Deals πάνω από μισό δισ. ευρώ σε 3,5 χρόνια

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου - Ideal Holdings: Οι εξαγορές και οι αποεπενδύσεις που εκτινάσσουν τις υπεραξίες της εισηγμένης 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Deals η αθροιστική αξία των οποίων υπερβαίνει το φράγμα του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ έχει πετύχει η Ideal Holdings επί των ημερών του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, σε χρονικό διάστημα περίπου 3,5 ετών.

papakonstsantinou
κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

«Χρυσές» συμφωνίες, είτε εξαγορών είτε αποεπενδύσεων, κοντά στα 540 εκατ. ευρώ, που εκτινάσσουν τις υπεραξίες για την εισηγμένη εταιρία συμμετοχών και τους μετόχους της. Κάποιους, δηλαδή, από τους ισχυρότερους σήμερα Ελληνες επιχειρηματίες. Το τελευταίο «χτύπημα» της αφορά τον κλάδο των τροφίμων και την απόκτηση της Μπάρμπα Στάθης, του Ομίλου Vivartia, με πωλητή το μεγάλο διεθνούς εμβέλειας fund CVC, ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις μερικών μηνών. Με μια συναλλαγή ύψους 135 εκατ. ευρώ, συν την ανάληψη ενός μέρους του δανεισμού της εταιρίας leader στην κατηγορία των κατεψυγμένων λαχανικών (άλλων 35-40 εκατ. ευρώ), τα μεγέθη ανταποκρίνονται σε αυτά που είχε αποκαλύψει από το περασμένο φθινόπωρο η «DEALnews» σε σχετικό ρεπορτάζ για τις μυστικές επαφές μεταξύ Ideal Holdings – CVC. Το νέο deal συμπεριλαμβάνει τη δραστηριότητα των κατεψυγμένων λαχανικών και των σαλατών και εξαιρεί τις ζύμες.

Τι είχε συμβεί προηγουμένως; Η «νέα Ideal» άρχισε μια νέα πορεία από τον Μάιο (14/5) του 2021 και την τότε συμφωνία με τη Virtus International Partners (που προέβλεπε, ανάμεσα σε άλλα, την ενσωμάτωση στο χαρτοφυλάκιό της των εταιριών Astir Vitogiannis και Three Cents), με επικεφαλής της ένα έμπειρο στέλεχος του τραπεζικού και χρηματιστηριακού τομέα, τον επιχειρηματία και επενδυτή Λάμπρο Παπακωνσταντίνου.

Τον Ιούλιο του 2024 η Ideal εξαγόρασε το 75% της ελληνικής εταιρίας πληροφορικής Bluestream, με ποσό 12,2 εκατ ευρώ, και εκείνη την εποχή έθετε -μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- σε εκκίνηση το πλάνο για ένα μεγαλύτερο deal «με τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων» στον κλάδο των τροφίμων.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 ολοκλήρωσε την εξαγορά των πολυκαταστημάτων Attica, με τίμημα 100 εκατ. ευρώ, και την προσφορά του ποσού σε μετρητά, αλλά και σε μετοχές, και τον Νοέμβριο του 2022 αυτή της Byte Computer, με βάση μια αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ, χωρίς να αλλάξει τη διοίκηση και στις δύο περιπτώσεις, κατά την πάγια τακτική της.

Τον Ιούλιο του 2022 απέκτησε το 75% της νοτιοαφρικανικής Coleus Packaging, αντί 12,65 εκατ. ευρώ, στον βιομηχανικό κλάδο (παραγωγή μεταλλικών πωμάτων), μέσω της θυγατρικής Astir, και τον Μάιο του ίδιου έτους τη Netbull, στην κυβερνοασφάλεια μέσω της άλλης θυγατρικής της, της Adacom, με ποσό 6,3 εκατ. ευρώ.

ΤΑ «ΧΡΥΣΑ» EXITS

Πέρα από τις εξαγορές της, στο ενεργητικό της Ideal Holdings καταγράφεται και μια σειρά επιτυχημένων exits, με υψηλές υπεραξίες για τους μετόχους της και με τη μετοχή της να δείχνει άνοδο 541% στο ταμπλό του Χ.Α. μέσα σε μια πενταετία!

Παράλληλα με τις εξαγορές του, το εισηγμένο private equity πούλησε με μεγάλο κέρδος τις δύο εταιρίες που είχαν ενσωματωθεί στο portfolio του από τα μέσα του 2021.

Τον Οκτώβριο του 2022 αποεπένδυσε από την Three Cents στα super-premium ανθρακούχα αναψυκτικά, με αγοραστή την Coca-Cola HBC, αντί 46 εκατ. ευρώ και υπεραξία… 31 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την τιμή απόκτησής της, των 15 εκατ. ευρώ. Παρομοίως, τον Αύγουστο του 2024 πούλησε την Astir Vitogiannis S.A. στην ιταλική Guala Closures, αντί 136 εκατ. ευρώ, με εκτιμώμενο καθαρό κέρδος 74 εκατ. ευρώ.

Μετά την αφαίρεση του ποσοστού μειοψηφίας της Coleus, η Ideal εισέπραξε μετρητά το ποσό των 115,5 εκατ. ευρώ και ο αγοραστής ανέλαβε τον συνολικό τραπεζικό δανεισμό των Astir και Coleus, ύψους 11,3 εκατ. ευρώ.

Η πορεία των 50+ χρόνων και ο μετασχηματισμός

Νωρίτερα, και επί μία και πλέον 50ετία, ως Ομιλος Ideal, πριν από τον μετασχηματισμό της, η εισηγμένη πορεύθηκε κατά καιρούς με διάφορα επιχειρηματικά αντικείμενα. Αρχικά από το 1972, όταν ιδρύθηκε ως Ιντεάλ Στάνταρ Πυρίμαχα ΑΒΤΕΕ, δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή και την εμπορία βιομηχανικών πυρίμαχων υλικών, ενώ ακολούθησαν πολλοί «σταθμοί» για την εταιρία μέχρι τη σημερινή μορφή της.

Με τη φιλοσοφία ενός «εισηγμένου private equity», η Ideal Holdings διατηρεί ένα ισχυρό portfolio στους κλάδους του λιανικού εμπορίου, της πληροφορικής και της κυβερνοασφάλειας και τώρα και στα τρόφιμα. Η ισχυρή ρευστότητά της προδιαθέτει, μάλιστα, την αγορά για ακόμα μία μικρότερου μεγέθους πιθανή επένδυση μέσα στο 2025!

Οι ισχυροί του χρήματος στην πρώτη γραμμή

Πίσω από έναν ικανό dealmaker, τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, υπάρχει μια μετοχική «dream team» για την Ideal Holdings. Στην ομάδα της «νέας Ideal» εισήλθαν, πλην των αρχικών επενδυτών της (Olympia Group – Πάνος Γερμανός, το VNK Capital του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου, εταιρία συμφερόντων Δαυίδ – Λεβέντη, δύο ελληνικές τράπεζες), στελέχη από το management των θυγατρικών της, αλλά και ισχυροί Ελληνες businessmen και εφοπλιστές.

Μεταξύ αυτών, οι ιδρυτές των Attica Stores (K. Λαµπρόπουλος, Κ. Τσουβελεκάκης, Αλ. Σγουµπόπουλος) και άλλα «βαριά» ονόματα από τη μετοχική σύνθεση της ίδιας επιχείρησης (Π. Λασκαρίδης, Ομιλος Τσάκου, Ιδρυµα Ωνάση, Γ. Σαραντίτης, Ε. Βασιλάκης).

ΤΟ STORY

Το story της Μπάρμπα Στάθης άρχισε το 1969 στη Θεσσαλονίκη, όταν «έβαλε μπροστά» η πρώτη γραμμή παραγωγής καταψυγμένων φρούτων και λαχανικών, ενώ το 1991 μπήκε στην αγορά ζύμης (Χρυσή Ζύμη).

Το 1994 ήρθε η εξαγορά της από τη ΔΕΛΤΑ και ακολούθησε το 2006 η δημιουργία της Vivartia (Δ. Δασκαλόπουλος – Σπ. Θεοδωρόπουλος), ενώ το 2007 η MIG του Α. Βγενόπουλου αποκτά το 30% και πριν από τέσσερα χρόνια ο όμιλος περιέρχεται στον έλεγχο του CVC Capital.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ