Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) προχωρά σε ένα σημαντικό έργο για την ενεργειακή ενίσχυση των νησιών του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή υποβρύχιων καλωδίων που θα συνδέσουν τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου με το ηπειρωτικό δίκτυο.
Στόχος του Έργου
Ο κύριος στόχος του έργου είναι να τερματιστεί η ενεργειακή απομόνωση των νησιών, να αυξηθεί η αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης και να μειωθεί το κόστος παραγωγής ενέργειας. Επιπλέον, η διασύνδεση θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους τοπικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος και θα ενισχυθεί η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Διαγωνιστική Διαδικασία
- Φάση Α’: Ολοκληρώθηκε με την υποβολή τριών προτάσεων από ενδιαφερόμενες εταιρείες. Όλες οι προτάσεις αξιολογήθηκαν θετικά και προχωρά η διαδικασία στην επόμενη φάση.
- Φάση Β’: Σύντομα θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, όπου θα επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου. Κριτήριο επιλογής είναι η οικονομικά συμφερότερη προσφορά.
- Χρονοδιάγραμμα και Κόστος: Η συμφωνία με τον ανάδοχο θα έχει διάρκεια έξι ετών, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.717.000.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως είναι η πρώτη φορά που ο ΑΔΜΗΕ προχωρά στη συγκεκριμένη διαγωνιστική πρακτική, που ακολουθείται και από άλλους Ευρωπαίους Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς η διαθεσιμότητα χρονοθυρίδων για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Επιπλέον, μέσω της συμφωνίας – πλαίσιο θα εξασφαλισθούν χαμηλότερες τιμές, ενώ θα υπάρξει εξοικονόμηση χρόνου και πόρων, μέσω μίας διαγωνιστικής διαδικασίας, εν αντιθέσει με τη διενέργεια ξεχωριστών διαγωνισμών.
Η διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα αποτελεί βασική προτεραιότητα στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ 2025-2034. Οι κρίσιμες αυτές ενεργειακές υποδομές του Διαχειριστή τερματίζουν την ηλεκτρική απομόνωση των μη διασυνδεδεμένων νησιών και αυξάνουν την αξιοπιστία της τροφοδότησής τους, μειώνοντας παράλληλα το κόστος της παραγόμενης ενέργειας.
Οι διασυνδέσεις των δύο νησιωτικών συμπλεγμάτων θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση των εκπομπών CO2 που εκλύονται από τους ρυπογόνους τοπικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος και θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση του υψηλού δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στον χώρο του Αιγαίου.