Το 1 εκατ. Airbnb, οι ξενοδόχοι και τα μέτρα για τον υπερτουρισμό

Με το θέμα του υπερτουρισμού στη χώρα μας ασχολούνται όλο και συχνότερα μεγάλα media του εξωτερικού, όπως η βρετανική εφημερίδα «Mirror», η οποία «ανακάλυψε» μάλιστα, σε πρόσφατο δημοσίευμά της, «ελληνική στεγαστική κρίση» και έκανε μια συνδυαστική αναφορά.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις – Ξενοδοχεία… σημειώσατε «1»! Αν ήταν ποδοσφαιρικός αγώνας η νίκη του Airbnb στο «ντέρμπι» του ελληνικού τουρισμού θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη, τουλάχιστον σε επίπεδο διαθεσιμότητας.

Με το θέμα του υπερτουρισμού στη χώρα μας ασχολούνται όλο και συχνότερα μεγάλα media του εξωτερικού, όπως η βρετανική εφημερίδα «Mirror», η οποία «ανακάλυψε» μάλιστα, σε πρόσφατο δημοσίευμά της, «ελληνική στεγαστική κρίση» και έκανε μια συνδυαστική αναφορά.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, «ο αριθμός των τουριστικών κατοικιών αυξάνεται ραγδαία σε ολόκληρη την Ευρώπη, και στην Ελλάδα πλέον ξεπερνά τον αριθμό των κλινών ξενοδοχείων».

«Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο βραχυχρόνιες μισθώσεις» έγραψε η Mirror, «σε σύγκριση με περίπου 890.000 κλίνες ξενοδοχείων».

Ο βρετανικός Τύπος δεν επέλεξε τυχαία το timing, καθώς έπεσε «επάνω» στις εξελίξεις. Την ώρα, δηλαδή, που πήγαινε στην ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τις ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με στόχο να μπει μια τάξη σε ένα… χάος. Αλλά και για να «απαντήσει», ταυτόχρονα, στα σφοδρά παράπονα που διατυπώνουν επί μήνες οι Ελληνες ξενοδόχοι για το άναρχο μέχρι σήμερα καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων που επηρεάζει αρνητικά και την εγχώρια τουριστική αγορά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον νέο νόμο, θα μείνουν εκτός των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης πολλά ακίνητα λόγω προδιαγραφών και νόμιμων χρήσεων, ενώ το τοπίο στην αγορά φαίνεται να αλλάζει άρδην και με τις επαπειλούμενες «εφόδους» των ελεγκτών και τον «πέλεκυ» των αυστηρών προστίμων…

Η «Mirror» επισήμανε εκτός των άλλων ότι η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα «για την κρίση υπερτουρισμού που απειλεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο», με αναφορά και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνέδεσε, δε, το φαινόμενο με μια νέου τύπου στεγαστική κρίση, προσθέτοντας ανάμεσα σε άλλα και το εξής: «Οι ντόπιοι παραπονιούνται ότι η αυξημένη ζήτηση για Airbnb έχει οδηγήσει την αγορά ενοικίασης σε “ασφυξία”, αναγκάζοντας ορισμένους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ως απάντηση, η ελληνική κυβέρνηση επέκτεινε το 2024 την απαγόρευση της εγγραφής νέων τουριστικών κατοικιών σε περισσότερες περιοχές της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι, το Κουκάκι, το Παγκράτι και τα Εξάρχεια».

Το ίδιο δημοσίευμα επικαλείται την άποψη του πρωθυπουργού ότι τα μέτρα θα μειώσουν «την πίεση στα ενοίκια και θα αυξήσουν τη διαθεσιμότητα κατοικιών», αντιμετωπίζοντας έτσι την κρίση στέγασης στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις.

Τέτοια προβλήματα, πάντως, εμφανίζονται και σε άλλες τουριστικές χώρες, όπως στην Ισπανία, οι οποίες προσπαθούν πλέον να βρουν νέα μοντέλα βιώσιμου τουρισμού, ενώ παράλληλα προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες όσων εξαρτώνται οικονομικά από τους τουρίστες, σύμφωνα με το el Economista. Μεταξύ των μέτρων που λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της αύξησης των τουριστικών κατοικιών είναι η κατάργηση του προγράμματος Χρυσής Βίζας, ο περιορισμός των αδειών για τουριστικές κατοικίες και η απαίτηση εγγραφής των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε ειδικό κτηματολογικό μητρώο κ.ά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 17/1/2025)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ