Εμπόδιο και μάλιστα απροσπέλαστο φαντάζει το υψηλό ενεργειακό κόστος για τις εξαγωγές χαλυβουργίας.
Συγκεκριμένα με ανακοίνωση αναφέρεται πως «η καθίζηση των εξαγωγών των ελληνικών χαλυβουργιών και η ταυτόχρονη θεαματική άνοδος των εξαγωγών των άλλων χωρών στην αγορά της Αλγερίας φανερώνουν το μέγεθος του μειονεκτήματος των ελληνικών χαλυβουργιών, λόγω του πολύ υψηλότερου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου που επιβαρύνει την παραγωγή των προϊόντων τους έναντι του αντίστοιχου κόστους των ανταγωνιστριών χαλυβουργιών της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Μείωση το πρώτο τετράμηνο
Οι εξαγωγές των ελληνικών χαλυβουργιών μειώθηκαν στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014 κατά 21,2% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εξαγωγές του 2013.
Ιδιαίτερα προς την Αλγερία, την κύρια αγορά για τις εξαγωγές των χαλυβουργιών της Νότιας Ευρώπης, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 50%, ενώ οι εξαγωγές των ιταλικών χαλυβουργιών αυξήθηκαν κατά 40,3%, των ισπανικών κατά 37,6% και των πορτογαλικών κατά 3,1%. Σε σύγκριση με τις μέσες μηνιαίες εξαγωγές του έτους 2011 στην Αλγερία, οι εξαγωγές των χαλυβουργιών της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 74,9%, ενώ, σε έντονη αντίθεση, αυξήθηκαν θεαματικά οι εξαγωγές των χαλυβουργιών της Ιταλίας κατά 159,0%, της Ισπανίας κατά 63,3% και της Πορτογαλίας κατά 25,8%.
Διεθνώς ανταγωνιστικές αλλά…
Σύμφωνα με την Ενωση Χαλυβουργιών Ελλάδος, «οι ελληνικές χαλυβουργίες είναι διεθνώς ανταγωνιστικές σε όλους τους άλλους παράγοντες κόστους, όπως είναι οι πρώτες και βοηθητικές ύλες, το εργατικό κόστος, το κόστος συντήρησης κ.ά., ενώ οι παραγωγικές εγκαταστάσεις τους συγκαταλέγονται παγκόσμια μεταξύ των πλέον προηγμένων τεχνολογικά».
Μάλιστα, οι ελληνικές χαλυβουργίες με κόστος ενέργειας π.χ. ανάλογο των ιταλικών (τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 30-35 ευρώ ανά μεταβατώρα αντί 60-70 ευρώ ανά μεγαβατώρα που πληρώνου στην χώρα μας) θα είχαν διπλασιάσει τις εξαγωγές τους από 625 εκατ.ευρώ το 2011 σε τουλάχιστον 1 δισ.ευρώ το 2013, αντί των 260,8 εκατ.ευρώ που τελικά έφθασαν το έτος αυτό».
Εκτιμάται πως οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων χάλυβα το 2014 θα μειωθούν σε περίπου 200 εκατ.ευρώ. «Με ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, αυτά τα επίπλέον 800 εκατ. ευρώ ετήσια ή 200 εκατ. ευρώ το τετράμηνο από τις εξαγωγές των χαλυβουργικών προϊόντων, θα κάλυπταν τουλάχιστον κατά το ήμισυ την πτώση της αξίας του συνόλου των εξαγωγών της χώρας κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014».
Η Ένωση των χαλυβουργιών ζητά «να εφαρμόσει επί τέλους και η χώρα μας τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη από ετών στις άλλες χώρες της Ε.Ε.. Η καθυστέρηση της εφαρμογής ανάλογων μέτρων για να γίνει και στην χώρα μας ανταγωνιστικό το κόστος ενέργειας για την βιομηχανία, όχι μόνο επιταχύνει την πορεία προς την αποβιομηχάνισής της, αλλά καθιστά εκ προοιμίου ανεδαφικό τον στόχο της αύξησης της συμμετοχής της βιομηχανίας από 9%, που είναι σήμερα, στο 20% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος της Ε.Ε. το 2020.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι στερεί από την οικονομία την απαραίτητη συμβολή της βιομηχανίας στην προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την ύφεση».