Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Καμπανάκι κινδύνου για το tax free

Η κατάργηση ή η επιβάρυνση του θεσμού θα αποθαρρύνει τις αγορές από τους ξένους επισκέπτες και θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων για τα καταστήματα και το κράτος

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την πιθανότητα επιβολής χαρτοσήμου στις πωλήσεις αγαθών σε τουρίστες εκτός ΕΕ (tax free). Με επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, ο Σύλλογος υπογραμμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά επισημαίνει ότι το καθεστώς των tax free αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ελληνική αγορά, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, όπως ο Πειραιάς. Η κατάργηση ή η επιβάρυνση του θεσμού θα αποθαρρύνει τις αγορές από τους ξένους επισκέπτες και θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων για τα καταστήματα και το κράτος.

Ο Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδιά της και να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, χωρίς να βάλει σε κίνδυνο έναν σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

 

Ειδικότερα, ο Σύλλογος επισημαίνει τα εξής:

“Η υπηρεσία Tax Free αποτελεί έναν ισχυρό καταλύτη για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τους επισκέπτες να επιλέξουν την Ελλάδα ως προορισμό. Παγκοσμίως, η τάση είναι σαφής: χώρες που προσφέρουν ευνοϊκές συνθήκες για το Tax Free προσελκύουν περισσότερους τουρίστες και ενισχύουν τα έσοδά τους.

Η σύνδεση του εμπορίου με τον τουρισμό αναδεικνύεται από τη συμβολή της υπηρεσίας Tax Free στην ελληνική οικονομία και η σημασία της αποτυπώνεται σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς συμβάλλει σε ετήσιο τζίρο άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ, εξυπηρετώντας πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες ετησίως και υποστηρίζοντας περισσότερες από 2.300 επιχειρήσεις.

Ειδικότερα δε η αγορά του Πειραιά, λόγω της εκτεταμένης τουριστικής ανάπτυξης και της παρουσίας της κρουαζιέρας, θεωρεί πολύ σημαντική την υπηρεσία Tax Free, ως σοβαρό κίνητρο για τον τουρίστα καταναλωτή να αγοράσει από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας, ενισχύοντας το τζίρο τους, αλλά και τα έσοδα του κράτους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΛ 1338/1996, παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε με σκοπό να ρυθμίσει τη διαδικασία για την εφαρμογή της απαλλαγής ΦΠΑ, εισάγεται η επιβολή ενός πρόσθετου (διαφορετικού) φόρου, καθώς προβλέπει στο άρθρο 7 περίπτωση δ’ ότι “η εκχώρηση εγγράφως από τον αγοραστή – ταξιδιώτη προς την επιχείρηση διαμεσολάβησης του δικαιώματος άσκησης της απαίτησης επιστροφής ή η έγγραφη εξουσιοδότηση για διαμεσολάβηση στη διαδικασία επιστροφής ή άμεσης απαλλαγής του ΦΠΑ, την οποία παρέχουν ο πωλητής ή ο αγοραστής, υπόκεινται σε αντίστοιχα τέλη χαρτοσήμου”.

Θεωρούμε, ότι η επιβολή χαρτοσήμου 2,4% στις εταιρείες διεκπεραίωσης του Tax Free αποτελεί σοβαρή απειλή για τη βιωσιμότητα της υπηρεσίας και την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Αυτή η πρόσθετη επιβάρυνση, που δεν υπάρχει αντίστοιχη σε άλλες ευρωαϊκές χώρες, όχι μόνο υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στον διεθνή τουριστικό χάρτη, αλλά αποθαρρύνει τους ξένους επισκέπτες από το να πραγματοποιήσουν αγορές στη χώρα μας και δημιουργεί μια αρνητική εικόνα για την ελληνική αγορά. Οι συνέπειες της απόφασης αυτής είναι πολλαπλές και εκτείνονται πέρα από τον τουριστικό κλάδο, επηρεάζοντας την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.

Για να αντιμετωπιστεί το σύνθετο αυτό πρόβλημα, προτείνεται η τροποποίηση της ΠΟΛ 1338/1996, με απάλειψη της περίπτωσης δ’ της παραγράφου 7, που κάνει αναφορά σε εκχώρηση και εξουσιοδότηση, δεδομένου ότι δεν λαμβάνει χώρα εκχώρηση, ενώ η εξουσιοδότηση, ούτως ή άλλως, δεν υπάγεται σε τέλη χαρτοσήμου, ούτε σε Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό, σκόπιμο θα ήταν η προτεινόμενη απάλειψη να έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να αποφευχθεί η εκ των υστέρων υπέρμετρη επιβάρυνση των εταιρειών διαμεσολάβησης και να προστατευθεί και ενισχυθεί επομένως το τουριστικό προϊόν της χώρας μας”.

 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ