίνεται να οδεύουν σε νέες καθυστερήσεις. Παρά τις προσπάθειες της χώρας να ενταχθεί στην πρωτοπορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι συνεχείς γραφειοκρατικές παγίδες και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών αναβάλλουν τα σχέδια για τον πρώτο διαγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος διαγωνισμός για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, αντί να πραγματοποιηθεί το 2026 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αναμένεται να μεταφερθεί για το 2027. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί πλέον αναπόφευκτη, καθώς κανένα από τα κρίσιμα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα:

  • Η ΣΜΠΕ, που θα έπρεπε να είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο του 2023, παραμένει εκκρεμής. Η έκδοσή της θα επέτρεπε την έναρξη της διαδικασίας οριοθέτησης των πρώτων έξι περιοχών που θα φιλοξενήσουν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
  •  Δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία σύνταξης των Προεδρικών Διαταγμάτων για την οριοθέτηση των εν λόγω περιοχών.
  •  Η σύσταση του SPV, το οποίο θα αναλάμβανε τις απαιτητικές μελέτες για τις πρώτες έξι περιοχές, καθυστέρησε σημαντικά.

Η συσσώρευση αυτών των καθυστερήσεων υπονομεύει τον αρχικό στόχο της Ελλάδας να εγκαταστήσει 1,9 GW θαλάσσιας αιολικής ενέργειας έως το 2030. Η αναβολή του πρώτου διαγωνισμού για ένα ακόμη έτος θέτει υπό αμφισβήτηση την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ