Ο συνολικός κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε κατά 5,8% πέρυσι, ενώ το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα των εταιριών κατέγραψε αύξηση κατά 6,6%.
Του Νάσου Χατζητσάκου
Σε επίπεδο επικοινωνιακής προβολής, το «αμπαλάζ» που έχει διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία δείχνει γυαλιστερό και φανταχτερό. Ομως η πορεία ορισμένων δεικτών επιβεβαιώνει ότι δεν είναι όλα τόσο καλά όσο σε πολιτικό επίπεδο, για προφανείς λόγους, παρουσιάζονται. Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει χαρακτηριστικά ότι το 2023 δεν ήταν ένα τόσο καλό έτος για το ελληνικό επιχειρείν. Στο σύνολο του εταιρικού τομέα οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 5,8% και η καθαρή κερδοφορία κατά 6,8%, επιβεβαιώνοντας συστημικούς φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ, που έστω και με «comme il faut» τρόπο εδώ και αρκετούς μήνες βαράνε τα «καμπανάκια».
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της ICAP CRIF, από την οποία διαφαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του αμέσως προηγούμενου έτους οι επιδόσεις του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα, στο σύνολό του, επιδεινώθηκαν! Η ανάλυση έγινε σε 17.951 επιχειρήσεις (εξαιρουμένων τραπεζών και ασφαλειών), με διαθέσιμους δημοσιευμένους ισολογισμούς και για τις δύο τελευταίες χρήσεις (2023-2022), ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση των μεγεθών. Από τις εταιρίες αυτές, οι 2.432 είναι βιομηχανικές, οι 3.703 εμπορικές, οι 8.423 εταιρίες παροχής υπηρεσιών, οι 1.834 προέρχονται από τον τουριστικό τομέα και 1.559 είναι τεχνικές – κατασκευαστικές εταιρίες.
Αναλυτικότερα, εξετάζοντας τα ενοποιημένα μεγέθη και οικονομικά αποτελέσματα αυτού του σημαντικού δείγματος ελληνικών επιχειρήσεων διαπιστώνεται ότι το 2023 μειώθηκαν τόσο οι συνολικές πωλήσεις όσο και η καθαρή κερδοφορία. Βεβαίως, διαφορετική ήταν η εξέλιξη στους επιμέρους τομείς δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα, από την επεξεργασία των οικονομικών αποτελεσμάτων του συνόλου των εταιριών προκύπτουν τα εξής:
• Ο συνολικός κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση κατά 5,8% και διαμορφώθηκε στο ποσό των 168,5 δισ. ευρώ το 2023.
• Το κόστος πωληθέντων μειώθηκε με υψηλότερο ρυθμό (9,5%), με αποτέλεσμα τα μεικτά κέρδη να αυξηθούν κατά 9,5%. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στη βελτίωση του περιθωρίου μεικτού κέρδους κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες (23% το 2023, από 19,8% το 2022).
• Το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων κατέγραψε αύξηση κατά 6,6% το τελευταίο έτος. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η σημαντική διεύρυνση των χρηματοοικονομικών δαπανών κατά 32,8%, ενώ η αύξηση των λοιπών λειτουργικών εξόδων διαμορφώθηκε στο 5,9%.
• Από την άλλη πλευρά, όμως, η σημαντική μείωση των μη λειτουργικών εσόδων είχε αρνητική επίδραση στη διαμόρφωση του τελικού καθαρού αποτελέσματος, καθώς τα κέρδη (προ φόρου) κατέγραψαν μείωση 6,8% και διαμορφώθηκαν σε 13,98 δισ. ευρώ το 2023.
• Ωστόσο, σε επίπεδο EBITDA υπήρξε βελτίωση κατά 7,3% το τελευταίο έτος.
Αναφορικά με τα στοιχεία Ενεργητικού και Παθητικού του συνόλου των εταιριών, προκύπτουν τα εξής:
– Το σύνολο του Ενεργητικού παρουσίασε αύξηση 6,7% το 2023/2022, ανερχόμενο σε 240,34 δισ. ευρώ. Αύξηση παρουσίασαν οι περισσότεροι κύριοι λογαριασμοί του Ενεργητικού. Την υψηλότερη (ποσοστιαία) άνοδο κατέγραψε ο λογαριασμός των καθαρών παγίων (9,3%) και των αποθεμάτων (6,6%), ενώ μικρότερη ήταν η μεταβολή των απαιτήσεων (5,7%). Μείωση κατέγραψε ο λογαριασμός των διαθεσίμων (-5,3%).
– Αναφορικά με τα στοιχεία του Παθητικού, διαπιστώνεται ότι τα ίδια κεφάλαια διευρύνθηκαν τη διετία 2023-2022 κατά 8,3%. Με το ίδιο ποσοστό (8,3%) ενισχύθηκαν και οι μεσο-μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και προβλέψεις. Μικρή αύξηση (2,9%) κατέγραψαν οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Σε σχέση με βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες, επισημαίνεται η συρρίκνωση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων σε 13,9% το 2023, από 16,2% το προηγούμενο έτος. Στα ίδια σχεδόν επίπεδα κυμάνθηκε η σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια τη διετία 2023-2022.
Νικ. Κωνσταντέλλος: «Οι επιδόσεις επιδεινώθηκαν»
«Οι επιδόσεις του ελληνικού εταιρικού τομέα επιδεινώθηκαν το 2023, καθώς από τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα ενός δείγματος 17.951 επιχειρήσεων (εξαιρουμένων τραπεζών και ασφαλειών) προκύπτει ότι το 2023 μειώθηκαν τόσο οι συνολικές πωλήσεις όσο και η καθαρή κερδοφορία. Βεβαίως, διαφορετική ήταν η εξέλιξη στους επιμέρους τομείς δραστηριότητας» επισημαίνει στη δήλωσή του, με αφορμή την πρόσφατη έρευνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICAP CRIF, Νικήτας Κωνσταντέλλος.
«Πιστεύω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να ενισχύσουν περισσότερο την ανταγωνιστικότητά τους» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντέλλος, σημειώνοντας: «Η διατήρηση της εγχώριας οικονομίας σε αναπτυξιακό ρυθμό αλλά κυρίως η επιτάχυνση αυτού μέσω περισσότερων επενδύσεων σίγουρα θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές προσδοκίες». «Αρωγός στην προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ICAP CRIF, «είναι η ανάκτηση, ήδη από το 2023, της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς και η άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Σοβαροί κλυδωνισμοί και μείωση κύκλου εργασιών για τη βιομηχανία
Προβληματισμό προκαλούν τα συμπεράσματα της έρευνας για την ελληνική βιομηχανία, η οποία το 2023 εμφάνισε μείωση τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στην κερδοφορία του.
Συγκεκριμένα, από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα 2.432 βιομηχανικών/μεταποιητικών εταιριών του δείγματος προκύπτουν τα εξής:
• Ο κύκλος εργασιών κατέγραψε μείωση κατά 8,1% το 2023, διαμορφούμενος στο ποσό των 59,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το κόστος πωληθέντων μειώθηκε με ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό (-9,1%), με αποτέλεσμα τα μεικτά κέρδη να υποχωρήσουν κατά 3,1%. Το περιθώριο μεικτού κέρδους ενισχύθηκε οριακά κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2023/2022.
• Η μείωση των μεικτών κερδών, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των χρηματοοικονομικών δαπανών και τη μείωση των λειτουργικών εσόδων, οδήγησε στην επιδείνωση του συνολικού λειτουργικού αποτελέσματος κατά 17% το 2023/2022.
• Τα συνολικά καθαρά κέρδη (προ φόρου) διαμορφώθηκαν στο ποσό των 4,48 δισ. ευρώ το 2023, καταγράφοντας ετήσια ποσοστιαία μείωση 23,4%.
• Τα συνολικά EBITDA μειώθηκαν κατά 8,8% το τελευταίο έτος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 29/11/2024)