Deal στην Αμερική για την Gizelis Robotics

Τα ελληνικά ρομπότ πάνε παντού: Η συμφωνία με την ALLIANCE AUTOMATION για τον leader  των λύσεων αυτοματοποίησης στη βιομηχανία – είσοδο σε Ρουμανία, Μεξικό, Ολλανδία, Αυστραλία

Του Μιχάλη Κοσμετάτου

Η ελληνική τεχνογνωσία στον κλάδο της Ρομποτικής Τεχνολογίας πραγματοποιεί άλματα. Μια επιχείρηση με πορεία δεκ0 1 1αετιών, ο όμιλος Γκιζελής αναλαμβάνει τον ρόλο του «πρεσβευτή» της χώρας σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού στον τομέα των Λύσεων Συστημάτων Αυτοματοποίησης για τη βιομηχανία, με επόμενο σταθμό τις ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει στην «DEALnews» ο ιδιοκτήτης του Ευάγγελος Γκιζελής.

Με αφορμή την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Gizelis Robotics από τον CEO και founder της εταιρίας μέσω ΑΜΚ, με αύξηση μετοχικής συμμετοχής, του ζητήσαμε να ερμηνεύσει την κίνηση και απάντησε: 

«Σημαίνει άμεση και μεγαλύτερη συνέργεια με τη μαμά εταιρία, την GIZELIS SA. Ελέγχοντας πλέον το 67% της Gizelis Robotics, μεγιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες τεχνολογικές και οικονομικές συνέργειες. Επίσης, σημαίνει πιο γρήγορες αποφάσεις όσον αφορά τον τομέα της στρατηγικής. Το νέο Δ.Σ. θα λειτουργεί με στρατηγικό ορίζοντα τη διεθνή ανάπτυξη της εταιρίας». 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του; Eνα νέο μεγάλο deal επί αμερικανικού εδάφους: «Με το νέο business model που αναπτύσσουμε τον τελευταίο καιρό, έχουμε χτίσει νέες στρατηγικές συμμαχίες στη Ρουμανία, με την εταιρία Normandia, που είναι σημαντικός παίκτης ως intergrator Ρομποτικής και προωθεί πλέον τα δικά μας ρομποτικά συστήματα στην τοπική αγορά. 

Η Normandia θα παίρνει έτοιμες δοκιμασμένες ρομποτικές λύσεις που έχουμε εφαρμόσει στην ελληνική αγορά και θα τις προωθεί στην αγορά της Ρουμανίας, παρέχοντας η ίδια after sales support στους πελάτες της. 

Προσεχώς θα ανακοινώσουμε μια σημαντική συνεργασία στην Αμερική, με την Alliance Automation, μια πολύ μεγάλη εταιρία, με 200 άτομα προσωπικό και με κύκλο εργασιών 70.000.000 δολάρια. Οπως και στη Ρουμανία, θα ακολουθήσουμε το ίδιο επιχειρηματικό μοντέλο, εξάγοντας Ρομποτική Τεχνολογία αιχμής με υποστήριξη από έναν εξαιρετικά αξιόπιστο partner. Η Alliance Automation θα προωθήσει αποκλειστικά σε όλη την αμερικάνικη επικράτεια τις λύσεις της Gizelis Robotics» δηλώνει ο κ. Γκιζελής. 

Ο επιχειρηματίας παίρνει θέση για το ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών: «Δεν υπάρχει σκέψη αυτή τη στιγμή. Στόχος μας είναι η παγκόσμια ανάπτυξη του εμπορικού μας δικτύου. Δουλεύουμε εμπορικές συμμαχίες σε όλο τον κόσμο -μιλάμε με Μεξικό, με Ολλανδία, με Αυστραλία, για την προώθηση ρομποτικών μας συστημάτων που λειτουργούν πιστοποιημένα. Οπότε, αναζητούμε παρόμοιους πελάτες με το ίδιο αντικείμενο, οι οποίοι μπορούν να εφαρμόσουν τις αντίστοιχες λύσεις. Αυτός είναι ο κορμός της στρατηγικής μας ανάπτυξης».

ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ενα δίλημμα το οποίο απασχολεί πολλούς είναι αν τα ρομπότ… καταργούν θέσεις εργασίας ή δημιουργούν νέες, σε μια περίοδο κατά την οποία οι επενδύσεις στο Industry 4.0 ωριμάζουν. Ο Ευάγγελος Γκιζελής είναι σαφής:

«Σε όποιες επιχειρήσεις εφαρμόσαμε τα ρομποτικά μας συστήματα το προσωπικό συνολικά αυξήθηκε – αυτό είναι το ξεκάθαρο συμπέρασμα. Γιατί απλά η εταιρία ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της και μεγαλώνει διαφορετικά. Μειώνονται κάποιες θέσεις στην παραγωγή, κυρίως σε δύσκολες -συνήθως χειρωνακτικές και απαιτητικές- εργασίες, για τις οποίες δύσκολα σήμερα βρίσκεις προσωπικό, όμως αυξάνονται οι θέσεις σε άλλους τομείς, όπως, π.χ., στις πωλήσεις – μάρκετινγκ κ.α. Συγχρόνως, μπορούν οι επιχειρήσεις να βρουν πιο εύκολα νέους αυτοματιστές, που θα αναλάβουν να τρέξουν τις νέες γραμμές παραγωγής. Ο αυτοματισμός ενισχύει την ποιοτική απασχόληση στη βιομηχανία».

Πόσο βοηθά στην αύξηση της παραγωγής ένα «έξυπνο» εργοστάσιο: «Το νέο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας είναι συνυφασμένο με το έξυπνο εργοστάσιο και τα σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού και Ρομποτικής. Τα ρομπότ πολλές φορές δεν είναι πιο γρήγορα από τον άνθρωπο. Τα ρομπότ, όμως, και ο αυτοματισμός γενικότερα έχουν μια σταθερή απόδοση και σταθερή παραγωγικότητα. Αυτό είναι που τελικά κερδίζει η επιχείρηση. Η επιχείρηση κατακτά την τυποποίηση και τον ποιοτικό έλεγχο, γιατί όλα τα προϊόντα είναι σταθερής ποιότητας, κατασκευάζονται με τον ίδιο πανομοιότυπο τρόπο, χωρίς αποκλίσεις στις προδιαγραφές. Μετά την πανδημία τα εργοστάσια αυτοματοποιούνται, ώστε να παράγουν χωρίς διακοπές, με σταθερά υψηλή ποιότητα». 

Όσο για τον ρόλο της Α.Ι. στη ρομποτική βιομηχανία: «Η Α.Ι. υπάρχει πλέον παντού. Στη Ρομποτική θα βλέπουμε όλο και πιο ευφυείς ρομποτικούς βραχίονες και ρομπότ που θα κάνουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα, που θα προγραμματίζουν έξυπνα, θα παίρνουν αποφάσεις. Ολο το τοπίο της Ρομποτικής και του αυτοματισμού θα μεταλλαχθεί ραγδαία στο άμεσο μέλλον, απογειώνοντας την παραγωγικότητα και δίνοντας ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε εκείνους που επενδύουν στις τεχνολογίες αιχμής». 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ