Τα deals που έφεραν τις… Αλκυονίδες του Ιανουαρίου

Σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, επενδύσεις και συνεργασίες αναδιαμορφώνουν την ελληνική αγορά, καθορίζοντας στρατηγικές εξελίξεις για το μέλλον και ενισχύοντας τον ρόλο της χώρας ως κομβικού παράγοντα στη διεθνή σκηνή.

Μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες, επενδύσεις και συνεργασίες δημιουργούν νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά και διαμορφώνουν στρατηγικές εξελίξεις για το μέλλον, αναδεικνύοντας τη χώρα σε κρίσιμο παίκτη διεθνώς.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

Τελευταία συνεδρίαση για τον Ιανουάριο, μήνα με θετικό «ταμείο» για όσους long είχαν τοποθετηθεί από αρκετά χαμηλότερα, αλλά και όσοι ακολούθησαν στην εξέλιξη της ανόδου. Διάστημα που χαρακτηρίστηκε από σημαντικές διεργασίες, εξελίξεις και συμφωνίες σε επιχειρηματικό/επενδυτικό επίπεδο, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται θετικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Αρχίζοντας από το τελευταίο deal, CVC Capital – ABI για την πώληση του 60% του χαρτοφυλακίου κλινικών (μαζί με διαγνωστικά κέντρα) του Hellenic Healthcare Group στην Pure Health. Συμφωνία που είχε και την ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια πως πραγματοποιήθηκε Χ13 φορές τα EV/EBITDA, υψηλά ο πήχης, με αποτέλεσμα στη χθεσινή συνεδρίαση να ενεργοποιηθούν αγοραστές στο Ιατρικό Αθηνών. Στα 160 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία του Ιατρικού, σαφώς deep under value συγκριτικά με την «τιμολόγηση» του deal CVC Capital – ABI. Επιπρόσθετα, οι βασικοί μέτοχοι (πλευρά Αποστολόπουλου – Γερμανοί της Aesklepios) θα πρέπει να προχωρήσουν σε σημαντική διεύρυνση της «ελεύθερης διασποράς». Σημειωτέον πως για εισηγμένες με αποτίμηση χαμηλότερη των 200 εκατ. ευρώ το free float θα πρέπει να είναι (τουλάχιστον) στο 25% του μ.κ. Το εάν και πώς οι επιτελείς του fund θα ενεργήσουν στη συνέχεια θα φανεί. Προσώρας δεν προχωρούν τη διαδικασία πώλησης του κτιρίου της Εθνικής ΕΓΑ (στη Συγγρού), είναι σε πολύ πρώιμες συζητήσεις για την ΕΕΓΑ, ενδιαφέρονται να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο μ.κ. της ΔΕΗ, ενώ φέρεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης της Δωδώνης. Γνωστό πως η Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Ολυμπος) και ενδιαφέρεται και έχει επαφές. Ενδιαφέρον φέρεται ότι υπάρχει και από την πλευρά της Friesland.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία με την Ideal Holdings για την πώληση της Μπάρμπα Στάθης, αφήνοντας εκτός τις «ζύμες», δραστηριότητα που είναι στο monitoring εισηγμένου ομίλου. Σημαντικά deals με πρωταγωνιστικό τον ρόλο του fund, που -ούτως ή άλλως- είναι σε διαδικασία αποεπένδυσης από συγκεκριμένους κλάδους και επένδυσης σε άλλους. Νωρίτερα η ανακοίνωση της Metlen για επενδυτικό project 295 εκατ. ευρώ σε παραγωγή αλουμίνας και Γαλλίου, εύλογα έκανε αίσθηση και εκτός συνόρων, καθώς η εταιρία θα καταστεί στρατηγικός προμηθευτής της Ευρώπης. Ενα big play με το Γάλλιο και τις επόμενες κινήσεις μετά τη μεγάλη επένδυση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, που τοποθετεί δυναμικά τη χώρα στη διεθνή σκακιέρα, και ανέδειξε η «DEALnews» στο προηγούμενο φύλλο.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Μόλις τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η συμφωνία Motor Oil – Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Σηματοδοτεί και επίσημα την είσοδο του ομίλου Βαρδινογιάννη στο play των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, που θα αναπτυχθεί μέσω της MORE, σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για επένδυση δημιουργίας/παραγωγής ενέργειας 400 MW. Tο project «τρέχει» η Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως, έχοντας μία από τις πρώτες άδειες έρευνας για πιλοτικά υπεράκτια στην Ελλάδα, με τις δύο πλευρές να συμμετέχουν πλέον στην ετιρεία 50%-50%. Στην ίδια περιοχή του Θρακικού πελάγους έχει άδεια και η ΔΕΗ (για ένα δεύτερο θαλάσσιο πιλοτικό πάρκο, ισχύος 200 MW), που απέκτησε από τον Ομιλο Κοπελούζου (Δεκέμβριος 2024). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως τρεις όμιλοι μεγέθους ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα συνεργαστούν στενότερα προκειμένου να μειώσουν τα κόστη κατασκευής-ανάπτυξης των επιμέρους δύο έργων, ως να είναι ενιαίο (αλληλοσυμπληρούμενο). Προοπτικά τα «δύο πάρκα» θα μπορούσε να αποτελέσουν ένα «θρακικό πάρκο», συνολικής ισχύος 600 MW, αλλά αυτά εάν και εφόσον… Ομως είναι και η διάσταση της παρουσίας των Αράβων της Masdar, που (δυνητικά) θα μπορούσε να συμμετάσχουν στο project των ΜΟΗ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (μέσω ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Διάσπαρτες ενέργειες, συμφωνίες που όμως συναθροιζόμενες δημιουργούν «κρίσιμα μεγέθη» σε κλάδους νευραλγικούς για την εθνική οικονομία (λ.χ. ενέργεια, πρώτες ύλες, κρίσιμες ύλες κ.ά.) και την εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, συνεργασίες όπως λ.χ. Cosmote/NOVA αλλά και εξελίξεις σε Quest/UniSystems – Intracom Defence (κοινός παρονομαστής η ανάληψη ηγετικού ρόλου από τον Μιχάλη Τσαμάζ) καλλιεργούν έδαφος πρόσφορο για νέες συνέργειες και συμφωνίες στρατηγικού χαρακτήρα. Οπως, επίσης, η απόφαση διοίκησης εισηγμένης να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την defence δραστηριότητά της, με την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής, ανάπτυξη συστημάτων κ.λπ., εισφέροντας ουσιαστικά στην αμυντική θωράκιση της χώρας, αλλά και σε εξαγωγές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 31/1/2025)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ