“Η εταιρεία ΛΑΡΚΟ επιδεικνύει, επί σειρά ετών, ιδιαίτερη αδράνεια στα ζητήματα τήρησης των επιβαλλόμενων περιβαλλοντικών όρων και είναι υπεύθυνη για σοβαρές περιβαλλοντικές ζημίες, τόσο στην περιοχή της Λάρυμνας όσο και στο Δήμο Μεσσαπίας της κεντρικής Εύβοιας όπου γίνεται η εξόρυξη και έχουν εμφανιστεί σοβαρά προβλήματα ρύπανσης, ακόμη και του υδροφόρου ορίζοντα”.
Η διαπίστωση αυτή είναι της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως διατυπώνεται από την ίδια την ειδική γραμματέα κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
“Σήμερα αναγνωρίζουμε ότι η βιομηχανία εξακολουθεί να λειτουργεί υπό καθεστώς προστασίας από το ελληνικό δημόσιο, όπως και χρόνια τώρα, και ότι αγνοεί διεθνείς συνθήκες, ευρωπαϊκές οδηγίες και την εθνική νομοθεσία για τα βιομηχανικά απόβλητα, καθώς και το ελληνικό Σύνταγμα”, αναφέρει η ειδική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προσθέτει όμως ότι “σύντομα θα της επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις αλλά και αυστηροί όροι συμμόρφωσης”.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε απάντηση ερωτήσεων που είχαν υποβληθεί στη Βουλή από τους βουλευτές της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, Μιχάλη Γιαννάκη, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, Σίμο Κεδίκογλου, Αθανάσιο Γιαννόπουλο, Χρήστο Σταϊκούρα και Διονυσία Αυγερινοπούλου.
Όπως όμως σπεύδει να επισημάνει η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος “στο διάστημα από τις αρχές του 2004 έως το 2010 δεν διενεργήθηκε καμία απολύτως επιθεώρηση της ΛΑΡΚΟ και δεν έγινε καμία ενέργεια συμμόρφωσης της εταιρείας από την πλευρά της Πολιτείας και κυρίως από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ αν και το 2004 είχε υπάρξει εισήγηση για επιβολή προστίμου 200.000 ευρώ”.
Επιπλέον σημειώνει ότι “μέχρι πρόσφατα, κανείς δεν γνώριζε την ακριβή ποσότητα και το είδος των αέριων ρύπων, που εκλύονται από τη ΛΑΡΚΟ, καθώς το εργοστάσιο δεν εντασσόταν στο δίκτυο μέτρησης του ΥΠΕΧΩΔΕ, ούτε είχαν γίνει οι αναγκαίες μετρήσεις, όπως δεν γνώριζε με ακρίβεια τις ιδιαίτερες επιπτώσεις που έχουν προκληθεί στο περιβάλλον από την παρουσία βαρέων μετάλλων”.
Η κ. Καραβασίλη πληροφορεί τους βουλευτές ότι η Ειδική Γραμματεία συντονίζει την προσπάθεια ανάληψης πρωτοβουλιών με σκοπό και την εξασφάλιση υψηλής προστασίας του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και τη λειτουργία της εταιρείας με τους πλέον σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος.
Διαμορφώνεται μάλιστα ένα σαφές σχέδιο μέτρων άμεσης προτεραιότητας για την πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας, τα οποία θα κληθεί να αναλάβει η ΛΑΡΚΟ προκειμένου να τα υλοποιήσει σε συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο στη Λάρυμνα όσο και στη Μεσσαπία.
Η αρμόδια Ειδική Γραμματεία “προωθεί επίσης την υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ στη νομοθεσία για την περιβαλλοντική ευθύνη προκειμένου να εφαρμόσει άμεσα και να πληρώσει το κόστος των μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς, έχοντας πλήρη επίγνωση των δραματικών περιβαλλοντικών παραβάσεων της εταιρείας και την ευθύνη της στα θέματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος”.
Όσον αφορά στο ζήτημα της συνέχισης απόρριψης της σκουριάς στη θάλασσα, είναι γεγονός, αναφέρει η κ. Καραβασίλη, ότι “σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον Υφυπουργό κ. Μανιάτη, αλλά η ισχύς της αφορά σε ένα ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα (1,5 χρόνο) έως ότου η ΛΑΡΚΟ εξασφαλίσει περιβαλλοντική αδειοδότηση για την ασφαλή διάθεση και απόρριψη της σκουριάς σε κατάλληλο χερσαίο χώρο”.
Η Ειδική Γραμματεία έχει εισηγηθεί την απόρριψη της σκουριάς στα ανενεργά λατομεία της ΛΑΡΚΟ που βρίσκονται δίπλα στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, στον Άγιο Ιωάννη της Φθιώτιδας, επιλογή με την οποία συμφωνούν οι κάτοικοι και η τοπική κοινωνία.