Οποιος έχει ζήσει την ίδρυση ΜμΕ στην Ελλάδα και επαναλάβει την ίδια διαδικασία στη Ρουμανία θα ανακαλύψει έναν «φορολογικό Παράδεισο»
Του Ευάγγελου Δημητρακόπουλου *
Η αναζήτηση της φορολογικής έδρας αποτελεί ένα από τα πρώτα ζητήματα προς μελέτη και επίλυση για ένα νέο επιχειρηματία, σε συνάρτηση με τους στόχους, τις δυνατότητες και το όραμα που έχει θέσει, είτε αφορά την παροχή υπηρεσιών είτε την πώληση προϊόντων.
Εχοντας εμπειρία ετών στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματιών, μέσω των προγραμμάτων επιχειρηματικής επιτάχυνσης της θερμοκοιτίδας μόδας «The Fashion Gate», επιβεβαιώνουμε για ακόμα μια φορά ότι η επιτυχία μιας επιχείρησης χτίζεται πάνω στα θεμέλια μιας οικονομικής μελέτης πολύ πριν από την έναρξη της εμπορικής της δραστηριότητας. Μια μελέτη μακρο-οικονομίας (Pestel) είναι απαραίτητη για την κατανόηση της επιρροής που έχει το εξωτερικό περιβάλλον στη νέα επιχείρηση και ειδικότερα την επίδραση που έχει ο παράγοντας «οικονομία και φορολογικό σύστημα» στην ανάπτυξή της.
Καθοδηγώντας πολλούς νέους επιχειρηματίες να επιλέξουν το καλύτερο περιβάλλον για την έναρξη της εμπορικής τους δραστηριότητας, ανακαλύψαμε τα πολλά οφέλη που προσφέρει η Ρουμανία σε young entrepreneurs. Στο Βουκουρέστι, λοιπόν, αναζητούν εκατοντάδες νέοι επιχειρηματίες τον χρόνο «καταφύγιο» για την ίδρυση της επιχείρησής τους. Δικαιολογημένα, καθώς η Ρουμανία έχει τη μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή των Βαλκανίων, με υψηλό ΑΕΠ, υγιές τραπεζικό σύστημα, σημαντική βιομηχανική παραγωγή, θετικούς και συνεργάσιμους ανθρώπους και το ταχύτερο ίντερνετ στην Ευρώπη! Το 2023 έκλεισε με ΑΕΠ στα 323 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα μόλις στα 225 δισ. ευρώ..
Οποιος έχει ζήσει την ίδρυση μικρομεσαίας επιχείρησης στην Ελλάδα και επαναλάβει την ίδια διαδικασία στη Ρουμανία θα ανακαλύψει έναν «φορολογικό Παράδεισο», χωρίς όμως τον φόβο της «μαύρης λίστας» από την Ελλάδα.
Οι Ρουμάνοι έχουν κατανοήσει πλήρως τις ανάγκες των νέων επιχειρήσεων και τις υποστηρίζουν με ένα πολύ ευνοϊκό σύστημα που δεν ταλαιπωρεί τον ιδρυτή τους. Είναι απλή και αποτελεσματική η λογική τους στο θέμα της φορολόγησης. Χαμηλή φορολογία σημαίνει διευκόλυνση στον τρόπο πληρωμής για τους νέους επιχειρηματίες, ελαχιστοποίηση της φοροδιαφυγής, περισσότερα έσοδα για το κράτος, βελτίωση της οικονομίας, μείωση της ανεργίας, ανάπτυξη της οικονομίας, δημιουργία πλούτου και τελικά μια χώρα ελκυστική για επενδυτές και νέους «φορολογικούς κατοίκους».
Το φορολογικό σύστημα της Ρουμανίας είναι πολύ ευνοϊκό για τους νέους επιχειρηματίες. Η Ρουμανία παρέχει τη δυνατότητα σε μικρές εταιρίες (έσοδα μέχρι 500.000 ευρώ) να πληρώνουν φόρο 1% επί των εσόδων τους (όχι των κερδών τους), αν έχουν έναν υπάλληλο (σας συστήνω να προσλάβετε τον εαυτό σας), ή 3%, αν δεν έχουν υπάλληλο και αυτό αφορά όλους τους ΚΑΔ. Εταιρίες με έσοδα άνω των 500.000 ευρώ πληρώνουν φόρο 16% επί των κερδών τους. Ειδική σημείωση, δεν υπάρχουν το καθεστώς της προκαταβολής φόρου που υπάρχει στην Ελλάδα, έκτακτες εισφορές, εισφορές αλληλεγγύης και τέτοιου τύπου «ελληνικές πατέντες». Επίσης, δεν υπάρχει η υποχρέωση της αυτασφάλισης, κανένας δεν υποχρεώνει τον ιδρυτή της εταιρίας να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές. Το ισχύον φορολογικό καθεστώς είναι ιδιαίτερα σταθερό (τελευταία φορά άλλαξε το 2005) και χωρίς συχνές μεταβολές, αυτά που ζούμε στην Ελλάδα, δηλαδή. Η ίδρυση νέας εταιρίας γίνεται σε χρόνο… dt, περίπου σε πέντε ημέρες, και πλέον πολλοί λογιστές μπορούν να αναλάβουν την ίδρυση μιας εταιρίας από την Ελλάδα.
Η Ρουμανία είναι μια πολλά υποσχόμενη χώρα για φιλόδοξους και δραστήριους νέους επιχειρηματίες. Σε κάθε περίπτωση, συστήνουμε την προσεκτική μελέτη και τη σύγκριση της επιλογής αυτής της χώρας ως φορολογικής έδρας..
* Γενικός διευθυντής Ομίλου AthensFashionClub, Textile Engineer B.Sc., M.Sc.,
σύμβουλος επιχειρήσεων Κλωστοϋφαντουργίας & Ενδυσης
www.athensfashionclub.com
email: [email protected]
Δείτε ακόμη: Κύμα φυγής ελληνικών επιχειρήσεων προς Ρουμανία
Πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις τιμές
Της δρας Βενετίας Κουσία *
Εκτελεστική διευθύντρια Compete GR
«Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω μοι τη θύρα». H πλατωνική αυτή περίφημη φράση που δίχασε πολλούς ως προς την ερμηνεία της, φαίνεται να αποτυπώνει την σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς στους αριθμούς και στην ανάλυσή τους στηρίζονται τα συστήματα λήψης αποφάσεων παγκοσμίως.
Η στήλη αυτή αποτελεί έναν τόπο παράθεσης δεδομένων, δεικτών, ερευνών και διεθνών εκθέσεων που το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας θεωρεί σημαντικά, αφήνοντας τον αναγνώστη να παρατηρήσει και να προβληματιστεί, καθώς οι αριθμοί από μόνοι τους ίσως να μην είναι αρκετοί για να κατανοήσουμε τον κόσμο, ή μήπως είναι;
Κρατάμε μεταξύ των πιο σημαντικών στατιστικών ότι η Ελλάδα φέτος καταλαμβάνει την 21η θέση στον δείκτη τουριστικής και ταξιδιωτικής ανάπτυξης, την 80ή στην ασφάλεια και την προστασία και την 104η σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα των τιμών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ