Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών ανέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ιωάννης Γιώτης, στο 15ο Συνέδριο του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Ο κ. Γιώτης επισήμανε τη σημασία της ευελιξίας και της ανθεκτικότητας του κλάδου, ο οποίος καλείται να ανταποκριθεί σε νέες συνθήκες, όπως η αύξηση του ενεργειακού κόστους, οι διακυμάνσεις στις τιμές πρώτων υλών και οι καθυστερήσεις στις επενδύσεις.
Παρά τις δυσκολίες, η βιομηχανία παραμένει κινητήρια δύναμη για την οικονομία, προσφέροντας σταθερότητα και καινοτόμες λύσεις στους καταναλωτές, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα.
Με περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με την ανακοίνωση: Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) συμμετείχε στο 15ο Συνέδριο του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), με θέμα «Grocery Management in Turbulent Times». Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο κ. Ιωάννης Γιώτης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, ανέδειξε την καθοριστική συμβολή του κλάδου στη σταθερότητα και την ευημερία της χώρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ευελιξίας, της ανθεκτικότητας και της καινοτομίας.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Γιώτης, τόνισε ότι η Βιομηχανία βρίσκεται σε μια περίοδο μετάβασης, στην οποία ανατρέπονται σταθερές δεκαετιών, εντοπίζοντας τις πιο σημαντικές προκλήσεις σε τρεις βασικούς άξονες: την παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα, το ανθρώπινο δυναμικό και τη στήριξη της κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι η ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, καλείται να διαχειριστεί ένα σύνθετο πλαίσιο προκλήσεων, όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος και οι διακυμάνσεις στις τιμές πρώτων υλών, η έλλειψη χρηματοδότησης και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή επενδυτικών προγραμμάτων που περιορίζουν τη δυναμική των επιχειρήσεων για επενδύσεις σε καινοτομία και βιωσιμότητα, ενώ η ανάγκη για αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Ωστόσο ο κ. Γιώτης τόνισε ότι όσον αφορά το αναπτυξιακό και το ρυθμιστικό πλαίσιο, το Νέο παραγωγικό μοντέλο σίγουρα δίνει στίγμα αισιοδοξίας για το μέλλον, για να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου να πρωτοστατούν στις εξελίξεις.
Παρά τις συνεχείς προκλήσεις, η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, απορροφώντας μεγάλο μέρος του κόστους, ενώ συμβάλλει στη σταθεροποίηση των τιμών, καθώς με βάση τον μήνα Οκτώβριο, ο πληθωρισμός περιορίστηκε στο 0,5% χωρίς το ελαιόλαδο. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη της στήριξης της κατανάλωσης με τον κλάδο να προσφέρει διαρκώς υγιεινές, βιώσιμες και προσιτές επιλογές προϊόντων για τους καταναλωτές, οι οποίοι παραμένουν η κύρια προτεραιότητά του.
Επιπλέον, ο κ. Γιώτης εστίασε στο γεγονός ότι η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών παραμένει καθοριστική για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στη μεταποίηση με 360.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, κύκλο εργασιών 17 δισ. ευρώ και εξαγωγές που φτάνουν τα 7 δισ., ενώ κατάφερε να εξασφαλίσει σταθερότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα σε ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές, όπως κατά την πανδημία και την Ουκρανική κρίση.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ι. Γιώτης, υπογράμμισε τη σημασία της αναγνώρισης και του σεβασμού για τον κλάδο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών είναι κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Για να συνεχίσουμε όμως να διαδραματίζουμε αυτόν τον ρόλο και για να μπορέσουμε να μιλάμε για μια νέα εποχή ανάπτυξης και προοπτικής, χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη και την στήριξη που δικαιωματικά έχουμε κερδίσει».