Η Κίνα, ως κυρίαρχος παίκτης στην παγκόσμια αγορά σπάνιων γαιών και κρίσιμων μετάλλων, συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στον εφοδιασμό της παγκόσμιας βιομηχανίας.
Οι περιορισμοί που επιβάλλει στις εξαγωγές αυτών των στρατηγικών πρώτων υλών θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε τομείς αιχμής όπως η τεχνολογία, η αυτοκινητοβιομηχανία και η ενέργεια.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Metlen, με πρόσφατη ανάρτηση του στο Linkedin, τόνισε την ανάγκη για άμεση και αποφασιστική δράση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παρόλο που η ΕΕ έχει θεσπίσει τον νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ο κ. Μυτιληναίος υποστηρίζει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκή.
Ζητάει την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών που θα ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή, θα διαφοροποιήσουν τις πηγές προμήθειας και θα προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τις αυξανόμενες τιμές και τις διακυμάνσεις της αγοράς.
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο για την εξασφάλιση της πρόσβασής της σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Αυτό περιλαμβάνει:
Επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη: Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την εξόρυξη, την επεξεργασία και την ανακύκλωση των σπάνιων γαιών είναι απαραίτητη για να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές.
Στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας: Η παροχή κινήτρων στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για να επενδύσουν στην παραγωγή και την επεξεργασία των κρίσιμων πρώτων υλών είναι ζωτικής σημασίας.
Συνεργασία με τρίτες χώρες: Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με χώρες που διαθέτουν σημαντικά αποθέματα σπάνιων γαιών, όπως η Αυστραλία και η Αφρική, για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού της.
Η έλλειψη σπάνιων γαιών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για την παραγωγή μιας ευρείας γκάμας προϊόντων, από ηλεκτρονικά και μαγνήτες μέχρι μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και ανεμογεννήτριες. Μια διακοπή στον εφοδιασμό τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, σε διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και σε απώλεια ανταγωνιστικότητας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι, ο κ. Μυτιληναίoς, με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Eurometaux, είχε πριν από λίγο καιρό αναδείξει την κρίσιμη στιγμή που βρίσκεται η Ευρώπη και είχε τονίσει ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις απειλούν τη Γηραιά Ηπειρο αλλά και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις..
Με κεντρικό άξονα το πάγιο αίτημα για διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής βιομηχανικής στρατηγικής για την ΕΕ, είχε καλέσει την Ευρώπη να γίνει πιο τολμηρή αλλά και πιο αισιόδοξη, ώστε να συνεχίσει να είναι στην αιχμή των διεθνών εξελίξεων.