Πάνω από 4,5 δισ. ευρώ το συνολικό οικονομικό «αποτύπωμά» τους, αν προχωρήσουν όλες αυτές οι υποθέσεις
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
«Δίχτυα» στην ελληνική αγορά ρίχνουν για άλλη μια φορά ισχυροί Αραβες επενδυτές, αλλά ο χρόνος -οι επόμενοι μήνες, για την ακρίβεια- θα δείξει τι… μεγέθους «ψαριά» θα πιάσουν. Με την είσοδο του 2025 τουλάχιστον τρία μεγάλα deals ελληνοαραβικού ενδιαφέροντος βρίσκονται σε εξέλιξη, αν και θεωρητικά μόνο το ένα είναι σε προχωρημένη φάση. Αυτό στον πολύπαθο κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, για τη διάσωση της Avramar. Τα άλλα δύο αφορούν τις τηλεπικοινωνίες και την υγεία, αντίστοιχα, για τη Nova και το Hellenic HealthCare Group.
Αθροιστικά, πρόκειται για business με οικονομικό «αποτύπωμα» που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 4,5 δισ. ευρώ, αν γίνουν όλες οι συγκεκριμένες οι συμφωνίες!
Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τοποθετείται μια γνωστή υπόθεση, λόγω των εξελίξεων που τη συνοδεύουν, και με δεδομένο ότι θεωρητικά πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της. Με υποχρεώσεις που μέχρι πρότινος άγγιζαν ένα ποσό λίγο κάτω από το μισό δισ. ευρώ, η εταιρία που «γεννήθηκε» τα προηγούμενα χρόνια από τη συνένωση των leaders του κλάδου της (Νηρέα – Σελόντα – Ανδρομέδα), με στόχο τη δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή», αλλά είδε τα σχέδιά της να αποτυγχάνουν, η Avramar, προσδοκά τώρα το πολυπόθητο restart με αραβικά κεφάλαια. Γνωστό είναι ότι μέσα από μια πολύπλοκη και απαιτητική διαδικασία τελικώς αναδείχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής η Aqua Bridge Group, από τα Εμιράτα.
Σημείο-κλειδί για να κλείσει η μεγάλη συμφωνία είναι να επιτευχθεί η οριστική διαχείριση των χρεών της Avramar, με το απαραίτητο «κούρεμα» των οφειλών από δάνεια και το ΟΚ των πιστωτριών τραπεζών (σ.σ.: οι οποίες κατέχουν ως ενέχυρο το σύνολο των μετοχών της, με τους μέχρι πρότινος βασικούς μετόχους Αmerra και Μubadala προ καιρού αποστασιοποιημένους) και με προϋπόθεση να εξοφληθούν οι προμηθευτές.
Η αγορά εκτιμά ότι το deal θα επιδιωχθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, καθώς εκκρεμούν, μεταξύ άλλων, οι νομικοί και οικονομικοί έλεγχοι. Οι ίδιες πηγές μιλούν για ένα «κούρεμα» το οποίο ενδέχεται να ξεπεράσει το 70%, κάτι που επιβεβαιώνει απόλυτα τα παλαιότερα ρεπορτάζ της «DEALnews» (συζητήθηκε και το ενδεχόμενο η εξυγίανση να περάσει μέσα από το Πρωτοδικείο).
Παρά τα προβλήματά της, η Avramar εξακολουθεί να θεωρείται ο μεγαλύτερος «παίκτης» των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών και μάλιστα κατά το πρόσφατο παρελθόν δεν είχαν λείψει αντιδράσεις και σχόλια από στελέχη και παράγοντες της αγοράς, που προειδοποιούσαν ότι, αν καταρρεύσει η εταιρία, θα υπάρξει κίνδυνος να συμπαρασύρει όλο τον κλάδο.
Πέρα από το θέμα του «κουρέματος» των δανείων της, στο τραπέζι έχουν πέσει οι όροι της σταδιακής παροχής νέων κεφαλαίων από τον νέο μέτοχο, ύψους έως και 80 εκατ. ευρώ, και η υλοποίηση ενός σχεδίου «καθολικής επανεκκίνησης», με πιθανή πλήρη αναθεώρηση της λειτουργίας των εγχώριων δραστηριοτήτων της (ο ισπανικός «βραχίονας» άλλαξε ήδη χέρια).
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον έξι υποψήφιοι, όμως το νήμα στην «κούρσα» της διαγωνιστικής διαδικασίας των τραπεζών έκοψε η Aqua Bridge Group, που περιμένει το αποτέλεσμα των ελέγχων και το «haircut» για να δώσει «σάρκα και οστά» στο πλάνο για την επόμενη μέρα της Avramar…
Τι συμβαίνει με Nova – HHG
Κρίσιμη φαίνεται η ίδια χρονική περίοδος και σε άλλα δύο «μέτωπα» της εγχώριας αγοράς, για πιθανά deals με έντονο αραβικό «χρώμα» και εκτιμώμενη αξία και στις δύο περιπτώσεις κοντά στα 2 δισ. ευρώ (το καθένα). Το 2024 έφυγε χωρίς να προχωρήσει η πώληση της Nova, όπως πίστευαν πολλοί, του δεύτερου «παίκτη» των εγχώριων τηλεπικοινωνιών, με την πλευρά της BC Partners, με επικεφαλής της τον Νίκο Σταθόπουλο, να τηρεί σιγήν ιχθύος.
Ως βασικοί ενδιαφερόμενοι εμφανίστηκαν επενδυτικά σχήματα αραβικών συμφερόντων κατά πρώτο λόγο (η Saudi Telecom Company και η Εtisalat από τα HAE) και κατά δεύτερο αμερικανικών (το private equity fund Warburg Pincus και η Searchlight Capital Partners), με ζητούμενο τίμημα μεταξύ 1,5-2 δισ. ευρώ.
Πάντως, οι διεκδικητές φέρεται ότι έχουν υποβάλει προτάσεις και για ολόκληρη αλλά και για τμήματα της United Group, μέσω της οποίας η BC Partners, όπου κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο, ελέγχει και την ελληνική Nova. Αν αργήσουν βέβαια πολύ οι ανακοινώσεις, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξει θετική έκβαση ή πότε θα υπάρξει…
Αραβική εμπλοκή διαπιστώθηκε και στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας. Ειδικότερα στις ενέργειες του CVC για πιθανή αποεπένδυση από το Hellenic HealthCare Group ή μέρους του (ο όμιλος διαθέτει οκτώ ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης) και στις φημολογούμενες συζητήσεις με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Qatar Investment Authority (QIA) για deal 2 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις ότι θα είναι «η πρώτη μεγάλη συμφωνία του ’25» δεν επιβεβαιώθηκαν ακόμη στην πράξη, ενώ το CVC δείχνει να ασχολείται αυτό τον καιρό με τα τρόφιμα και τις διαπραγματεύσεις με την Ideal Holdings, για την Μπάρμπα Στάθης, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.
Αλλες πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για εμπλοκή Aράβων (Pure Health) από το Αμπού Ντάμπι στην υπόθεση του HHG, αλλά για πώληση του 60%, με τίμημα 1,4 δισ. ευρώ, με το management να μένει πιθανόν στο CVC.
Τα φώτα στην ενέργεια
Από τους πρώτους μήνες και ως το finish του 2024 τα φώτα της αγοράς έπεσαν κατά κανόνα στον κλάδο της ενέργειας. Κυρίως στην υπόθεση της πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (70%) στους Αραβες της Masdar, με επιχειρηματική αξία 3,2 δισ. ευρώ, τη μεγαλύτερη συναλλαγή στον τομέα της ενέργειας στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο των ΑΠΕ στην Ε.Ε.
Τα αραβικά κεφάλαια, κατά τα φαινόμενα, βάζουν στα επενδυτικά «μόνιτόρ» τους τους περισσότερους από τους κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, δεν έχει έρθει προς το παρόν η ώρα για τον συνολικό απολογισμό των κινήσεών τους…
Επενδύσεις στο real estate από τους συνεταίρους του Τραμπ
Και… άρωμα Ντόναλντ Τραμπ στις νέες αραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Προτού ακόμα ορκιστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη δεύτερη θητεία του στην ηγεσία της υπερδύναμης, φήμες φέρουν τον σαουδαραβικό κολοσσό Dal Al Arkan διατεθειμένο να κάνει δυναμική είσοδο στο ελληνικό real estate. Η «λεπτομέρεια;» Ο όμιλος ανήκει στους συνεταίρους του Τραμπ. Συνήθως συνεργάζεται με κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρίες και επενδύει σε συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών, αλλά και σε ξενοδοχεία, πλην των οικιστικών projects. Λέγεται δε, ότι θα «σκανάρουν» ορισμένα από τα φιλέτα της εγχώριας αγοράς ακινήτων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και περιοχές της Ελλάδας, όπως είναι οι, Αθήνα, Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος κ.λπ. Εν αναμονή…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 17/1/2025)