Πού θα φτάσει τώρα το επενδυτικό ενδιαφέρον
Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους οι υποψήφιοι επενδυτές οι οποίοι έχουν εκφράσει ένα προκαταρκτικό ενδιαφέρον για τη μικρή ΔΕΗ. Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου που δίνει το πράσινο φως για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, τα επενδυτικά σχήματα «ζυγίζουν» τα υπέρ και τα κατά, μελετούν το νομοσχέδιο και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Οι Έλληνες και ξένοι μνηστήρες διατυπώνουν επιφυλάξεις για την υπόθεση «μικρή ΔΕΗ» καθώς υποστηρίζουν ότι στήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να απαλλαγεί η ΔΕΗ από πάγια-«βαρίδια», έχοντας, μάλιστα, εκπληρώσει την τυπική υποχρέωση για άνοιγμα της αγοράς. Έτσι και αλλιώς η διαδικασία διαχωρισμού της «μικρής» ΔΕΗ από τη «μεγάλη» θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα καθώς θα πρέπει να προηγηθούν μελέτες αποτίμησης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού που θα εισφερθούν, φορολογικοί έλεγχοι και εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών, καθώς και διαχωρισμός των περίπου 2 εκατ. πελατών οι οποίοι υποχρεωτικά για τέσσερις μήνες θα φύγουν από τη ΔΕΗ.
Μετά την απόσχιση, το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, που σήμερα είναι το ΤΑΙΠΕΔ με 17%, το Δημόσιο με 34,12%, το fund Silchester με 13,80%, η Fidelity με 5% και το ευρύ επενδυτικό κοινό με 30%.
Θέλει κεφάλαια
Από το κατά πόσον η εξαγορά θα συνοδευθεί με δεσμεύσεις του αγοραστή για νέες επενδύσεις θα εξαρτηθεί και το αναπτυξιακό αποτέλεσμα της αποκρατικοποίησης, τονίζουν παράγοντες της αγοράς και αυτό προϋποθέτει μεγάλη διαθεσιμότητα κεφαλαίων. Η τροπολογία για υποχρεωτική δέσμευση κατασκευής της νέα λιγνιτικής μονάδας «Μελίτη ΙΙ» στη Φλώρινα αλλάζει τα δεδομένα για τον υποψήφιο αγοραστή.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα προκριθούν «εκείνες οι προσφορές στις οποίες περιλαμβάνονται εμπεριστατωμένο, τεκμηριωμένο και δεσμευτικό σχέδιο προς αξιοποίηση της άδειας ηλεκτροπαραγωγής για το σταθμό Μελίτη ΙΙ, ισχύος 540 MW» αναφερεται χαρακτηριστικα. Η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας δίπλα στην υφιστάμενη της Μελίτης, η οποία προϋποθέτει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθίσταται έτσι υποχρεωτική για όποιον αποκτήσει τη μικρή ΔΕΗ αλλάζοντας σημαντικά τα δεδομένα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε μόνο την μεταβίβαση της άδειας κατασκευής στον αγοραστή. Επιπλέον η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού δεν αναμένεται άμεσα στους επόμενους μήνες αλλά τα τέλη του 2015 ή αρχές 2016.
Ο διαγωνισμός αυτός θα αφορά τη νέα εταιρία, η οποία θα διαθέτει παραγωγικό δυναμικό συνολικής ισχύος 2.768 MW.
Από αυτά, τα 1.380 MW είναι λιγνιτικά και προέρχονται από τις δύο μονάδες Αμυνταίου (600 MW), τη μονάδα Μελίτη 1 (330 MW) και την άδεια παραγωγής Μελίτη 2 (450 MW).
Τα 903 MW είναι υδροηλεκτρικά και προέρχονται από το συγκρότημα του Νέστου, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πουρνάρι 1 και 2 και τις μικρής ισχύος υδροηλεκτρικές μονάδες Αγρας και Εδεσσαίος, ενώ τα 485 MW προέρχονται από τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.
Σε ό,τι αφορά τα ορυχεία, στη νέα εταιρία θα ανήκουν αυτά του Αμυνταίου, συμπεριλαμβανομένων και των Λακκιάς, Κλειδιού και Κομνηνών, των λόφων Μελίτης και της Βεύης.
Tο προκαταρκτικό ενδιαφέρον
Για τη «Μικρή ΔΕΗ» προκαταρκτικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μεγάλες εταιρίες ηλεκτρισμού της Δυτικής Ευρώπης και της Ελλάδας. Καταρχήν ο όμιλος Mυτιληναίου, ο οποίος είναι ο μόνος που συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου. Οι γερμανικές RVE και ΕΟΝ, η τελική απόφαση των οποίων θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη της στρατηγικής τους που προβλέπει σημαντικές αποεπενδύσεις στα πυρηνικά μετά την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να κλείσει πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Πιο ώριμο φαίνεται να είναι το γαλλικό ενδιαφέρον που αναμένεται να εκφραστεί είτε μέσω της ΕDF είτε μέσω της ιταλικής Edison, που ελέγχεται επίσης από τον ίδιο γαλλικό κολοσσό. Η Edison συμμετέχει ήδη στην ελληνική αγορά ηλεκτροπαραγωγής μέσω της Elpedison, κοινής εταιρίας με τα ΕΛΠΕ, που λειτουργεί δύο μονάδες φυσικού αερίου και δραστηριοποείται μέσω θυγατρικής της και στο trading, αλλά και στην προμήθεια.
Οι ίδιες εταιρίες ενδιαφέρονται και για το τρίτο στάδιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ» και περιλαμβάνει τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που έχουν περάσει στον έλεγχο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Tο σχήμα της μονάδας Ήρων 2 (ΓEK Tέρνα, Gaz de France Suez, Qatar Petroleum) εκτιμάται ότι θα παίξει ρόλο στην αποκρατικοποίηση. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Γ. Περιστέρης έδωσε το στίγμα, σημειώνοντας ότι τα σχήματα της επόμενης ημέρας στην αγορά της Eνέργειας προετοιμάζονται πριν τις εξελίξεις που αναμένονται.
Tα κέρδη της ΔEH από την αποκρατικοποίηση
Εκείνο που πλέον γίνεται σαφές στην αγορά ενέργειας είναι ότι μετά την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες και τα νερά. Αυτό αποτελεί και το κρίσιμο θέμα, καθώς σήμερα η ιδιωτική παραγωγή ενέργειας στηρίζεται μόνο στο φυσικό αέριο.
Η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι θα αξιοποιήσει το τίμημα από την πώληση της Μικρής ΔΕΗ μόνο σε επενδύσεις. Όπως επισημαίνεται το τίμημα που θα εισπραχθεί από την πώληση της Μικρής ΔΕΗ, «θα διατεθεί για επενδυτικές ανάγκες της ΔΕΗ και κατά προτεραιότητα αυτές που σχετίζονται με την αντικατάσταση και την περιβαλλοντική αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων παλαιάς τεχνολογίας».
Η πώληση της θυγατρικής δεν μπορεί να γίνει κάτω από τη λογιστική αξία, ενώ τα χρήματα δεν πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στα ταμεία της εταιρίας. Το ποσό που θα εισπράξει η εταιρία, δηλαδή, ξεκινά από τα 1,5 δισ. ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως και τα 2 δισ., με βάση την πρώτη λογιστική αποτίμηση που έχει γίνει. Την ίδια στιγμή, τρέχει η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία θα φέρει στην επιχείρηση ακόμα 600 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 2,1 έως 2,6 δισ. ευρώ θα μπει στα ταμεία της εταιρίας.