Ποντάρουν σε μεγάλο οικονομικό και γεωπολιτικό comeback
Γιγαντιαία υπερατλαντικά funds προχωρούν σε μεγάλα deals
Πριν από ένα χρόνο, όταν ήρθαν στην Αθήνα έξι Ελληνοαμερικανοί κροίσοι, όλοι περίμεναν ότι θα γέμιζαν την Ελλάδα με επενδύσεις σε όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται.
Η υπόθεση όμως δεν εξελίχθηκε έτσι, καθώς διαψεύστηκαν οι ελπίδες, αφού οι Ελληνοαμερικανοί δισεκατομμυριούχοι είχαν πει ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα φιλικό για επενδύσεις. Την ίδια άποψη είχαν και άλλοι Αμερικανοί εκατομμυριούχοι, επικεφαλής μεγάλων εταιριών και funds, οι οποίοι επιπρόσθετα εξέφραζαν και τους φόβους τους να επενδύσουν στην Ελλάδα, εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας, του κινδύνου εξόδου από το ευρώ και της συνεχιζόμενης ύφεσης.
Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα, όλα αυτά άλλαξαν άρδην και η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε ένα επενδυτικό Ελνοράντο για αμερικανικά επενδυτικά funds, θεσμικούς επενδυτές, private equities ακόμα και ιδιώτες, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να επενδύσουν στη χώρα μας και έχουν προχωρήσει σε μεγάλα deals σε τομείς όπως η ενέργεια, οι τράπεζες, ο τουρισμός (ποντάροντας στις προβλέψεις για την έλευση 20 εκατ. τουριστών), η ναυτιλία, το real estate, τα logistics οι κατασκευές και σε εξωστρεφείς ομίλους.
Οι Αμερικανοί επενδυτές ποντάρουν σε μεγάλο οικονομικό και γεωπολιτικό comeback της Ελλάδας, θεωρώντας ότι η γεωπολιτική θέση της χώρας αναβαθμίζεται ταχύτατα, εξαιτίας της ευρύτερης και βαθιάς πολιτικής αναταραχής στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Τουρκία, τη Συρία και την Αίγυπτο. Διακρίνουν επίσης σημαντικότατες ευκαιρίες στην ανάδειξη των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που την θεωρούν ως βιώσιμη εναλλακτική ενεργειακή πηγή της Ευρώπης.
Άλλοι επίσης σημαντικοί λόγοι της αμερικανικής επενδυτικής «μανίας» είναι οι προσδοκίες ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας, η αναβάθμιση της χώρας ως πύλη της Ευρώπης, η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος και τα θετικά δημοσιεύματα των διεθνών οικονομικών ΜΜΕ.
Η μεγάλη επενδυτική στροφή 360° των Αμερικανών, ξεκίνησε ουσιαστικά ύστερα από σειρά συναντήσεων με Έλληνες επιχειρηματίες σε road show στο Λονδίνο, την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, ενώ παρουσιάζει συνεχή άνοδο μετά τα ταξίδια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ.
Πού, ποιοι επένδυσαν
Με μεγάλη δυναμική μπήκε στην ελληνική αγορά το fund Third Point, που διαχειρίζεται κεφάλαια 13 δις ευρώ και επένδυσε μέχρι στιγμής περίπου 200 εκατ. ευρώ. Αρχικά ήρθε σε συμφωνία με την Dolphin Capital και αποτελεί πλέον τον ισχυρό σύμμαχο του Μίλτου Καμπουρίδη, στις πολλαπλές επενδύσεις που κάνει αλλά και για όσα σχεδιάζει για το μέλλον, βάζοντας 66 εκατ. ευρώ σε δύο αυξήσεις κεφαλαίου της Dolphin Capital.
Η Third Point στη συνέχεια με 60 εκατ. ευρώ μπήκε στην Energean Oil & Gas για την ανάπτυξη της παραγωγής στα κοιτάσματα Πρίνος, Βόρειος Πρίνος, «Ε» και στις έρευνες στα νέα κοιτάσματα. Ο τρίτος επενδυτικός στόχος της Third Point ήταν η συμμετοχή με 10% στην ελληνικών συμφερόντων εταιρία κινητής τηλεφωνίας Play, του Πάνου Γερμανού.
Το hedge fund ΤPG- Axon Capital αποτελεί εδώ και ένα μήνα περίπου τον συνέταιρο της Lamda Development στο project του Ελληνικού, αφού αγόρασε το 7,88% αντί 16,963 εκατ. ευρώ, της εταιρίας του ομίλου Λάτση.
Η αμερικανική Hines, που δηλώνει έτοιμη να ρίξει 500 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά, εξαγόρασε το πακέτο της Μαϊλλης, που είχαν στα χέρια τους οι πιστώτριες τράπεζες, ενώ έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για το Porto Karras.
Ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι οι τομείς που ενδιαφέρουν το fund Oaktree, το deal του οποίου με τον όμιλο ΣΑΝΗ του Ανδρέα Ανδρεάδη, άνοιξε τον δρόμο για την αγορά του ξενοδοχείου Gerakina Beach της Χαλκιδικής, με 15 εκατ. ευρώ περίπου. Το δίδυμο Oaktree – ΣΑΝΗ έχει αποκτήσει και το ξενοδοχειακό συγκρότημα Oceania Club στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.
Το fund Oaktree έχει επίσης προχωρήσει σε συνεργασία με τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες OceanBulk και Star Bulk του Πέτρου Παππά. Στην ελληνική ναυτιλία επένδυσε και το fund Blackstone, ενώ το fund Fortress θέλει να μπει στην ακτοπλοΐα και συζητά με την Attica Group.
Επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ στο χώρο της πληροφορικής πραγματοποίησε το fund Black Summit που έχει επικεφαλής τον Έλληνα οικονομολόγο Γιάννη Χαραλαμπάκη, εξαγοράζοντας το 4,2% του μετοχικού κεφαλαίου των Ευρωσυμβούλων και το 11% της “Q&R”.
«Βάλτε πιο πολύ Ελλάδα στη «διατροφή» σας» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης από τη JP Morgan για τις αναδυόμενες αγορές, προτρέποντας τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές.
O επικεφαλής της JP Morgan Jamie Dimon, επρόκειτο να συναντηθεί τις προηγούμενες μέρες εκ νέου στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το σχέδιο των επενδύσεων του αμερικανικού οίκου αλλά η βαριά ασθένεια που τον έπληξε τον κράτησε μακριά, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει – όπως λένε κυβερνητικές πηγές – ότι θα μειωθεί ή θα ματαιωθεί το επενδυτικό σχέδιο της JP Morgan στην Ελλάδα.
Στις αρχές του περασμένου χρόνου το fund Paine & Partners, με 46 εκατ, ευρώ εξαγόρασε το 56,49% της εισηγμένης εταιρίας Eurodrip που ανήκε στην Global Finance, κατέχοντας πλέον το 67,49% της εταιρίας του Άγγελου Πλακόπητα.
ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΞΙΑΣ 8,37 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Υπερδύναμη οι ΗΠΑ και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο
Κυρίαρχη δύναμη είναι τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Το γεγονός αυτό, προκύπτει ξεκάθαρα από τα στοιχεία των χρηματιστηριακών αρχών που αφορούν στα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Με βάση τα στοιχεία αυτά, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2.161 ηλεκτρονικές μερίδες διαφόρων funds που δηλώνουν ως φορολογική τους έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Σε αυτά τα χαρτοφυλάκια υπάρχουν ελληνικές μετοχές, συνολικής αγοραίας αξίας 8,37 δις ευρώ. Κατέχουν δηλαδή το 27,57% από το «μερίδιο» που έχουν όλοι οι αλλοδαποί επενδυτές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι οποίοι προέρχονται από περίπου 80 χώρες και έχουν μετοχές αξίας 30,36 δις ευρώ.
Μέσα από τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια που ηγούνται των ξένων, δεύτερη δύναμη στην ελληνική αγορά είναι τα funds που εδρεύουν στο Λουξεμβούργο (με 12,70%) και ακολουθούν η Κύπρος (με 10,80%), η Μεγάλη Βρετανία (9,27%) και η Γερμανία με 7,85%.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι τα αμερικανικά funds είναι εκείνα που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο, τόσο στο ευρύτερο επενδυτικό στοίχημα των ξένων παικτών για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Κατά κύριο, τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια ήταν η εμπροσθοφυλακή, όταν πριν από δύο χρόνια οι ελληνικές μετοχές «ανασύρθηκαν» από τον βυθό της απαξίωσης και μπήκαν σε ανοδική τροχιά. Κατά κύριο λόγο, τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια έχουν πάρει θέσεις στις ελληνικές τράπεζες και σε ορισμένες άλλες, από τις ισχυρότερες ελληνικές επιχειρήσεις.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μόνο στη διάρκεια του περασμένου Ιουνίου, τα προερχόμενα από την Αμερική επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τοποθέτησαν «φρέσκο χρήμα» 75 εκατ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές.