Το «TrophyΤροφή 2024 – The Event», που πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών, σηματοδότησε την ολοκλήρωση της ετήσιας πρωτοβουλίας του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.
Η εκδήλωση, που υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συγκέντρωσε επαγγελματίες, ερευνητές και εκπροσώπους θεσμικών φορέων για να συζητήσουν τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και τις προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα.
Το συνέδριο περιλάμβανε ενδιαφέρουσες συζητήσεις, παρουσιάσεις και διαδραστικά moments, αναδεικνύοντας την καινοτομία και τις ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν:
Με πολλές νέες ιδέες, ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την καινοτομία και τις τάσεις στην αγροδιατροφή και με μια συγκινητική βράβευση στο τέλος, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024, στην Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών το «TrophyΤροφή 2024 – The Event», η εμβληματική εκδήλωση του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά για την καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα.
Η εκδήλωση, αποτέλεσε την κορύφωση της ετήσιας πρωτοβουλίας TrophyΤροφή, η οποία από το 2019 οργανώνεται και υλοποιείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
To TrophyΤροφή 2024 τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Περιλάμβανε δέκα εξαιρετικά επιτυχημένα Meetups σε 8 Πανεπιστήμια και 5 διαφορετικές Περιφέρειες της Ελλάδας, με τη συμμετοχή 600 ατόμων και 85 ομιλητών.
Πιο αναλυτικά, η τελική εκδήλωση της πρωτοβουλίας, επικεντρώθηκε σε κρίσιμα ζητήματα του αγροδιατροφικού τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), την εμπορική αξιοποίηση της έρευνας, τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή. Το «παρών» έδωσαν φοιτητές, επιχειρηματίες της αγροδιατροφής, ερευνητές, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων της επιχειρηματικότητας.
Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο κύριος Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Διευθυντής Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και από ο κύριος Σέρκος Χαρουτουνιάν, Καθηγητής Χημείας, στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) και πρώην Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στη συνέχεια, ακολούθησε μια εισαγωγική συζήτηση με θέμα «Η στρατηγική για την καινοτομία στην Ελλάδα-Elevate Greece 2.0», με την παρουσία του Φραγκίσκου Θεοφύλακτου, Διευθύνοντος Συμβούλου του Elevate Greece, της κ. Έφης Λαζαρίδου, Διευθύνουσας Συμβούλου, του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και του δημοσιογράφου Κώστα Παπαχλιμίντζου, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης.
Ακολούθησε το πρώτο πάνελ συζήτησης με θεματολογία «Ελληνικά Πανεπιστήμια, Έρευνα, Επιχειρηματικότητα και Spin-offs». Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Θωμάς Μπαρτζάνας, Καθηγητής και Αντιπρύτανης Έρευνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Ευάγγελος
Γερασόπουλος, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο κ. Ευάγγελος Σιώκας, Επιστημονικός Συνεργάτης Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με συντονισμό από την κ. Ζήνα Μαυροειδή, Μanaging Director, e-Fresh.gr. Οι ομιλητές ανέδειξαν τη σημασία της σύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα και την έρευνα.
Ακολούθησε διάλειμμα στο οποίο για πρώτη φορά φέτος οι
συμμετέχοντες της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ειδικά booths όπου συμμετείχαν επιτυχημένα startups του αγροδιατροφικού κλάδου (Nanoplasmas, It’s Alive, Inagros, Track4Value).
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το δεύτερο πάνελ συζήτησης, με τίτλο «AI και Τεχνολογικές εξέλιξης στον κλάδο της Αγροδιατροφής». Συνομίλησαν σχετικά με τα ζητήματα αυτά, ο κ. Γρηγόρης Μοσχόπουλος, Head of Field Activation & Marketing Operations, BAYER Hellas, ο κ. Δημήτρης Σακελλαρίου, Υπεύθυνος Καλλιέργειας Αμπελιού & Digital Excellence Manager, BASF Hellas. Ο κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, Entrepreneurship Development Director, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά συντόνισε το πάνελ συζήτησης.
Eν συνεχεία, προβλήθηκε βίντεο, μεταξύ του κ. Αντώνη Παπαδόπουλου και των Mukund V. Karen και Robert M Goodman, του πολιτειακού πανεπιστημίου Rutgers, του New Jersey οι οποίο προσέφεραν την δική τους οπτική σχετικά με τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της αγροδιατροφής.
Ακολούθησε ένα ακόμα αναλυτικό πάνελ συζήτησης, το τρίτο κατά σειρά, με θέμα «Από το Πανεπιστήμιο στον κόσμο των startups». Στην εποικοδομητική συζήτηση συμμετείχε ο κ. Γιώργος Τσιαντής, Business Development Manager, Eden Library και ο κ. Γιάννης Καραβίδας, CTO, Nutrisense. Ο κ. Γιάννης Καραβίδας, CTO στη Nutrisense, ενώ το πάνελ συντόνισε η κ. Κατερίνα Παπαδούλη, Επικεφαλής, InnovinAgri, του ΓΠΑ.
Στην συνέχεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν δύο ιδιαίτερα δυναμικά fireside chats. Στο πρώτο, με θέμα «Βιωσιμότητα – Τεχνολογία – Τάσεις Αγοράς». Συμμετείχαν η Δρ. Μαίρη Ατζέμη, Head of Sustainability, Break Even και ο κ. Αναστάσης Σταμάτης, CEO, Dataphoria, οι οποίοι παρέθεσαν τις απόψεις τους επάνω στα σημαντικά αυτά επίκαιρα ζητήματα.
Στο δεύτερο Fireside Chat ο τίτλος του οποίου ήταν «ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Καινοτομία στον Αγροδιατροφικό Τομέα: Εμπειρίες και Ευκαιρίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμμετείχαν η κ .Αναστασία Σαρχόσογλου, Σύμβουλος Καινοτομίας EEN Hellas / Αγροδιατροφικός Τομέας, EKT και η κ. Μαρία Γαβρίελλα Αναγνωστοπούλου, Chief Operating Officer, Envolve Entrepreneurship.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με τους ομιλητές παραθέτοντας τα ερωτήματα του και συμμετέχοντας ενεργά μέσω Q&A.
Στην εξέλιξη του προγράμματος του event παρουσιάζονταν μέσω βίντεο, που έφτιαξαν μόνες τους, όλες οι νικήτριες ομάδες από τα Trophy Meetups.
H εκδήλωση κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της νικήτριας ομάδας του Trophy Meetups 2024, η οποία διακρίθηκε για την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την εφαρμοσιμότητα της επιχειρηματικής της ιδέας.
Η νικήτρια ομάδα ήταν η «SoilSight» η ιδέα της οποίας αφορούσε ένα καινοτόμο software ανάλυσης και συμβουλευτικής υποστήριξης για την βιοποικιλότητα μικροοργανισμών εδάφους στις καλλιέργειες. Η ομάδα αποτελούνταν από την Ευγενία Κουμάκη, την Ιωάννα Πλατανιανάκη, τον Αθανάσιο Μπουχέλο, τη Μαρία Παπουτσάκη και τη Δανάη-Ιωάννα Μεϊδάνη.
Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελούνταν από τις κ. Κατερίνα Παπαδούλη και κ. Στέλλα Καρυδόγιαννη από το InnovinAgri του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την κ. Θέκλη Μπούρτζινου, από την BAYER Hellas, τον κ. Κωνσταντίνο Ψυλλάκη, από το Uni.Fund, την κ. Ελευθερία Παπανικολάου από το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ και τον κ. Δημήτρη Σακελλαρίου, από την BASF.
Το TrophyΤροφή 2024 συνολικά ανέδειξε για άλλη μια χρονιά με επιτυχία το οικοσύστημα καινοτομίας στην αγροδιατροφή και αποτέλεσε το εφαλτήριο για την δημιουργία νέων επιτυχημένων startups στον κλάδο, με τη συμμετοχή και τη συμβολή κορυφαίων στελεχών από την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα. Η μεγάλη συμμετοχή τόσο στα meetups όσο και στο τελικό “Event” δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της καινοτομίας στην αγροδιατροφή και αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον.