Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Σε μια αγορά η αξία της οποίας εκτιμάται σε αρκετά δισ. ευρώ, όπως αυτή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα, μερίδιο στη μεγάλη «πίτα» διεκδικούν ορισμένα από τα πιο «βαριά» ονόματα του εγχώριου επιχειρείν, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στα χρόνια του ψηφιακού μετασχηματισμού ο κλάδος, παρά τα προβλήματά του, δεν σταματά να «τρέχει» με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και να παράγει έσοδα και κέρδη που… έλκουν παλιούς και νέους «παίκτες», προερχόμενους όχι μόνο από το εσωτερικό της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό.
Μελέτη της Deloitte, με τίτλο «Οι προοπτικές του κλάδου ΤΠΕ στην Ελλάδα», η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο του Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), έδειξε ότι τα τελευταία έξι χρόνια ο σύνθετος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής (Compound Annual Growth Rate – CAGR) του ήταν 6,17%, με την πραγματική αξία του να διαμορφώνεται από 5,804 δισ. το 2019 σε 7,750 δισ. φέτος, συνεισφέροντας στο ελληνικό ΑΕΠ (το 2024) 3,9% (3,5% το 2023).
Στην Ε.Ε. η συνεισφορά των ΤΠΕ (μ.ό.) είναι 5,5% και για να επιτευχθεί σύγκλιση πρέπει το 2029 να αποκτήσει ο τομέας αξία 12,5 δισ., δηλαδή να αναπτυχθεί με μέσο ρυθμό 10,03%. Αν διατηρήσει τον ίδιο ποσοστό (6,17%), η αξία του θα φτάσει σε 10,4 δισ. ή 4,6% του ΑΕΠ.
Οι Netcompany-Intrasoft, Uni Systems, Ideal Holdings (με τις θυγατρικές Byte, Bluestream στην πληροφορική και Adacom, Netbull στην κυβερνοασφάλεια), Space Hellas, το νέο ισχυρό «μπλοκ» στο business software των Entersoft – SoftOne και ο ανταγωνιστής τους, η Epsilon Net, η Profile Software, η Real Consulting, η Performance Technologies και οι ανερχόμενες Q&R, Dotsoft στο Χ.Α., η μη εισηγμένη Cosmos Business Systems κ.ά. θεωρούνται οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, στο μερίδιο που τους αναλογεί.
Πίσω από τους προαναφερόμενους ομίλους υπάρχουν ορισμένοι από τους πιο ισχυρούς Ελληνες επιχειρηματίες. Οι δύο εταιρίες του νέου σχήματος των Entersoft – SoftOne, με μέτοχό τους την Olympia Group, με ιδρυτή της τον εμβληματικό Πάνο Γερμανο, η Uni Systems, θυγατρική της Quest Group, με επικεφαλής και μεγαλομέτοχό τον επί μια 6ετία τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, και η Real Consulting, με πρόεδρο και βασικό μέτοχο τον Νίκο Β. Βαρδινογιάννη, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Νέα, σχετικά, είσοδο αποτελεί η επιχειρηματίας και επενδυτής Σοφία Σωτηράκου, πρόεδρος και βασική μέτοχος της Q&R από τον περασμένο Φεβρουάριο.
«Βαριά» ονόματα συναντά κάποιος και στη μετοχική σύνθεση της Ideal Holdings. Πλην των αρχικών επενδυτών της (Olympia Group – Πάνος Γερμανός, το VNK Capital του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου, εταιρία συμφερόντων Δαυίδ – Λεβέντη, δύο ελληνικές τράπεζες) και του management των θυγατρικών της, δηλαδή τους ιδρυτές μετόχους των Attica Stores (K. Λαµπρόπουλος, Κ. Τσουβελεκάκης, Αλ. Σγουµπόπουλος), τα άλλα «βαριά» ονόματα από τη μετοχική σύνθεση της εξαγορασθείσας πέρσι επιχείρησης (Π. Λασκαρίδης, Ομιλος Τσάκου, Ιδρυµα Ωνάση, Γ. Σαραντίτης, Ε. Βασιλάκης) κ.ά.
Ο Σπύρος Μανωλόπουλος, εκτελεστικός πρόεδρος και εκ των βασικών μετόχων της Space Hellas, όπου διατηρεί υψηλό μερίδιο (19,33%), ο Χαράλαμπος Στασινόπουλος, πρόεδρος – chief entrepreneur και βασικός μέτοχος της Profile Software, ο ιδρυτής, CEO και μεγαλομέτοχος της Epsilon Net Ιωάννης Μίχος, ο βασικός μέτοχος της Performance Technologies Δημήτρης Παπαντωνίου και ο Δημήτρης Δάφνης της Cosmos Business Systems βρίσκονται επίσης στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων του κλάδου της πληροφορικής στην Ελλάδα.
Στο παιχνίδι έχουν μπει και ξένοι μεγάλοι όμιλοι, όπως και ελληνικές τράπεζες, μέσω της μετοχικής συμμετοχής τους σε εγχώριους ομίλους πληροφορικής. Το φθινόπωρο του 2021 η εισηγμένη στη Δανία, στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, Netcompany εξαγόρασε την Intrasoft, με τίμημα 235 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος προηγήθηκε η μετοχική είσοδος του αμερικανικού mega fund General Atlantic στην Epsilon Net και ο παράλληλος διπλασιασμός του μετοχικού ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας στην ίδια εταιρία. Τη λίστα συμπληρώνουν δεκάδες ακόμα αξιόλογες ελληνικές εταιρίες πληροφορικής κάθε μεγέθους, είτε εισηγμένες είτε όχι, όπως, μεταξύ άλλων, είναι και οι Ιλυδα, Λογισμός, Softweb, Specisoft, CPI, Adaptit, Bewise, Witside, Active Computer Systems, InDigital, Qualco, Neurosoft κ.ά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 27/12/2024)