Ο ρόλος της Morgan Stanley
Εκρηκτικό μίγμα και αλλαγή σχεδιασμών σηματοδοτεί για την Αγορά τηλεπικοινωνιών η ανακοίνωση του ΟΤΕ να καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά ύψους 250 – 300 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της δορυφορικής τηλεοπτικής πλατφόρμας Nova.
Η τύχη του πιθανού deal αναμένεται να κριθεί στα σημεία. Πρωταγωνιστικό ρόλο για να προχωρήσει ο γάμος θα παίξουν τέσσερις βασικοί πυλώνες. Σημαντικός παράγοντας θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι ρυθμιστικές Αρχές, δεύτερον η στάση που θα κρατήσει η πλευρά της Forthnet αναφορικά με την τιμή προσφοράς του ΟΤΕ σε σχέση με την αποτίμηση, ενώ, ένας τρίτος παράγοντας θα παιχτεί στο τραπέζι των μετόχων οι οποίοι θα πρέπει να εξετάσουν τον λειτουργικό κίνδυνο από την πώληση της εταιρείας.
Wind και Vodafone είναι ένας ακόμα, και τελευταίος, βασικός παράγοντας όπου θα κριθεί η συμφωνία καθώς το ενδιαφέρον των δύο εταιρειών τηλεπικοινωνιών παραμένει έντονο για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Forthnet.
Σημειώνεται ότι η Wind ελέγχει περίπου το 19%, ενώ η Vodafone –η οποία αγόρασε τον Ιανουάριο το 6,5%- έχει τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον ποσοστού 13,25% της Forthnet εντός δωδεκαμήνου.
Η Morgan Stanley
Την εξέλιξη αυτή χειροκροτεί ο διεθνής Οίκος Morgan Stanley η οποία βλέπει με θετικό μάτι την πιθανή εξαγορά της Nova.
Σύμφωνα με έκθεση του Οίκου, με ένα τέτοιο deal, ο ΟΤΕ θα γινόταν βασικός πάροχος συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε θετικές συνέπειες και για τις δραστηριότητές του στο broadband, αφού η εταιρεία προσφέρει τώρα την τηλεόραση με έκπτωση για τους πελάτες του double play (22 ευρώ το μήνα + ΦΠΑ, έναντι των 27 ευρώ το μήνα + ΦΠΑ που πληρώνουν όσοι δεν είναι ήδη πελάτες).
Σήμερα, τα 4/5 των νέων συνδέσεων DSL είναι VDSL και τελικά, η Morgan Stanley εκτιμά ότι το IPTV (σύστημα μεταφοράς ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος μέσω Ιnternet, κυρίως μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων) θα γίνει πιο σημαντικό για τον ΟΤΕ, με αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες κλίμακες να βοηθούν να μειωθεί και το κόστος του περιεχομένου.
Από χρηματοοικονομικής άποψης, και χωρίς να συνυπολογίζεται η ενδεχόμενη πρόσθετη συμβολή στα κέρδη, η εξαγορά της Nova θα ανέβαζε το leverage του ΟΤΕ από το 0,9x στο 1,1x για το 2014.
Πάντως, όπως σημειώνει η Morgan Stanley, αυτή η κίνηση του ΟΤΕ ακολουθεί τις εξαγορές περιεχομένου και περιουσιακών στοιχείων τηλεόρασης και από άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως είναι η BT και πιο πρόσφατα η TEF, που ανακοίνωσε δεσμευτική προσφορά για την DTS (Canal+), αποτιμώντας την στα 1,2 δισ. ευρώ.
Έπειτα από αυτά, ο οίκος τηρεί σύσταση equalweight απέναντι στη μετοχή του ΟΤΕ και δίνει τιμή στόχο στα 12,5 ευρώ, προβλέποντας περιθώρια ανόδου 16%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το bull σενάριο της Morgan Stanley “βλέπει” τον ΟΤΕ στα 15,63 ευρώ (+45), ενώ το bear σενάριο στα 8,64 ευρώ (-20%).
Οι αναλυτές δικαιολογούν την equalweight σύστασή τους με τα εξής:
* Η προβλεψιμότητα των κερδών βελτιώνεται. Το καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για μείωση του κόστους και τις ηπιότερες επιπτώσεις από την εποπτεία, αναμένεται να οδηγήσει σε μονοψήφια και χαμηλή μείωση των εσόδων το 2014, με πιθανή σταθεροποίηση των καθαρών EBITDA.
* Υπάρχει η δυνατότητα για διανομή μερίσματος του χρόνου, με τη Morgan Stanley να εκτιμά ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξουν περαιτέρω χρεώσεις αναδιάρθρωσης.
* Το προσωπικό μειώνεται. Η μείωση του προσωπικού κατά 1.827 άτομα που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2013, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση 94 εκατ. ευρώ, θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τις 500 νέες προσλήψεις.
* Οι ανησυχίες για το χρέος έχουν πλέον τελειώσει. Ο ΟΤΕ είναι πλήρως χρηματοδοτημένος πέραν του 2018 με το leverage 1,4x του 2013 να υποχωρεί στο 0,5x έως το 2015.
* Η αποτίμηση γίνεται πιο ελκυστική, αλλά ο οίκος εκτιμά ότι κάποιο discount δικαιολογείται ακόμα, λόγω των μακροοικονομικών ανησυχιών.