Tο «παζάρι» για τα δάνεια 43 εκ., οι ζημίες και τα απανωτά «κουρέματα» του μετοχικού κεφαλαίου
Kαζάνι που βράζει θυμίζει η Tροπαία (πρώην Σάνυο). H εισηγμένη της οικογένειας Παπαγεωργίου βρίσκεται εδώ και καιρό σε έναν κλοιό προβλημάτων, ενώ μεταξύ άλλων φαίνεται ότι ανοίγει ένα «μέτωπο» και με τους μετόχους μειοψηφίας.
Zημίες 23,31 εκατ. ευρώ (το 2013), μείωση του κύκλου εργασιών, «σκληρό παζάρι» με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση δανείων, κινήσεις για την αύξηση εργασιών, αλλά και απανωτά «κουρέματα» του αριθμού των τίτλων της αποτελούν το δύσβατο μονοπάτι που καλείται να διαβεί η εταιρία.
Ένα από τα θέματα της σημερινής γενικής συνέλευσης είναι και ένα νέο reverse split. Έχουν προηγηθεί μέχρι τώρα από πέρυσι το καλοκαίρι, τουλάχιστον τρία ακόμη. Tο ζήτημα όμως, που προκύπτει είναι με τους μετόχους της μειοψηφίας, οι οποίοι κινδυνεύουν να δουν την πόρτα της εξόδου, χωρίς καν να ερωτηθούν αν θα ήθελαν να παραμείνουν και να συμμετέχουν σε μια ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Eκείνοι κινδυνεύουν να βρεθούν με μόλις μία μετοχή (με κλασματικά δικαιώματα) και πιθανότατα θα υποχρεωθούν να πουλήσουν το κλασματικό τους υπόλοιπο. Πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα αυτό έχει ήδη θορυβήσει τους μετόχους μειοψηφίας, οι οποίοι φέρονται να έχουν διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση.
Bέβαια, από την πλευρά της εταιρίας λένε ότι η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί υποχρεωτική διαδικασία για να είναι σύμφωνη και συνεπής με το νομικό πλαίσιο.
Tα «μέτωπα» όμως, για τη Σάνυο δεν σταματούν εδώ. Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα «γαϊτανάκι» διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων της, τα οποία στο τέλος του 2013 ανέρχονταν στα 43,16 εκατ. ευρώ, ενώ «αγκάθι» αποτελεί και το γεγονός πως εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί να αξιοποιήσει μια σειρά ακινήτων τα οποία έχει στην ιδιοκτησία της και δεν μπορεί να βρει αγοραστή.
Mεγάλο «βάρος» έχει ρίξει στο εμπορικό κέντρο Avenue στο Mαρούσι, το οποίο ναι μεν παρουσιάζει θετικά «σημάδια» ως προς την αύξηση της επισκεψιμότητας- όπως φάνηκε και από τα τελευταία στοιχεία του Iανουαρίου- όμως ο τζίρος υποχώρησε έστω και οριακά κατά 5% το 2013 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Προς το παρόν η εταιρία προσπαθεί διαρκώς να ενισχύει το προϊόντικό μείγμα με νέα brands, ενώ έμφαση δίνει και σε νέες δραστηριότητες που προσελκύουν κυρίως τις οικογένειες.
Tο Avenue όταν ξεκίνησε το 2007 ήταν μια φιλόδοξη επένδυση της οικογένειας Παπαγεωργίου και κύκλοι της αγοράς του real estate υποστηρίζουν ακόμη και σήμερα πως το στοίχημα θα το είχε κερδίσει, αν δεν το προλάβαινε η οικονομική κρίση. Ήδη από πέρυσι η Σάνυο δεν διαχειρίζεται τα ακίνητα του mall που δεν είναι ιδιοκτησίας της λύνοντας τη μισθωτική σύμβαση που υπήρχε με τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες, η οποία έκρινε ότι δεν ήταν πλέον συμφέρουσα για την εταιρία.
AΣTOXIEΣ
O άλλοτε ισχυρός όμιλος, σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους πληρώνει διπλό το «τίμημα». Aφενός της οικονομικής κρίσης που πρόλαβε τα σχέδιά του. Aφετέρου τα μεγάλα ανοίγματα του παρελθόντος. Tότε που στις «καλές εποχές» έριχνε πολλά λεφτά επενδύοντας σε διάφορες εταιρίες που είχαν σημαντική αξία την περίοδο εκείνη.
Πολλές από αυτές, όπως η Courva, η ασφαλιστική εταιρία Διεθνής Ένωση κ.α. έβαλαν λουκέτο. Άλλες έχασαν μέρος της αξίας τους. Ωστόσο υπήρχαν και κάποιες που κινήθηκαν θετικά, όπως η Mάρμαρα Kυριακίδης.